Hogyan válasszunk sportórát

Hogyan válasszunk sportórát
Bár a trendek egyértelműen azt mutatják, hogy az okos órák sütkéreznek a reflektor fényben, még mindig léteznek okok miért kerüljük az okos órákat és válasszunk inkább klasszikus órát. Ha olyan darabot keres, amelyik ellenálló, mindig jól fog kinézni, és csak úgy nem megy ki a divatból, jól fog illeni egy inghez és zakóhoz is, tartós és megbízható, a sportóra remek választás lesz az Ön számára.

A gyönyörű Rolexek minden bizonnyal fantasztikusan fognak kinézni egy gálavacsorán, de biztosan nem lesznek a legmegfelelőbbek egy megerőltető sziklamászáshoz, vagy egy nyugodtabb alkalomhoz, mint például egy hétvégéhez a nyaraló házban. Ha pedig nem akar az okos órák felé fordulni, akkor a legjobb, ha egy sportórát választ. A minőségi modellek minden helyzetben meglepik majd változatosságukkal és sokoldalúságukkal. Abban az esetben is beleszeret majd egy sportórába, ha hétfőtől vasárnapig ugyanazt a darabot szeretné viselni. Férfi és női változatok esetén is csak olyan helyzetekben kell cserélnie őket egy másik darabra, amikor elegánsan szeretne kinézni.

CasioMivel fogja elkápráztatni sportórája

A sportórákat magas funkcionalitású, ellenálló és általában vízálló órákként definiálhatjuk. Könnyen olvashatónak kell lenniük, mivel a legkülönfélébb helyzetekben fognak rájuk nézni, az ütésállóság, a karcállósság és más fizikai érintkezés - gyakori érintések, verejtékezés stb. - elleni védelem szintén jól fognak jönni.

Tartósságukat figyelembe véve a sportórák stílusukban gyakran inkább a hétköznapi öltözetünkhöz illeszkednek. Formájuk és esztétikájuk röviden a sporthoz megfelelő Örömmel kísérik el Önt életének aktív pillanataiban, de egy ünnepi eseményre felvenni őket rendszerint nem a legjobb (még ha a sportórák között is találhatóak egyszerű stílusú darabok - például néhány modell a Festina Chronograph kollekcióból)

Mielőtt megvásárolná saját sportóráját, vegye fontolóra valójában milyen céllal szeretné megvásárolni azt. Szeretné, ha a csuklóján lenne úszás közben, vagy már most a mélyvizi búvárkodást tervezi? Olyan modellt keres, amely bírni fogja a rendszeres hétvégi kerékpár túrákat az erdőben, vagy a hegyek között? Lehet, hogy egy olyan darabról álmodozik, amely egyszerűen elég ellenálló lesz, ugyanakkor munkához is viselhető.

Fontos paraméterek, amelyekre nem árt oda figyelnie

A versenysporttól az edzésen át a búvárkodásig, utazásig vagy kalandozásig - a sportórák minden nehezebb helyzetben Önnel lesznek. Kiválasztásukkor néhány fontos paraméterre kellene összpontosítania. Ezek a kritériumok nincsenek kőbe vésve, és a sportórája sem feltétlenül kell, hogy rendelkezzen az összes felsorolt tulajdonsággal, de vannak olyan legfontosabb jellemzők, amelyek a sportórákban közösek. Fontolóra kell vennie, hogy mely kritériumok a legfontosabbak az Ön számára, természetesen azon tevékenység alapján, amelyre az óráját leginkább használni fogja.

1. Funkcionalitás

Ide tartozik az összes különféle funkció, beleértve a stoppert és a futáshoz vagy más fizikai aktivitáshoz szükséges időzítőt. Leggyakrabban digitális sportóráknál találkozhatunk velük, mint például a Casio G-Shock. Ugyanakkor sok analóg darab is bővelkedik kronográfokban, amelyek nemcsak a számlapot szépítik, hanem stopper funkciót is ellátnak.

Búváróráknál találkozhat egy külső forgó vázzal az óratartón, amely rendkívül funkcionális időzítőként használható. Búvár lunettának hívják, és a búvárok az idő mérésére használják, ameddig az oxigénjük tart az üvegben.

