Miért és hogyan járjuk színházba?

  • MAGAZIN
  • Miért és hogyan járjuk színházba?

Miért és hogyan járjuk színházba?

A színház gyökerei egészen az ókori görögökig nyúlnak vissza. Ebben az időszakban kizárólag csak férfiak válhattak színészekké, és a női szerepeket is ők játszották. Az ókori Görögországban a színház a vallási kultusz része volt, így a színészet, mint foglalkozás nagy köztiszteletnek örvendett. A színház a művészetek legnagyobbikának számított, így a színházlátogatás alap volt minden görög ember számára. Ez mára miért változott meg ennyire? És miért látogatják a színházakat ilyen ritkán az emberek?

Sokakat szó szerint kiráz a hideg a színházlátogatás gondolatától. Visszaköszönnek az emlékek, mikor gyerekként órákig csendben és mozdulatlanul kellett ülniük, és figyelni a táncoló harisnyás férfiakat, akik hattyú mozdulatokat utánoztak. Ez Önnek is ismerős? Kiábrándító élmény volt, melyet felnőtt fejjel már nem akar megismételni? Ne engedje, hogy egy rossz élmény megfossza Önt és családját a színház valódi csodájától..

A nagyobb városokban ma már több színház is található, és a repertoár olyan széleskörű, hogy még a legszkeptikusabb ellendrukker is megtalálja a kedvére valót. Egy balettelőadás leginkább igényes színházlátogatók számára ajánlott, és főként a hölgyekre van nagy hatással. De mit szólna egy komédiához, kabaréhez, musicalhez vagy drámához?

Higgye el, az érzelmek, melyet tévénézés közben érez az ember, egy kicsit sem hasonlítanak a színházban átéltekhez. A színházi lékkör csodákra képes. Egy csapásra beszippantja a nézőt, így részesévé válik mindennek, ami a színpadon történik.

Együtt izgul a szereplőkkel, együtt lélegzik velük és együtt szurkol nekik.  A levegő telítve van érzelemmel, mely átragad mindenkire kivétel nélkül.

10 OK, AMIÉRT ÉRDEMES SZÍNHÁZBA JÁRNI

1.    Új dolgot tapasztal meg, kulturálisan gazdagodik és jó benyomást kelt kollégái és felettesei körében. Ne feledje, aki valamire vinni akarja az életben, az járjon színházba

2.    Legalább egy kis időre félreteheti a kinyúlt melegítőt és hercegnővé/herceggé válhat. Ha egész évben el is kerüli a formális öltözetet, itt tegyen kivételt és legyen elegáns. Meglátja, hogy kedvese értékelni fogja ezt a gesztust, és mindkettőjüknél fellobbantja a szenvedély újabb hullámát. 
3.    „Olvasson el két óra alatt” egy kötelező olvasmányt. Hiszen oly sok értékes klasszikus is megtekinthető a színházban. És ha legközelebb gyermeke megkérdezi, hogy Shakespeare melyik műve a kedvence, gondolkodás nélkül válaszolhat (googlezés nélkül). 
4.    A színház tökéletesen kitisztítja a fejét. Mindegy, hogy milyen problémán kattog az agya színházba lépés előtt, amint kihunynak a fények és színpadra lépnek a színészek, azonnal megfeledkezik mindenről. 
5.    Ha már aludt el mozizás közben egy jónak ígérkező film pocsék kivitelezésén, akkor ne izguljon, a színházban ez nem fordulhat elő. Ugyanis minden előadást rengeteg munka előz meg. És ha netán a darab története nem nyeri el tetszését, akkor még mindig elvarázsolódhat a fényektől, hangeffektusoktól és gyönyörű kosztümöktől
6.    Annak ellenére, hogy egy színdarab kulturális és lelki értéke sokkal nagyobb egy mozifilmhez képest, paradox módon mégis olcsóbbak a színházjegyek (ha nem épp a Nemzeti Színházat látogatja). És ha egy társulat elnyeri tetszését, akkor ne habozzon, vegyen egy éves bérletet, mely sok előnnyel jár (kedvezményes árak, biztos helyek, találkozás a színészekkel és autogramosztás..) 
7.    A színház fejleszti a képzeletet és az érzelmeket. Egy előadás lehet rejtélyes és nem egyértelmű, nem úgy, mint a film, ahol mindent táncán szolgálnak fel nekünk. És ez szórakoztató. 
8.    Egy 3D szemüveg sem képes olyan képet varázsolni, mint a realitás.  Ne adjon pénzt az élet silány utánzatára, és legyen részese pár óra erejéig idegen emberek igazi életének. 
9.    Egy filmélmény mindössze pár óra erejéig marad meg bennünk, míg a színház adta élmény akár egy évig is hatással lehet ránk. Ezért igyekezzen minél több hasonló élményt begyűjteni
10.    Támogassa a művészetet. Hiszen volt idő, mikor nem csak a kulturális hátteret biztosította a nézői számára, de segített túlélni a nehéz időszakokat. A színészek pszichoterapeutaként működtek és működnek a mai napig, akik a lélek egészségéről gondoskodnak. Tiszteljük őket ezért, és ne engedjük megszűnni világukat, mely a mi „második otthonunk” is egyben. 
 

MIT VEGYÜNK FEL A SZÍNHÁZBA?

Sok férfi azért mond határozott nemet a színházra, mert tudja, hogy legalább 2 órán keresztül öltönyben kell feszítenie egy nem éppen kényelmesnek mondható székben. De nem minden színház követel meg ilyen elegáns öltözéket. Ha nem éppen a Nemzeti Színházba vagy az Állami Operaházba készül, akkor nyugodtan válasszon kényelmesebb öltözetet. A kisebb színházakra nem érvényesek a szigorú szabályok.

Elég egy sötét nadrág (nem kilyukasztott), ing, esetleg egy szvetter. És ne feledkezzen meg a megfelelő cipőről sem. Nincs szükség lakkcipőre, de egy illedelmes fekete bőrcipő a színházba elengedhetetlen.

És Önök hölgyeim szépen öltözzenek fel és csinosítsák ki magukat. A legtöbb nő imád gyönyörű Istennőként tündökölni. Ezért imádják az elegáns éttermeket és színházakat. Uraim, biztosítsák számukra gyakran ezt az élményt.

A nők sok megfelelő ruhadarabból választhatnak. Nagyon jól mutat egy egyszerű ruha (minta nélküli nem kirívó színekkel) kiegészítve egy jellegzetes nyaklánccal, megfelelő körömcipővel és színházba illő táskával. Itt a legmegfelelőbb táskaválasztás a ridikül, mely elegáns és bájos, és épp olyan méretű, melyben elfér egy szemüveg, rúzs, papírzsebkendő, valamint apró egy pohár borra az előadás szünetében.

Ugyanilyen megfelelő viselet tud lenni egy elegáns szoknya és blúz vagy akár egy szép fekete nadrág. A legkisebb és a legkevésbé formális színházakba nyugodtan felvehet egy egyszínű nejlonharisnyát kötöttáruból készült stílusos ruhával és alacsony sarkú zárt cipővel. Vigyázzon, télen se hordjon színházba csizmát. Ha szükséges, akkor az előadás előtt vesse át csizmáját színházba illő cipőre.

És mi az, amiről sose feledkezzem meg indulás előtt, mindegy hogy színházba, munkába vagy családi kirándulásra készül? Mindenképp használja a kedvenc illatát. Higgye el, egy jól megválasztott parfüm kiemeli személyiségét és megszépíti Önt a nap minden percében.