Titok az idő méréséről 1: Napóra

Titok az idő méréséről 1: Napóra

Török Zoltán | 29. 1. 2019

Már a kor kezdetében a mi őseink próbálkoztak orientálódni az időben, meghatározni a külömböző évszakokat, megérteni a természeti jelenségeket és megfejteni a rejtély az eredetükről. Hogyan csinálták?

Ha manapság rágondolunk a órákra, legtöbben mindjárt a digitális vagy a klasszikus analóg karórákra gondol.Csúcs minőségnek  a svájci karórákat tartjuk,és a időtlen divatosnak pedig a Michael Kors vagy a Daniel Wellington karórák menők, de ez csak egy két példa. Mire gondolunk akkor, ha a gondolatainkba betévedünk a múltba?

Elképzelünk antik zsebórát, esetleg homokórát, melyeknek eredetét a mesékből ismerjük? Eszünkbe jut valami más is?

Elődeink saját módon jegyezték be a napokat vagy a jelentős eseményeket, melyek megtörténtek és vágyakoztak ezeket megint átélni.Ki ,vagy mi okozta az égzörgést, vagy a hirtelen napfogyatkozást?Talán az Istenek dühe, erőteljes lények, melyek felelősek az idő múlásáért? 

A barlangi élet tele volt babonával, és a sikeres vadászat szükségessé tette, hogy megemlékezzenek róla, megismételjék, átéljék újra, megtartani a sikert a jövöben is.Barlangi festmények szimbolizálták a vadászok erejét és halott élőlény megtisztelését.Az ős kultúrában az emberek probáltak naptárt vezetni.Nem sok dokumentum maradt fent- mint bizonyíték megmaradt egy - két gall naptár , sőtt idősebb megalitikus naptár, melyet az Ír Knowtban fedeztek fel.Léteznek olyan bizonyítékok, hogy a múltban az emberek lunáris ciklust, a nap mozgását tartották be,sőt a ókori naptár is a nap és a hold ciklusa alapján működött.   

Már az ókorban létezett több mód, mi szerint az emberek mérték az időt. Ezek közé tartozik például a napi vagy vizióra.Az ókori Egyiptomban az emberek nap árnyéka szerint orientálódtak, az a mód nem hasonlit semmire , amit ma ismerünk.

Napóra rejtélye

Minthogy már a  megnevezéséből értendő, a napóra függött a nap mozgulatától.Többnyire római számokkal jegyezték, és ezt tarthatjuk a legidősebb óra típusnak.(pontosabban legrégebben felfedezettt).Több mint ezer éve hozták létre.Az első napóra mutató leginkább fa cövek volt, melyet beütöttek függőlegesen a földbe és az árnyék kivetése mutatta a múló időt. 

Az ókori Egyiptomi napóra úgy nézett ki, mint egy magas impozáns függőleges obeliszk. Mindjárt két célja volt: szolgált mint megtiszteltetés a nap Istenének Re (vagy Ra)és meghatározta az időt. Hogyan olvasták le róla az időt, mai napig konkrétan nem tudja senki.Valószinűleg nem használtak kör óra szegmenst, mint a görögök, de sok vélemény nem eggyezik.Szegmenseket csak később fedezték fel - leletek a 15.századból az  időszámításunk előtt jelentek meg.

Görögök a napóra felfedezését átvették a Babylonoktól és tovább fejlesztették( előbb voltak a matematikában). Ezt a tehnológiát tovább tökélesítették.Az óra nem csak az időt mutatta, hanem működött mint naptár is. 

A napórát elkezték kihasználni az ókori Rómaiak, kiindultak a görög alapelvű  konstrukció alapján.Legnagyobb napóra antik világban alakult ki körülbelül 10. évben időszámítás előtt. Rómában volt felállítva egy hatalmas 30 méteres obeliszk.  

Napóra a külömböző kultúrák szerint külömbözött.Görög világban a nap 12 egyforma szegmensre volt elosztva. Az idő a évszak szerint változott.Mivel a kimutatója pontos és egyenes volt, megtörtént, hogy télen az óraidő lényegesebben rövidebb volt.Vikingek a napot 4 részre osztották

A napóra pontossága soha nem volt tökéletes. A másik hátránya az volt, hogy nem mutatta az időt éjjel. Ezért fokozatosan létrejöttek további óra típusok, melyek teljesen más módon működtek

Az Iszlám országokban kifejlesztettek 14. evszázadban pontosabb módot, mely megadta a gnómon irány változását. Ez már nem függőlegesen volt felállítva a földbe , hanem célszerűen a Föld tengely rotációja  szerint  a sarkcsillag felé.Ez a mód fokozatosan bekerült az európai országokba is.

Napóra típusok

Sok féle létezik,csak az összetételük más.Némelyek műkodése az óra alapelve szempontja szerint ( poláris vagy egyenlítős), de megkülönböztethetünk déli órát (másképpen hivhatjuk világinak).Létezik hordozható típus is - mely napfény vagy délkör alapján orientálódik.

Napóra használatának csökkenése

Még a 17. században is nagyon használták. A haladás elérkezésével , fokozatos fejlesztési ipar, új tehnológia  miatt elvesztették varázsukat.Legnagyobb csapást  akkor észleltek, mikor 19. században egy Washingtoni konferencián bevezették az időzónaváltást., így teljesen elvesztették a funkciójukat.Nálunk a időzónaváltást a 20. század elején vezették be.Igy már csak a napóra dekoratív elem lett, a praktikus kihasználása befejeződött.

Napóra otthon?

Ha tetszik Önnek hasonló dekoráció, elkápráztatja a napóra és szeretne egyet házára, lehet örömet okozunk azzal, hogy ez lehetséges.Csak arra kell figyelni, hogy a természetben az idő másként múlik, mint ahogyan már mi megszoktuk.

Útmutalást ma már a napóra elkészítéséről megtalál könnyen a weben.

Féll experimentálni? Elkészítik megrendelésre is.De a legjobb öklet örülni a mai modern karóráknak, sok jó funkcióval.

Kiegészítő információk:

A gnómon (gnomon, gnómón) – tavagy árnyékvető pálca az egyik legősibb és mérőműszer: egy vízszintes alapon álló függőleges pálca, (Görögök és Egyiptomiak használták)

Közép Nap idő – a mi időszámításunk. A helyi déli óra szerint veszik.Mesterségesen keletkezett, hogy eltávolítsák a külömbségeket, melyeket a Nap mozdulata vált ki a mi bolygónkon.

Eredeti Nap idő – a napos napok szerint mérik. Egy napos nap ideje az, mikor eltelik egy fordulata a napnak.

Középeurópai idő – ez egy közép európai időváltozás.Tavaszon a legtöbb idetartozó ország át áll a nyári időre.

AKTUÁLIS: INGYENES SZÁLLÍTÁS TÖBB MINT 2500 TERMÉKRE! Még több itt

AKTUÁLIS: INGYENES SZÁLLÍTÁS TÖBB MINT 2500 TERMÉKRE! Még több itt

Keresem
Keresem
up