5 ok, hogy miért válassz drágább órát az olcsó helyett

  • MAGAZIN
  • 5 ok, hogy miért válassz drágább órát az olcsó helyett

5 ok, hogy miért válassz drágább órát az olcsó helyett

Azon gondolkodik, hogy mitől különbözik a drágább óra az olcsótól? Miért kell egyáltalán drágábbat vásárolni? A mai cikkünkben megindokoljuk, miért éri meg a legtöbb esetben drágább órát venni az olcsó helyett és nem ezen spórolni.

Az órák fontos elemei az életünknek. Nemcsak,hogy fontos információkat adnak a pontos időről (hogy mindenhol ,,időben" ott legyünk), de mint divat kiegészitő is működik. Az órák hasonlóak lehetnek az autókhoz – többségük elvisz minket a rendeltetési helyükre, viszont kevesbbjük dönt arról, hogy megérkezik egészen a főbejáratig, vagy leparkol pár utcával arrébb.

Az óra kiválasztásánál gyakran játszik szerepet nemcsak a márka, a kinézet vagy a funkció, de elsősorban az ára. És ha az olcsóbb órák viszonylag jól is néznek ki, nem mindig kifizetődő beszerezni a legolcsóbbat, amely a piacon van. A mai cikkünkben megnézzük az eseteket, amikor megéri drágább darabokba fektetni.

1. Fejezze ki stilusát

Pontod időnk van már manapség szinte minden sarkon, ezért is lettek az órák már inkább stilus kérdése, mint időmérés kérdése. Akkor miért adunk mégis előnyt a drágább óráknak az olcsóbakkal szemben, ha szinte ugyanugy néznek ki?

Megjelenés. Bár első ránézésre úgy tűnhet, hogy egyformák, de sokszor mégsincs igy. Az olcsóbb órákhoz gyakran használnak olcsóbb anyagokat, vagyis titán, vagy drágább fémek helyett rozsdamentes acélt, rosszabb esetben műanyagot használnak. Az óra nélkülüzhetetlen része az óraágy. Egy bőr óraszij is jobban bemutatja az óra gazdáját, mint egy gumiból készült. Az óra fedőüvege is fontos szerepet játszik – még ha első ránézésre nem is látszik, hosszútávon lényeges szerepet játszik. Az ásványi üveg olcsóbb ugyan, de nem odafigyeléssel hamarabb tönkremegy, mint pl. egy zafirüvegü, ami nehezebben is megy tönkre.

Az olcsóbb modellek esetében kisebb az esély is arra, hogy megmutatkozzzon a stilusunk. A drága modellek biztositják számunkra az igazi luxus kinézetet és a különböző stilust, amik pontosan tükrözik majd az ön személyiségét.

2. Bemutató funkció

Az órák nemcsak az időt mutatják, de a viselőjüket is bemutatják. Bár lehet, hogy önnek a digitális órák a gyengéi kilencvenéves korban, egy üzleti találkozóra médsem alkalmas. Nem beszélve az ünnepi alkalmakról, mint pl. egy esküvő, vagy egy ünnepi bemutató. Ezeken az alkalmakon egy olcsóbb órával inkább vallana szégyent, mintsem elegánsnak tűnne.

Bár a laikus szemnek észrevehetetlen különbség lehet, a drágább órák az elegancia jelét mutatja ki. Egy anyagilag elérhető modellel megkönnyiti a pénztárcáját, ugyanakkor egy rosszul megválasztott karóra a csuklóján hasonló a rossz szij kiválasztásához – ez jól működik, de szó szerint szúrja a szemet. 

Az óra kinézete sokkal több, mint ahogy az első ránézésre tűnik. Semmi sem ronthatja el úgy az ünnepi öltönye kinézetét,mint egy rosszul megválasztott karóra. 

