Titok az idő méréséről 3 : mechanikus óra

Titok az idő méréséről 3 : mechanikus óra

Török Zoltán | 22. 3. 2019

Szeret olvasi a múltban történt felfedezésekről, például régi karórákról? Utolsó, befejező része cikkünknek az idő mérésének titkairól már itt van.Most a mechanikus órákról tudhat meg érdekességeket... 

Mechanikus óra keletkezése és tovább fejlesztése

Biztosan tudjuk, hogy a mechanikus órák már 1320-ban léteztek. Mi volt ez előtt? Nehéz megmondani.De lehetséges, hogy már korábban léteztek.Valószínűleg valahol a 11. és 13.-ik évszázad között.

Legrégebbi a mai mechanikus óráktól nagyon külömbözik.Az órákat és törtrészeiket (a negyedórákat, félórákat) ezek az órák ütéssel jelzik. A legelső ütőóráknak még számlapjuk sem volt.Általában toronyba helyezték el. 

Alapvető változás 1410 -ben történt, mikor egy bizonyos Firenzei ember feltalálta a  rugó által forgatott kerékrendszerű órát.Körülbelül 100 évvel később Petr Henlein mester készítette az első zsebórát,mely egyforma alapelv szerint működött. Mechanizmusa kicsi volt, így könnyen belefért az emberek zsebébe is. 

Általánosan ezek az órák nem voltak nagyon pontosak.1675 -ben inga segítségével pontosították, fokozatosan  számlapon megjelent a percmutató is

Ingaóra

Ingaórákat a régi filmekben, nagymamánknál láthattunk, hasonlóan mint a kakukkos faliórát.Észrevehető tény, hogy nagy kedvencek közé tartoztak.Manapság már csak díszként használják annak ellenére hogy még mindig hasznát vehetnénk.

17.-ik század óta, ingaóra és kakukkosóra után már azért átéltünk nagy változásokat.Ingát csak a nagy darab óráknál lehetett kihasználni, annak ellenére hogy egész pontosak voltak, ezt nem lehetett felhasználni a karórák szerkezeténél.

Zebórától az ismert klasszikusig

Első kísérletek a zsebóra szerkeztéséről már a 15.-ik században kezdődtek, de nem voltak éppen tökéletesek. Fontos fordulat 18.ik században történt, mikor feltalálták a tollat.Érdekesség ,hogy a kronométert, mely egyforma alapelven működött mindjárt három országban majdnem egyidejűleg készítették - Svájc, Anglia,Franciaország.Ezekután az órák hordozhatóvá váltak és elkezdődött a nagy óra őrület. 

Kezdetben a kronométer nagyon drága volt, csak a 19.ik század kezdetével csökkent áruk.A pontos időmérés iránti vágy nőtt, és mindenféle különböző órákat ömlesztve gyártották. Fokozatosan önfeszítő mechanizmust hoztak létre.

Karórák:harcmezőről a divatmólóig

Első karóra 19. század elején készült. Akkoriban széles körben elterjedtek azok a nők között, akik a női karórákat különösen egy luxus ékszerként érzékelték.

A karórák sorozatgyártás iránti érdeklődése csak a 19. és 20. század fordulóján nőtt a katonai egységek miatt, melyeknek  a harcban nem volt lehetőség zsebóra használatára. A követelmények egyértelműek voltak: az órának kicsinek és praktikusnak kell lennie. De ez egyáltalán nem ért véget, és 1915-ben a világ első férfi vízálló órája is világot látott.

A huszadik század közepén további fejlesztések történtek:első kvarcóra, kvar-oszcillátorral  (évente legfeljebb 10 másodperces eltéréssel). A gyártásukat Seiko vállalt kezdte a hetvenes években .

A legpontosabb  óra mai napig is az atomóra .

Karóra kinézete és a technikai felszerelése folyamatosan változik az idő és a piaci kereslet mellett. Például a japán Casio cég sok érdekes funkcióval jön mindig elő (jó példa a Casio G-Shock nagy teljesítményű karóra), divatos stílust a Michael Kors adja meg ,elegáns stílusú működést a divatos Armani márka köti össze.

Számos választási lehetőség van ma, Ön ízlése és igényei szerint választhat. Klasszikus analóg órákat és digitális órákat is kaphat.

És bár úgy tűnik, hogy már mindent megtalál, amire szüksége lehet, a technikai fejlődés még mindig halad előre, ezért sok más érdekes fejlesztési újdonság vár Önre. Az órásmesterek továbbra is keresni fogják a lehetőséget, hogyan tegyék életét könnyebbé, teljesítsék legmerészebb álmainkat is.

Az előző részeket itt találaja meg:

1. rész: Napóra

2. rész: Homokóra

AKTUÁLIS: INGYENES SZÁLLÍTÁS TÖBB MINT 2500 TERMÉKRE! Még több itt

AKTUÁLIS: INGYENES SZÁLLÍTÁS TÖBB MINT 2500 TERMÉKRE! Még több itt

Keresem
Keresem
up