Női kontra férfi karórák. Tisztázzuk!

Női kontra férfi karórák. Tisztázzuk!

A folyamatosan változó társadalmunkban a nemek közti különbségek egyre jobban eltörlődnek - testi, lelki és anyagi viszonylatban egyaránt. Épp ezért a női és férfi karórák közötti különbség nem mindig nyilvánvaló az első pillanatban, és bizony tudnak meglepetés okozni.  

Lehet, hogy épp azt mondja magában: „Naná, hogy meg tudom különböztetni a női és férfi karórát egymástól.” ….  Biztos benne? Száz százalékig?

Foglaljuk csak szépen össze, hogy ez a két nagy kategória miben is különbözik egymástól, és higgye el, érni fogják meglepetések. 

Mi a közös bennük?

  •  A GAZDAG TÖRTÉNELMÜK

Az első zsebórát még a 15. században hozták létre, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy pontosan tudják „mennyi az idő” akkor is, mikor nem tartózkodnak odahaza. Idővel rájöttek arra, hogy ez a rafinált szépség bizony csodálatos és bámulatos benyomást tud kelteni, és ezzel megkezdődött a zsebórák karrierje a divatkiegyészítők világában.


Az első zsebóra nagyszabású sorozatgyártása Karl Cusin francia bevándorló nevéhez fűződik a svájci Genovában. Cusin zsebóramodelljei Európa-szerte ismerté váltak. Az első időszakban leginkább férfi zsebórákat hoztak létre, majd idővel a zsebóra folyamatos szépülésével a nők is szerettek volna egy ilyen kiegészítőt.  


1722-ben a zsebórák viselői megunták a folyamatos zsebben való kutatást, és megszületett a valódi karóra, mely nagymértékben elterjedt a hölgyek körében. A női karórák kisebbek és díszesebbek voltak (nagy hangsúlyt fektettek a fényűző óraszíjra). A férfiak körében még mindig a mellényzsebbe rejtett zsebóra dominált.
Érdekesség: 1755-ben jött létre az első cég, mely pontosan működő kronográf órákat kezd el gyártani (Vacheron Constantin). És csak 14 évvel később indul útjának az első automobil (9 km/óra sebességgel)


A 19. század közepétől kezdve az óragyártás már gyárakban folyik. Az első világháború kitörése után a zsebórák (praktikusságuk hiánya miatt) karórákkal lettek helyettesítve. A háború után 100 évvel rengeteg technikai újításokon mentek keresztül (kvarc-, digitális-, kombinált-, bináris-, GPS-, rádióvezérelt-, búvár-, napelemes-, okosórák), és az aktuális óramárkák mennyiségét ma már egy kezünkön nem tudnánk megszámolni. Mégis Svájc maradt az óraipar Mekkája a mai napig, ugyanis a svájci cégek képviselik a legminőségibb, legprecizebb és legszebb karórákat.
 

  •  AMI MIATT A LEGTÖBB EMBER SZERETI

A mai világban az emberek képesek figyelni az időt a mobiltelefonjuk segítségével, nincs szükségük még egy „időmutatóra”. Akkor miért gyártanak és vásárolnak ilyen sok karórát az emberek? 

Mert a karórák hozzájárulnak a tökéletes imázs kialakításához! Az ízléses harmonizáló ruha és cipő mára már természetes. Ma már a kiegészítő mutat rá arra, 
hogy ki is Ön valójában.  

Épp ezért a karóra az egyik alapvető kiegészítők egyike, így semmiképp sem hiányozhat a kedvencei közül. 

Egy jól megválasztott karóra már az első pillanatban sok mindent elárul Önről –hogy anyagilag stabil lábakon áll, hogy kreatív, odafigyel a részletekre és a divatra, hogy értékeli a minőségi munkát… Ha olyan órát visel, melyről már messziről ordít a „kétségbeesés, unalmasság és a pénzhiány”, ezzel bizony elriasztja az érdekes embereket és lehetőségeket környezetéből. 

A férfiaknál általában az egyetlen jelentős kiegészítő a karóra, mely drámai módon képes megemelni a megjelenést. Épp ezért ne halogassa tovább a vásárlást, és dolgozzon a külsején! Meglátja, hogy számos eddig bezárt ajtó nyílik meg Ön előtt. 

Most igazán feldobhatja megjelenését kevesebb pénzből is. Kattintson az akciós karóráinkra, és meglátja, hogy rátalál az Önnek való tökéletes darabra. 

A Festina férfi karórák igen kelendők. Mindegy, hogy a divat, klasszikus vagy a sport kategóriából választ, egy biztos, csuklója és az imázsa mindenképp megköszöni döntését. Minden Festina modell kidolgozott analóg számlappal rendelkezik és sok speciális funkcióval (kronográf, stopper, dátum, tachométer). A férfias kinézetre ráerősíthet még egy minőségi bőrszíjjal. A vízimádók is megtalálják a nekik valót, hiszen a vízálló órák között is nagy a választék. 

