10 tipp arra, hogyan élvezheti a húsvétot még a karantén alatt is

  • MAGAZIN
  • 10 tipp arra, hogyan élvezheti a húsvétot még a karantén alatt is

10 tipp arra, hogyan élvezheti a húsvétot még a karantén alatt is

Szomorú, hogy az idei húsvét a koronavírus világjárvány szellemében lesz? Talán most van a megfelelő alkalom, hogy pihenjen a stresszes hírektől, és hosszú idő után valami másra összpontosítsa figyelmét. Íme 10 tipp, hogyan élvezze a húsvétot és felejtkezzen el egy darabig a mai bosszantó dolgokról.

Ez a húsvéti ünnep hamarosan megérkezik. Mindannyian várakozva vártuk a családdal és a rokonokkal való találkozást, vagy a szabad napjainkon a kirándulást vagy a tavasz megünneplését egy baráti barbecue-val. Az idei húsvét más lesz. A látogatásokat és találkozókat egy másik alkalomra el kell hagynunk, valamint a közös programokat is. A koronavírus járvány könyörtelenül mindannyiunk életével és szokásaival jól kitolt, és ez a húsvéti ünnepeket is érinti. De ne aggódjon, ez nem olyan rossz! Még ebben a furcsa időben is van sok lehetőségünk élvezni a tavaszi ünnepeket. És a húsvéti vetéshez hasonlóan hagynunk kell, hogy magunkban is kicsíráljon a jobb és örömtelibb napok reménye.

A húsvét különösen fontos a keresztények számára, bár származásuk pogány. Nagypénteken keresztre feszítették Jézus Krisztust, hogy nagy pompával feltámadjon a halottakból a húsvéti vasárnapig, reményt adva minden jó akaratú embernek. Még a keresztényeknek is a szokásos templomi istentisztelet nélkül kell meglenniük idén. És Ferenc pápa éves beszéde a zsúfolt Szent Péter tér előtt a Vatikánban valószínűleg idén közönség nélkül és online zajlik. Nos, az idő megváltozott.

Ebben az évben a húsvét április második hetére esik. A nagypéntek április 10-e, a húsvét vasárnap április 12 és április 13.-án ünnepeljük a húsvét hétfőt. De a várak bezártak, a húsvéti piacok és vásárok bezártak. Úgy tűnik, hogy ebben az évben mindent ki kell hagynunk. De ennek nem kell így lennie. Mindazonáltal minden olyan dolog, amit tehetünk még válság és karantén idején is. Melyek ezek? Merítsünk ihletet! 

10 tipp, hogyan élvezhetjük az idei húsvétot:

1. Ne feledje, a természet nincs zárva!

Még ha nem is néz be az állatkertbe vagy a kastélyba húsvétkor, kimehet. Ne feledje, a természet nincs zárva! És április az ideális idő az erdőbe, a mezőkre vagy a tavakhoz menni. Tavasszal minden életre kel, így élvezheti a bimbózó fákat vagy a nyiladozó virágot. Meg tudja mondani, melyik virágzik már? És ha az időjárás ezt akarja, porolja le a kerékpárját, és lépjen fel a pedálokra. A friss levegőben történő mozgás ma csak az Ön számára lesz előnyös.

Hasonlóképpen, az első tavaszi hónapok ideálisak a fauna megfigyelésére. Mindaddig, amíg levelek még nincsenek a fákon, nagyszerű kilátás nyílik mindenféle madárra, és sokkal könnyebben láthatók a nagyobb emlősök, aranyos csibékkel is akár. Ha van otthon teleszkópja, ez remek alkalom arra, hogy újból megszellőztesse. Nem fog látni izgalmas show-t csak a kastélyban vagy az állatkertben, de talán közvetlenül az alagsor mögött. Nos, mikor fordított utoljára ilyen figyelmet a természetre?

2. Készítsen húsvéti dekorációkat 

Még akkor is, ha nem tudja élőben látnii a családját vagy a barátait, a húsvéti dekorációkkal felvidíthatja önmagát. És ha van gyermeke, ideális módja annak, hogy szórakoztassuk őket a hosszú iskolai szünidő alatt.

Mivel kezdjen? Mindenképpen megpróbálhat húsvéti koszorúkat készíteni a bejárati ajtó díszítésére. Használhat régi szalagot, színes papírt és festéket. A koszorút természetes elemekkel is díszítheti, amelyeket a tavaszi séta során gyűjtött össze. Nagyon jól néznek ki a cicuskák, a kezdő levelek vagy a szárított virágok. És ne felejtsük el a tojáshéjat, amely a koszorút húsvéti tapintásúvá teszi! Ha fogalma sincs, hogy mit alkosson, nézze meg a Pinterest segítségével sok más érdekes dekorációval kapcsolatban.

Gyűjthet gallyakat egy vázában. Ellenáll a virágzó arany esőnek vagy az élő virágoknak. Díszítheti a kültéri ablakpárkányokat is. Például tavaszi edényekbe ültetett virágokkal vagy mini nárciszokkal. A virágüzletek nyitva vannak, merjen vásárolni.

3. Varázsoljon a konyhában 

Amikor már nem élvezhetjük a jó éttermeket, itt az ideje, hogy a dolgokat a saját kezünkbe vegyük. Sült húsvéti csirke, pulyka tekercs, házi készítésű sütemények, finom sajtok és sonka. Friss zöldségek és természetesen tojás bármilyen formában! Készítsen elő valódi ünnepet otthon, és kényeztesse magát kedvenc finomságaival.

