FAQ

AMIT TUDNIA KÉNE:

Leggyakoribb kérdések és válaszok: 


 

KARÓRÁK

Fémszíj nyomot hagy a kézen. Miért?  
Ez a szituáció olyan vásárlóknál jelentkezik, akik igen gyakran viselik az órájukat. Szó nincs allergiás- vagy kémiai reakcióról. A lerakódott szennyeződés a pornak köszönhető, melyek az óra réseibe kerülnek, és az izzadás ill. a por keveredésével fekete nyomot hagynak a csuklón. Javasoljuk, hogy a szíjat mossa le tiszta technikai benzinnel, és az óra réseit pedig kiskefével tisztítsa ki.

Aranyozott óra (felületkezeléssel aranyozott óra) – garancia, minőség, tartósság? 
Ha a karórát nem fogja viselni, akkor a színe megmarad. Sajnos az igazság az, hogy az óra viselésével az aranyozás lekopik. Igazi tartós színe csak az aranyórának van (teljesen arany). Minden aranyozott karóra, beleértve a „rose gold” típust is, mind felületkezeléssel készül. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a felületkezeléssel készült órákra nem vonatkozik a jótállás. Mindennapi használattal az aranyozás lekopik. A szín kopását több tényező is befolyásolhatja: izzadás, kozmetikumok használata, környezet, de leginkább az, hogy bánunk a karórával.

Nem működik a napfénnyel töltődő órám. Miért? 
A legvalószínűbb, hogy nincs teljesen feltöltve az akkumulátor/napelem. Kerülje az óra ingujj alatti viselését, és biztosítson az órája számára elegendő napfényt a megfelelő feltöltés érdekében. Abban az esetben, ha az akkumulátor nem töltődik, forduljon szakemberhez (szerviz).

Az eredeti elem hosszabb ideig kibírt a többi később vásárolt elemhez képest. Miért? 
Elsőként, mint probléma az elem minősége juthat az eszünkbe – de ez nem így van. Ugyanis az óra pontossága és az elem élettartama magától az órától függ. Befolyásolható tényezőként számit az óra tisztasága és szigetelése. Ha az óra behordódott, az súrlódáshoz vezethet, ennek következtében az elem gyorsabban lemerül (szükséges az óra gépezetének olajozása, stb.).
Az elem élettartamára nagy hatással van a hőingadozás és az óra funkcióinak használata (pl. konográf használat…).

Letört a műanyag tok és leválasztódott a szíj, hogy oldjam ezt meg? 
A leggyakoribb probléma a műanyag tokról letört rész. Legfőképp az a kiálló rész törik le a leggyakrabban, mely a szíjat tartja a rugósfül segítségével. Ez a probléma könnyen megtörténhet, nem kell hozzá nagyobb erő, ugyanis a műanyagnak 2 rossz tulajdonsága van – kemény és törékeny. Így elég egy rossz mozdulat, a műanyag megpattan, és a rugófül kiesik. Javítás egyrészt a repedés „betömésével” oldható meg, bár ez nem jelent 100%-os segítséget, másrészt a tok újra cserélésével.

Az üveg behomályosodása, bepárásodása (belülről) a vízálló óráknál
A nedvesség bejut minden vízálló órába a korona használatával ill. a gombok megnyomásával. Amint kis mennyiségű víz vagy pára jut az órába, a hőmérséklet változásával a víz kondenzálódik, ennek eredményeképpen bepárásodik az üveg. Első lépésként korona kihúzását ajánljuk, majd az órát hagyja kiszáradni (míg a párásodás teljesen el nem tűnik). A karórát nyugodtan küldje el hozzánk, mi gondoskodunk a kiszárításáról és az üveg megtisztításáról. A javítás nem drága, és így biztos lehet abban, hogy a nedvesség és a víz miatt az óra gépezete nem károsodik.
Leginkább a 30ATM és 50ATM órák szenvednek az elemcserénél. Hogy miért? Ezen órák sokkal vékonyabb szigeteléssel rendelkeznek, mint a magasabb vízállósággal bíró testvéreik. Ezek a gumi szigetelések nem bírják a nagyobb nyomásterhet és a hőt, épp ezért a 100M és 200M órákhoz képest gyorsabban öregednek, és ezzel egyidejűleg elveszítik az eredeti tömítési tulajdonságaikat. Ebben az esetben szükséges a szigetelés kicserélése is, nem csak az elemcsere.  