A divatos Tommy Hilfiger karórákat leginkább azon hölgyek választják, akik az outfitjük megújításán munkálkodnak. Ugyanilyen népszerűek a Festina és a női Guess karórák is. Gyönyörű hatást keltenek az egyre népszerűbb faórák is. Számunkra a WeWood faórák gyártásával foglalkozó cég a legszimpatikusabb, mely helyi egzotikus fából készíti karóráit, és minden egyes óra létrehozásánál elültet egy új fát. 

 

Miben különbözik a női és férfi karóra egymástól?

Kinézetben, anyagában és abban mit tud. 

A férfi karórák nagyobbak, masszívabbak, több különleges funkcióval rendelkeznek, ugyanakkor a kinézetük földhözragadtabb, nincs szükségük extravagáns és élénk színekre (legtöbb esetben). Ehhez képest a női karórák kisebb és vékonyabb számlappal rendelkeznek, díszesebb az óraszíjuk, szeretik az erős és jellegzetes színeket, formákat és a sok kődíszítést (cirkónia kövek, Swarovski kristály, gyémánt..). 

A férfiak inkább azzal büszkélkednek, hogy a karórájuk mi mindenre képes, mit tud. A nők épp ellenkezőleg, számukra a megnyerő kinézet számít; ill. az óramárka és a kristálydíszítés, hiszen mindez tájékoztató jelleggel bír a karóra viselőjének anyagi helyzetéről. 

A férfiak is szívesen dicsekednek anyagi helyzetükkel. De a kinézet helyett inkább a hagyományra és a társadalmi presztízsre helyezik a hangsúlyt, és ez alapján választanak óramárkát. Ők azok, akik nem restek a luxus karóráért magasabb árat fizetni (valódi minőség, tökéletes kidolgozás, kiváló alapanyag).  Pontosan tudják, hogy a karórák (a többi körülöttünk lévő dologgal ellentétben) az évek múlásával nem veszítenek értékükből, épp ellenkezőleg, növelik azt

Minden tekintélyes márka rendszeresen emeli árait, hogy az infláció hatására óráik ne veszítsenek értékükből. Épp ezért, ha úgy dönt 10 év múlva, hogy eladja karóráját, semmiképp nem veszít rajta, sőt, többet kap érte!

Egy luxus karóra ára néhány tízezertől egészen több milliós nagyságrendig terjedhet. És hogy ki mennyit hajlandó áldozni órájára, csukán csak rajta múlik. A „legolcsóbb” ugyanakkor nagy hagyománnyal bíró márkák közé tartozik a svájci Certina vagy Tissot márka. A „drágább” kategóriába a világhírű Rolex sorolandó. Az ilyen óráknál ne számítson kvarc vagy elektronikus változatra, kizárólag csak tisztességes mechanikus gépezettel működnek.

Vigyázat, nem minden „svájci„ óra „svájci”!

Jó ha tud róla, hogy nem minden ismert svájci óragyárban kigyártott karóra „igazi svájci karóra”. Ha tényleg egy magas minőségű eredeti órát szeretne, mely nem csak Önnek, de a későbbi generációnak is jó szolgálatot tesz, akkor keresse a számlapon lévő Swiss made megjelölést. 

Ezzel ugyanis csak azok az óramodellek büszkélkednek, melyek minimum 60%-ban eredeti svájci alkatrészből állnak, és a végleges kinézetüket kizárólag Svájcban kapják – ők a legtapasztaltabb óramesterek alkotásai. 

Néhány fogós kérdés…

Sok férfi karóráról bizony nem gondolná első látásra, hogy férfiak számára készült, és ugyanez a helyzet néhány női karóránál is. És mégis igen keresett órákról van szó, melyek sok vásárlót szólítanak meg.  

Hogy legyen elképzelése miről is beszélünk, nézze meg a: Festina Classic 16746/2 vagy a Casio Protrek PRG-300-1A4. Most őszintén, a képek alapján meg tudná mondani, hogy az órák melyik célcsoportot célozzák meg?

Az utóbbi pár évben sok nő szándékosan választ magának férfiórát. Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy a nők feministábbak lettek, csupán arról van szó, hogy változik „a gyerekeiket egyedül nevelő anyák” ízlése és prioritása. Sok modern nő, legfőképp a sportos életvitelű nő, kimondottan a férfi karórákat részesíti előnybe, mert azoknak sokkal nagyobb a számlapjuk (jól néznek ki, és könnyebben leolvasható róluk az idő), több speciális funkcióval rendelkeznek (lépésszámoló, GPS), ellenállóbbak és neutrális a kinézetük. 

A nők kedvenc férfi karórája a Timex Weekender TW2P72000, Timex Ironman T5K630 vagy Casio G-Shock GA-100A-7A.

Arról, hogy mennyire keresettek a nagy számlappal rendelkező órák, itt olvashat.

És ne feledje, aki magabiztos, reprezentatív és sikeres ember benyomását szeretné kelteni, az bizony stílusos karóra nélkül nehezen fogja elérni célját.

Keresem
Keresem
up