2. Olvashatóság

Minden óra fontos jellemzője a könnyű olvashatóság még gyenge fényviszonyok mellett is. Egyes órák lumineszcenciával vannak felszerelve, ami megkönnyíti a sötétben az idő és az egyes részek felismerését a tárcsán. Ha digitális órát vásárol, azok nagy része ma már háttérvilágítással ellátott LCD kijelzővel rendelkezik, amely megvilágítja az egész számlapot. Magának a számlapnak nagyobbnak és kiemelkedőbbnek kell lennie, hogy a lehető leggyorsabban hozzájusson róla a szükséges információhoz.

3. Vízállóság

A sportórák nagy vízállósággal rendelkeznek. Némelyikükkel nagyon mélyre merülhet. Természetesen ezt különösen akkor fogja értékelni, ha profi búvárkodással foglalkozik. A rendes vízállóság azonban más helyzetekre is alkalmas lehet - ha szeret úszni, ha odakint heves esőzés éri el, vagy nem szívesen veszi le az óráját a zuhany alatt.

Ha egy fém tokkal rendelkező modellt választ, ezek az órák gyakran fel vannak szerelve csavarható koronával - ez az az apró gomb, melynek forgatásával beállthatja az időt. Valójában ez közvetlenül a tokba van csavarva. Ennek köszönhetően az órája ellenálóbb a vízzel szemben, de ez a rendszer megakadályozza a korona törését is, esés és más kemény anyaggal vagy kövekkel történő fizikai érintkezés esetén.

Tekintse meg a táblázatot, hogy jobb képet kaphasson a vízállóságról

A vízállóság jelölése óráknál

A vízállóság mértéke ( WR )Jelölés atmoszférában Leírás
30M3 ATMEső- és nedvességgel szembeni ellenállás (úszásra nem alkalmas)
50M5 ATMZuhanyozáshoz, vízi sportokhoz és úszáshoz 1 méter mélységig.
100M10 ATMSznorkelezéshez, úszáshoz és merüléshez akár 15 méter mélységig.
200M20 ATMVízállóság szabadidős búvárkodáshoz 40 méter mélységig.
300M30 ATMVálasztás professzionális búvárok számára légzőkészülékkel.

4. Dupla biztonsági csat

Találkozhat vele, ha példálul fém ütemű órát választ, mint a rozsdamentes acél búvárórák. Sok digitális óra egyébként gyanta hevedert használ, amelynél nincs csat, ehelyett rendkívül tartós csatrendszert használ. A kettős csat ugyanakkor nagyon megbízható és biztonságos. A fém szíj alján találhatja meg, ez az ami a csuklóján tartja. Nem egy, hanem két reteszelő szerkezetet tartalmaz, amelyek rendkívül biztonságosak és biztosítják, hogy az óra ne essen le a kezéről.

Casio5. Ellenállás

Minden sportóra nagyon fontos paramétere természetesen az ellenállása. Ha olyan darabra vágyik, amely miatt nem kell aggódnia, és tudja, hogy biztonságosan eltalálhat vele egy követ, fatörzset stb., akkor erre kell összpontosítania. Az óra sok szempontból ellenálló, akár gyantával, akár rozsdamentes acél tokkal vagy speciális üveggel ellátott.

Ami az üveget illeti, a leginkább karcálló a zafír üveg, de sajnos ezek már nem annyira ellenállóak az ütéseknek, és nehezebben olvashatóak lehetnek, mivel szívesen visszatükrözik a fényt. Ellenkezőleg nagyon könnyen megkarcolhatja a műanyag üveget, de ütésállósága nagyon magas. Standardnak számít az ásványi üveg, amelyet nagy tartósság és nyomásállósság jellemez.

Szintén figyelnie kell a hevederekre / szíjakra is. A bőr nem túl alkalmas sportórákhoz, mert az izzadság és a víz befolyással van rá. Leggyakrabban szilikon, gyanta vagy acél hevederrel találkozhat. Újdonság a kerámia szíj is, amely különösen alkalmas allergiások számára, könnyű, kemény és tartós.