A bőrszíj nagyon rövid életű, tényleg jó minőségű?
A szíj élethossza szintén attól függ, hogy milyen módon használjuk, mennyire vigyázunk rá, és hogy milyen gyakran viseljük. A bőrnek, ugyanúgy mit más anyagnak vannak előnyei és hátrányai. Nagyon fontos, hogy a szíjjal óvatosan bánjunk, és hogy ne kerüljön víz vagy pára közelébe. Karóra vásárlásnál mindenképp figyelembe kell venni, hogy az órát milyen célból vásároljuk. Azaz tudnunk kell, hogy egy divatos kiegészítőre vágyunk-e, vagy csak egy sima karórára (más anyagú szíjat javaslunk). A bőrnek nem tesz jót a gyors hőmérsékletváltozás, sőt paradox módon az óra felvétele és levétele sem.

Elszíneződött a kaucsuk/szilikon szíj vagy tok. Miért, hogy távolíthatom ezt el? 
Azon óráknál, ahol az előbb említett anyagokat vagy gumit használnak, ez egyáltalán nem szokatlan. Ismételten minden az anyag tulajdonságain múlik – kaucsuk porózus anyag, ezért elég parfüm, krém vagy kozmetikumok használata, és a kapcsolódási pontokon megtörténik az elszíneződés. Az ilyen óráknál az izzadság szintén nagy hatással van a színváltozásra.
Létezik pár módszer az elszíneződés eltávolítására, de ezek bonyolult folyamatok, melyeknél egyáltalán nem garantált a kívánt végeredmény.

A műanyag vagy kaucsuk szíjaknak hogy hosszabbítsam meg az élettartamát? 
A műanyag vagy kaucsuk szíjú órákat érdemes éjszakára levenni, mert ezek az anyagok hajlamosak az izzadás növelésére. A megelőzés érdekében érdemes szilikon olajjal bekenni a szíjat minden oldalról. Fontos, hogy az olajat hagyjuk teljesen megszáradni, és csak azután viseljük. Ezzel a módszerrel akár egy teljes évvel képes lesz meghosszabbítani az óraszíj élettartamát.


PARFÜMÖK

Mi a parfüm, a toalett víz és a kölni víz? 

  • Parfüm (kivonat) - 15-30% illatos parfüm összetevőt tartalmaz koncentrált szeszben (alkoholban).
  • Parfüm víz (Eau de Parfum, EdP) -  körülbelül 85-90 % szeszben, 8-15 % illatos parfüm összetevőt tartalmaz.  
  • Toalett víz (Eau de Toilette, EdT) -  körülbelül 80 % szeszben, 4-8 % illatos parfüm összetevőt tartalmaz. 
  • Kölni víz (Eau de Cologne, EdC) -  körülbelül 70 % szeszben, 3-5 % illatos parfüm összetevőt tartalmaz

Hogyan válasszuk ki a megfelelő parfümöt vagy hasonló terméket? 

Mindenekelőtt a saját ízlése szerint. Soha nem választunk illatot olyan "minta" alapján, amelyet parfüm vagy hasonlók felvitelével készítünk, például egy vatta korongra vagy a permetezőkupakba, amelyet ezután hosszabb ideig szabadon hagyunk a levegőn. Az ilyen illat "minta" nem felel meg a lezárt csomagolásban lévő cikk illatának. 

Igaz, hogy ugyanannak a parfümnek kissé eltérő lehet az illata a különböző felhasználóknál? 

Igen, ez igaz. Minden embernek megvan a saját testszaga. Ez a bőr tulajdonságaitól, táplálkozásától és életmódjától függ. Az egyik felhasználón nagyon kellemes illatú lehet a parfüm, míg a másik felhasználónál kissé eltérő hatást gyakorolhat bőrére. 

Megváltozik-e a parfüm illata, ha például a felhasználó fűszeres ételt eszik? 

A parfüm illata nem változik, hanem a bőr illata, amely az elfogyasztott étel anyagcseréjét sugározza. Ennek a változásnak az oka, hogy a parfüm illat komplexumában az általános benyomás eltér maga a parfüm illatától. 

