Chronograph - mit csinál, hogyan működik, és miért akarja?

Chronograph - mit csinál, hogyan működik, és miért akarja?

Valószínűleg már találkozott ezzel a dátummal, amikor egy órát választott. De mit jelent a kronográf? Szeretném őt az órámba? És hogyan kell vigyázni rá? Erre a cikkünkben válaszolunk.

Ha valaha választott már órát, akkor valószínűleg észrevette a kronográfot vagy a kronográf órát. Első pillantásra egyértelmű, hogy mit jelent a kronográf - néhány bonyodalom a számlapon és néhány extra gomb. De mit jelent a kronográf? Miben különbözik a kronométertől? És miért akarna kronográf  órát?

Mi az a kronográf?

A kronográf célja az idő pontos mérése, amelyre a kronográf szó görög eredete is utal, amely a krónos és grafosz kifejezésekre épül, a fordításban idő és írás. Egyszerűen fogalmazva: a kronográf analóg stopper. De hogyan lehet felismerni a kronográf órát?

Hogyan ismeri fel a kronográf órát?

Általában számos jelző alapján azonosíthatók (kisebb kijelző) a korona feletti és alatti kijelzőn és gombokon. A komplikációk általában háromfélék- másodpercmérő, perc és óra. A felső gomb leggyakrabban elindítja és leállítja a mérést, az alsó nullára állítja az időzítőt.

Mi a fordulatszámmérő?

A fordulatszámmérő gyakran kísérő funkció, amellyel megmérhetjük a sebességet. A fordulatszámmérőt eredetileg a gyártási sebesség mérésére használták, jelenleg inkább az autó sebességének mérésére használjuk. Ennek előfeltétele egy kronográf, amely másodperceket jelöl a központi használt eszközön keresztül. A sebesség kiszámolható a T = 3600 / t képlettel, ahol T egy számot jelent a tachometrikus skálán, t a másodpercben mért idő és a 3600 a másodpercek száma óránként. A gyakorlatban egy kis erőfeszítéssel, például fordulatszámmérő segítségével megbecsülheti, hogy meddig tart a fordulás.

Kronográf tervezés

Akár elismerjük, akár nem, a mai kronográf több funkcióval rendelkezik, mint az időmérés. Noha bizonyára vannak olyan esetek, amikor a pontos kronográf időzítést szeretné kiélvezni,hajlamosan a karóránál is. Nincs semmi baj ezzel.

A múltban a kronográf órák inkább férfi órákban voltak, de az idő múlásával a kronográfok bekerültek a női órákba is.

Bár első pillantásra a kronográf óra vonzónak és titokzatosan bonyolultnak tűnik. Emlékeztetnünk kell arra, hogy ezek az óramodellek nem alkalmasak minden alkalomra. Például egy színházhoz vagy más  ünnepséghez a kronográf óra több, mint alkalmatlan. Éppen ellenkezőleg, szinte ideálisak sporthoz vagy szabadidős tevékenységekhez, valamint olyan munkához, ahol a pontos időbeállítás fontos.

Mi az időmérő?

A kronométert olyan órának lehet nevezni, amely szigorú teszteken ment keresztül. A Swiss Official Chronometer Control - egy svájci szervezet, amely szigorúan teszteli az órát, hogy valóban megmutatja-e az időt. Az órát 3 különböző hőmérsékleten, 5 különböző helyzetben és víz alatt is tesztelik. A kvarcórával való igazoláshoz az eltérés nem haladhatja meg a napi 0,07 másodpercet.

Hogyan állítsuk be a kronográfot?

Hosszabb idő elteltével az egyik kéz nulla pozíciója megváltozhat a kronográfon, azaz nem tér vissza 12 óráig. Ebben az esetben ne essen pánikba, és ne fusson azonnal reklamálni - otthon is beállíthatja.

A beállítási folyamat típusonként változhat, de kipróbálhatja az általános eljárást is. Először húzza a koronát a harmadik pozicióba, a lehető legtávolabb a hüvelytől. Ezután nyomja meg és tartsa lenyomva a felső és az alsó stopper gombot, amíg a nagy kéz körbe nem áll a kijelző körül, amely körülbelül két másodpercig tart. A felső gombbal állítsa a nagy kéz nullára. A beállítás után nyomja meg egyszer az alsó gombot, hogy beállítsa a nulla poziciót egyszerre. A helyes helyzet beállítása után nyomja meg ismét az alsó gombot a következő komplikáció lépéshez. Az utolsó komplikáció beállítása után nyomja meg ismét az alsó gombot a művelet mentéséhez. Ezután csak a koronát kell az első pozicióba helyezni, vagyis teljesen az órához.

Miért akarjon egy kronográf órát?

Az egyszerű válasz egyértelmű - így pontosan mérheti az időt. Sok embernek azonban nem kell 1/1000 másodpercig pontossággal mérnie az időt, tehát az esztétikai funkció érvényesül. A sok komplikációval rendelkező órák jó benyomást kelthetnek és elegánsak lehetnek. Mindenekelőtt sokat mond a viselőjéről, legyen az pontosság vagy bonyolult dolgok iránti igény.

Keresem
Keresem
up