FAQ

AMIT TUDNIA KÉNE:

Leggyakoribb kérdések és válaszok: 

PARFÜMÖK

Mi a parfüm, a toalett víz és a kölni víz? 

  • Parfüm (kivonat) - 15-30% illatos parfüm összetevőt tartalmaz koncentrált szeszben (alkoholban).
  • Parfüm víz (Eau de Parfum, EdP) -  körülbelül 85-90 % szeszben, 8-15 % illatos parfüm összetevőt tartalmaz.  
  • Toalett víz (Eau de Toilette, EdT) -  körülbelül 80 % szeszben, 4-8 % illatos parfüm összetevőt tartalmaz. 
  • Kölni víz (Eau de Cologne, EdC) -  körülbelül 70 % szeszben, 3-5 % illatos parfüm összetevőt tartalmaz

Hogyan válasszuk ki a megfelelő parfümöt vagy hasonló terméket? 

Mindenekelőtt a saját ízlése szerint. Soha nem választunk illatot olyan "minta" alapján, amelyet parfüm vagy hasonlók felvitelével készítünk, például egy vatta korongra vagy a permetezőkupakba, amelyet ezután hosszabb ideig szabadon hagyunk a levegőn. Az ilyen illat "minta" nem felel meg a lezárt csomagolásban lévő cikk illatának. 

Igaz, hogy ugyanannak a parfümnek kissé eltérő lehet az illata a különböző felhasználóknál? 

Igen, ez igaz. Minden embernek megvan a saját testszaga. Ez a bőr tulajdonságaitól, táplálkozásától és életmódjától függ. Az egyik felhasználón nagyon kellemes illatú lehet a parfüm, míg a másik felhasználónál kissé eltérő hatást gyakorolhat bőrére. 

Megváltozik-e a parfüm illata, ha például a felhasználó fűszeres ételt eszik? 

A parfüm illata nem változik, hanem a bőr illata, amely az elfogyasztott étel anyagcseréjét sugározza. Ennek a változásnak az oka, hogy a parfüm illat komplexumában az általános benyomás eltér maga a parfüm illatától. 

Befolyásolhatja-e a parfüm a hangulatot? 

Igen, nagyon. Az aroma azonnali hatással van a pszichológiai egyensúlyra. A kellemes illat nagyon gyorsan javíthatja a hangulatot, ellenkezőleg, egy áthatoló, nagyon intenzív illat zavaró lehet és problémákat okozhat. 

Létezik erotikus parfüm? 

Alapvetően nem, legalábbis nem azonnali afrodiziákum értelmében. De egy finom illat, amelyet az Önt érdekelt személy használ, ennek ellenére kellemetlennek bizonyulhat. Mindamellett, minél frissebb vagy gyümölcsösebb az illat, annál kevésbé fejthet ki irritáló hatást. 

Léteznek szabályok a parfüm használatára? 

Igen. A parfüm soha nem "zavarhatja" a környezetét. Itt még inkább érvényes a szabály, hogy „a kevesebb néha több”. Napközben ajánlatosabb a könnyebb toalett víz, vagy a kölni víz használata. Parfümöt csupán különleges alkalmakkor használjunk. Ajánlatos az évszakra való tekintettel választani az illatot. A meleg nyári napokra ideálisak az üde, virág, illetve citrus illatok, és azok módosításai. A hideg évszakokban inkább az orientális illatok a nyerők. Ez természetesen nem egy vasszabály. Minden hölgy illatválasztéka a saját egyedi ízlésén és életstílusán alapul. 

Miért nem ajánlatos egyszerre több különböző illatot használni? 

Minden parfüm már önmagában is harmonikus. Egy másik és eltérően intenzív illatkészítmény használatakor gyakran felléphet a diszharmónia, amely kellemetlen benyomást kelthet a komplexumában. 

Hogyan és hol "viseljünk" parfümöt? 

Ez elsősorban a koncentráció kérdése. Ha figyelembe vesszük a fül mögé alkalmazott híres cseppet, az általában parfüm. Általában a parfümöt azokon a helyeken alkalmazzák, ahol a legtöbb vér kapilláris található a bőr alatt, azaz a könyöknél, de a térdnél is - ahol a bőr a legforróbb, és ahol a parfüm illata teljesen ki fejti hatását. Ugyanakkor a parfümöt a hajra, közvetlenül a fejbőr fölé is alkalmazzák. Rendkívülien kiemelkedő lehet a természetes anyagokból és prémekből készült ruhákon a parfüm viselése, viszont nem ajánlott alkalmazni őket például a fehér és világos ruházaton, különösen a természetes selyemen. 

Mennyi ideig használható a parfüm, és hogyan ismerhető fel, hogy már nincs teljesen rendben? 

Ha a használatban lévő parfüm flakon nincs közvetlen napfénynek kitéve, és körülbelül nem több mint 20°C feletti hőmérsékletnek, akkor az illata több évig is fennmaradhat. Az új parfümök piktogramokat tartalmaznak, amelyek megmutatják, hogy a parfüm mennyi ideig nem változtatta meg tulajdonságait kinyitása után. Ez az időszak az aroma függvényében változik, és 12-36 hónap között mozog. Így bármely parfüm, az eredeti bontatlan flakonban akár néhágy évig is megőrizhető. Az a parfüm, amelynek színe általában sötétebb árnyalatban változik, és amely üveg nyaka körül egy kristályos gyűrű alakul ki, az általában már öreg. A savas és a gyantás illat azt is jelzi, hogy a parfüm vagy hasonló termékek már elérték a tárolási idejük végét. 

Mi a teszter? 

A tesztert szürke-fehér vagy barna nyomtatott dobozban tárolják, további átlátszó csomagolás nélkül. Az egyes teszter flakonok nem rendelkeznek kupakkal. Az eredeti parfümöt kereskedelmi színes csomagolásban tárolják, amely általában átlátszó fóliával van ellátva. A teszter nagy előnye, hogy az ára mindig alacsonyabb, mint az azonos, kínált parfüm ára. A teszterek elsősorban azon ügyfelek számára alkalmasak, akik saját részre vásárolnak illatokat, és nem a dobozuk, hanem az alacsonyabb áruk miatt. A parfüm flakon és a teszter tartalma is megegyezik az eredetivel.