Befolyásolhatja-e a parfüm a hangulatot? 

Igen, nagyon. Az aroma azonnali hatással van a pszichológiai egyensúlyra. A kellemes illat nagyon gyorsan javíthatja a hangulatot, ellenkezőleg, egy áthatoló, nagyon intenzív illat zavaró lehet és problémákat okozhat. 

Létezik erotikus parfüm? 

Alapvetően nem, legalábbis nem azonnali afrodiziákum értelmében. De egy finom illat, amelyet az Önt érdekelt személy használ, ennek ellenére kellemetlennek bizonyulhat. Mindamellett, minél frissebb vagy gyümölcsösebb az illat, annál kevésbé fejthet ki irritáló hatást. 

Léteznek szabályok a parfüm használatára? 

Igen. A parfüm soha nem "zavarhatja" a környezetét. Itt még inkább érvényes a szabály, hogy „a kevesebb néha több”. Napközben ajánlatosabb a könnyebb toalett víz, vagy a kölni víz használata. Parfümöt csupán különleges alkalmakkor használjunk. Ajánlatos az évszakra való tekintettel választani az illatot. A meleg nyári napokra ideálisak az üde, virág, illetve citrus illatok, és azok módosításai. A hideg évszakokban inkább az orientális illatok a nyerők. Ez természetesen nem egy vasszabály. Minden hölgy illatválasztéka a saját egyedi ízlésén és életstílusán alapul. 

Miért nem ajánlatos egyszerre több különböző illatot használni? 

Minden parfüm már önmagában is harmonikus. Egy másik és eltérően intenzív illatkészítmény használatakor gyakran felléphet a diszharmónia, amely kellemetlen benyomást kelthet a komplexumában. 

Hogyan és hol "viseljünk" parfümöt? 

Ez elsősorban a koncentráció kérdése. Ha figyelembe vesszük a fül mögé alkalmazott híres cseppet, az általában parfüm. Általában a parfümöt azokon a helyeken alkalmazzák, ahol a legtöbb vér kapilláris található a bőr alatt, azaz a könyöknél, de a térdnél is - ahol a bőr a legforróbb, és ahol a parfüm illata teljesen ki fejti hatását. Ugyanakkor a parfümöt a hajra, közvetlenül a fejbőr fölé is alkalmazzák. Rendkívülien kiemelkedő lehet a természetes anyagokból és prémekből készült ruhákon a parfüm viselése, viszont nem ajánlott alkalmazni őket például a fehér és világos ruházaton, különösen a természetes selyemen. 

Mennyi ideig használható a parfüm, és hogyan ismerhető fel, hogy már nincs teljesen rendben? 

Ha a használatban lévő parfüm flakon nincs közvetlen napfénynek kitéve, és körülbelül nem több mint 20°C feletti hőmérsékletnek, akkor az illata több évig is fennmaradhat. Az új parfümök piktogramokat tartalmaznak, amelyek megmutatják, hogy a parfüm mennyi ideig nem változtatta meg tulajdonságait kinyitása után. Ez az időszak az aroma függvényében változik, és 12-36 hónap között mozog. Így bármely parfüm, az eredeti bontatlan flakonban akár néhágy évig is megőrizhető. Az a parfüm, amelynek színe általában sötétebb árnyalatban változik, és amely üveg nyaka körül egy kristályos gyűrű alakul ki, az általában már öreg. A savas és a gyantás illat azt is jelzi, hogy a parfüm vagy hasonló termékek már elérték a tárolási idejük végét. 

Mi a teszter? 

A tesztert szürke-fehér vagy barna nyomtatott dobozban tárolják, további átlátszó csomagolás nélkül. Az egyes teszter flakonok nem rendelkeznek kupakkal. Az eredeti parfümöt kereskedelmi színes csomagolásban tárolják, amely általában átlátszó fóliával van ellátva. A teszter nagy előnye, hogy az ára mindig alacsonyabb, mint az azonos, kínált parfüm ára. A teszterek elsősorban azon ügyfelek számára alkalmasak, akik saját részre vásárolnak illatokat, és nem a dobozuk, hanem az alacsonyabb áruk miatt. A parfüm flakon és a teszter tartalma is megegyezik az eredetivel.