3. A megbizhatóság az első helyen

Egy minőséges óra mindenekelőtt minőséges képet mutat rólunk. Lehet, hogy első ránézésre ezt nem vesszük észre. Az olcsó modellek általában kihasználják a quartz minőséges kinézetét, amik olcsók ugyan, de minőséges a kinézetük. Ezt a fajta felépitést elsősorban az olcsó órák gyártói veszik igénybe,akiknek csak az "első ránézés" fontos, és nem kell bonyolult műszaki kérdésekkel foglalkozniuk. 

Az olcsó felépitésű óráknak viszont rengeteg a hátrányuk, amiket talán nem is látunk első ránézésre, amikor kibontjuk a dobozból, de bizonyos használat után észleljük. Pl. az órák idővel elkezdhetnek hangosan kattogni, esetleg késni, vagy az elemmel lehetnek problémák. Az óráshoz tett látogatások száma megnövekedhet és többször kell majd igénybe venni, mint amennyit szeretnénk. 

4. További funkciók

Időmérés, stopper vagy dátumozás – ezek alap funkciók, amik az olcsóbb óráknál is megtalálhatók. A drágább darabok azonban olyan funkciókat kinálhatnak, amelyek nemcsak praktikusak, de jó példa arra, hogy hová fejlődött előre az óragyártás története. 

Rádióvezérlés, világ vagy kettős idő, magasságmérés, hőmérés, barométer, halászati idő vagy a holdfázis jelzése – ez csak kevés felsorolás azokból a funkciókból, amivel az olcsó órák nem rendelkeznek. Az asztonómia fanoknak informácók a hold állásáról, a halászoknak értékelik, hogy előre láthatják, mikor van pontos "kapás", igy az utazóknak öröm, hogy mikor van aktuális idő ezen tevékenységre. 

A használatban a legtöbbet azonban a vizálló funkció van. Az olcsóbb óráknál sokszor nincs is ilyen funkció, vagy ha van is, minimális (5ATM). Tehát a vizálló funkció nem hagy cserben akkor sem, ha esik, viszont egy gyors nyári zuhany a közeli tónál sem okozhat károkat. A drágább órák vizállósága általában 10 ATM,vagy magasabb. A viz szerelmeseinek viszont érdemes beruházni egy olyan darabra, ami eléri a 20 ATM-et, vagy még magasabbat, amit olcsó óráknál biztosan nem lel meg. 

5. Befektetés a jövőbe

Enyhe túlzással elmondhatjuk, hogy hogy az órák olyanok, mint a borok. A minőséges órák idővel értékeket szereznek. Amely előnyös befektetés lehet a jövőben. Az olcsó órák inkább, mint fogyasztási cikkek vannak jelen, az aktuális trendet követik, mig a minőségi és drága órák, mint befektetés működhetenek, amelyek idővel értékesithetődhetnek. Az óra kinézete sokkal több, mint ahogy az első ránézésre tűnik. Semmi sem tudja úgy elrontani az Ön elegáns, alkalmi kinézetét, mint egy rosszul megválasztott karóra. 

Az olcsó órák meghalnak még az Ön életében, mig a drága órák megérhetik az unokáit is. Legrosszabb esetben a drágább órát akár el is adhatja jóval magasabb áron, mint az olcsót, aminek csak max. a zálogház tulajdonosai fognak örülni, mint egy gyűjtőnek, aki biztos nem hagy veszni egy megfelelő darabot. 

Egy drágább órába készül befektetni? Az uraknak biztos felkelti az  erdeklődésüket a Certina BIG SIZE CHRONO vizálló modell (20 ATM) zafir kristályokkal, vagy a Certina DS 8 GENT CHRONO MOONPHASE holdállás mutatóval, vagy a Tissot Tradition Automatic Open Heart, amik egy igazi svájci óra pontosságát kinálják Önnek. A hölgyek ellenkezőleg a szerény Certina DS PRIME zafir kristályokkal diszitett órákat részesithetik előnyben, ami 20 ATM vizálló, vagy az elegáns Tissot T02, ami a csuklón igazi ékszerként mutat, vagy a bátor Certina Lady-t, ami mindenki figyelmét felkelti nem hagyományos szineivel és római számaival.