6. A szerkezet ütésállósága

Az óra nemcsak üvegről vagy szíjról szól, hanem magáról a gépezetről is. Ennek képesnek kell lennie elviselni a különféle ütéseket vagy eséseket. A leggyakrabban kvarcrendszerrel és a legtartósabb kvarcoszcillátorral ellátott sportórák jelennek meg. Kevésbé aktív sportokhoz, például horgászathoz azonban mechanikus órák is alkalmasak lehetnek.

Férfi karóra Festina 20330/2 40 035 Ft
Férfi karóra Casio W-96H-1A 9 171 Ft
Férfi karóra Festina 20376/3 32 704 Ft

Gyakori kérdések, amelyeket fel kell tenni a választás előtt

A fontos funkciók mellett van még néhány dolog, ami feltehetően érdekelni fogja Önt.

CasioDigitális vs. mechanikus órák - melyek a jobbak?

Meglehet, hogy a digitális órák automatikusan eszébe jutnak, amikor a sportórákat említi. A sportóráknak azonban egyáltalán nem kell digitálisnak lenniük. Hogy is van ez?

A digitális sportórák előnye, hogy könnyebben olvashatóak. Ez mindenképpen hasznos, ha azonnali információra van szüksége, vagy ha rossz látási viszonyok mellett szeretné megtudni az időt. Rendszerint robusztus kvarcgépezettel rendelkeznek, amely ütésálló. Tetszeni fog az áruk is - mivel általában sokkal olcsóbbak, mint mechanikus társaik.

A mechanikus sportórák első plussza természetesen a megjelenésükben rejlik. Hagyományos megjelenésűek, ketyegnek és kielégítik a klasszikusok szerelmeseinek igényeit. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem ellenállóak. Ez persze a választott modelltől is függ, de még az olcsóbb darabok is nagyon sokáig fognak tartani.

A sportórának rozsdamentes acélból kell készülniük?

Biztosan nem kell. Bármennyire is sok mechanikus óránál rozsdamentes acélt használnak. Nagyon népszerű anyag például a gyanta is. Nemesfémeket is használhatnak, de csak magasabb árkategóriájú óráknál.

Melyek a legjobb órák sportoláshoz?

Ezt a kérdést nehéz megválaszolni, mivel ez mindig attól függ, hogy milyen tevékenységet szeretne végezni az órával. A legnépszerűbb kollekciók és márkák közé tartoznak a következők:

Casio

A japán Casio óramárka talán a leghíresebb sportórákat hozta létre, története 1981-ben kezdődött. Kikuo Ibe mérnök olyan órát szeretett volna készíteni, amely nem megy tönkre az eséstől. Az eredmény a G-Shock sorozat lett, amelyet folyamatosan újítanak. Ez az óra ellenáll a mechanikai igénybevételnek, az ütéseknek és a rezgéseknek. A híres G-Shocks ideális sport- és szabadtéri tevékenységekhez, szinte mindegyik rendelkezik kronográffal, digitális kijelzővel, és olyan funkciókkal, mint a stopper, a világidő, a vízállóság vagy az iránytű. A nők számára hozták létre a Baby-G sorozatot, melyek között kisebb, különböző színű darabokat talál.

Festina

A sportórák királya határozottan a svájci Festina márka. Portfóliójában nemcsak luxus klasszikus órákat vagy divatórákat talál, hanem a sporthoz és különösen a kerékpározáshoz kapcsolódókat is. 1992 óta a leghíresebb kerékpár verseny, a Tour de France hivatalos időmérője. A népszerű kollekciók közül a Festina The Originals, a Chrono Bike és a Festina Diver búváróra bizonyosan felkelti az érdeklődését. Ha inkább a hagyományosabb megjelenést kedveli, és olyan órát keres, amely zakóval is jól fog mutatni, válassza a Festina Chronograph egyikét.

Férfi karóra Casio AW-591-2A 27 200 Ft
Női karóra Casio BA-110SN-4A 43 438 Ft
Férfi karóra Casio GW-7900B-1 47 453 Ft
Keresem
Keresem
up