Ne felejtsük el a sült bárányt, amely eredendően a húsvéthoz tartozik. És ha nem tetszik a hagyományos piskóta, kipróbálhatja a friss tavaszi sárgarépatorta készítését, amelyet az egész család megkóstol majd.

4. Vegye figyelembe a húsvéti hagyományokat 

Mikor máshol, mint ezen a húsvéton van valóban elegendő ideje az összes húsvéti hagyomány folytatására? A modern hektikus időkben egy kicsit elfelejtik őket, ami nagyon kár. Használja ki szabadidejét, és végül tanuljon meg egy jó ostor kötését friss fűzfa botokból. Kipróbálhatja a húsvéti tojások díszítésének hagyományos módszereit is. Gyönyörű viaszdíszítő, amelyet a tojásfestés után eltávolítanak. A természet szerelmesei kipróbálhatják a festést hagyma hajával. Nagyon szép, ha a tojásokat különféle természetes levelekkel borítja, amelyeket gézzel vagy régi nejlonharisnyával rögzít. A tojásokra nyomtatva szépen megmaradnak.

Ha többet szeretne tudni a húsvéthoz kapcsolódó szokásról és hagyományról, akkor nézze meg a témáról szóló külön cikkünket.

5. Rendezzen grillezést a természetben 

Ha a szerencsések közé tartozik, és kerttel vagy legalább egy nagyobb terasszal rendelkezik, akkor nyert. Azok, akik bennragadtak a lakásban, az ő számukra is van grillezési lehetőség. Vessen egy pillantást a környékre, és természetesen a természetben gyönyörű helyeket talál tűzrakási lehetőséggel, ahol élvezheti a sétát és néhány finomságot. Egyen pácolt húst öntettel, camemberttel vagy klasszikus kolbásszal. De ne feledje, hogy nem jó ötlet barátokat vagy egy távolabbi családot meghívni. Megmutathatja nekik az újonnan felfedezett helyeket, amikor véget érnek a biztonsági intézkedések.

6. Érezze jól magát otthon 

Lehet, hogy Ön nem természetes lelkes, inkább otthon tölt időt. Nincs semmi baj ezzel. Használja ki a szabadidejét a karanténban, és nézze meg a hagyományos magyar meséket és filmeket. Például a Magyar népmesék, vagy a Mátyás király ajánlott. És amennyiben Önt a tv nem köti le, akkor itt az ideje, hogy végre elővegye a társasjátékokat vagy olvasson el egy régen félretett könyvet.

7. Tisztítsa meg a természetet 

Az április hagyományosan az ökológiai cselekvés szellemét viseli. Tisztítsuk meg a Magyarországot. A hétvégi rendezvény önkéntesek ezreit vonzza össze, akik a természet nagyszerű tavaszi takarítására indultak. Sajnos erre ebben az évben nem kerül sor, ami nem azt jelenti, hogy fel kellene adnunk a takarítást.

Mindannyian hozzájárulhatunk egy szebb és egészségesebb természethez, amely ösztönzi a kirándulásokat, és amelyet nem szabad elárasztani a kidobott PET-palackokkal és egyéb hulladékokkal. Ezért ebben az évben Ön is segíthet ebben. Csak szerelje fel magát szemétzsákokkal és kesztyűkkel, és legalább megtisztíthatja parkjainkat, erdőinket vagy vasúti területeinket.

8. Szervezze meg a nagytakarítást 

A takarítás nem csak a természetben, hanem otthonunkban is szükséges. Noha ez nem a húsvéti ünnepi koncepció, az ilyen nagyszerű tavaszi takarítás jó hangulatot jelenthet. Nem hiába, hogy a háztartás tisztításával megtisztítjuk a fejünket is.

Talán olyan dolgokat talál, amelyekről még azt sem tudta, hogy volt. Nyilvánvaló, hogy nincs rá szükség, ezért a bazárban ajánlhatja fel azoknak, akik használják őket. Megszabadul a felesleges szeméttől, és még pénz is lesz a számláján. Válassza ki a törött dolgokat, és próbálja megjavítani őket, vagy valami hasznosat csinálni. Az interneten sok ötletet talál, amelyekkel foglalkozhat, tehát próbáljon meg ihletet meríteni.

És ha Önt nem nagyon érdeklik a barkács dolgok, élvezhet más néhány apró apróságot. Mi lenne,ha sor kerülne egy új parfüm, ékszer vagy óra beszerzésére?

9. Készítse elő kertjét a tavaszra 

Ha szerencséje van és Ön egy kert tulajdonosa, eltölthet néhány ingyenes húsvéti napot annak igazításával. Akár vágyakozik saját növénytermesztésre, akár egy dekoratív kertet szeretne, még sok tennivaló van. Ültessen új virágot, gyógynövényt vagy zöldséget, tisztítsa meg a kerti edényeket, és mettsze meg a cserjéket vagy fákat.

Kellemes a meleg tavaszi sugarakkal a kertben dolgozni, és azt mondják, hogy egyes személyeknek az agyaggal való munka még terápiás hatással is rendelkezik. Segít megnyugtatni a gondolatait, csak a tevékenységre összpontosíthat, és mindent elfelejthet. A munkája eredménye nem sokáig várat, ami mosolyt csal az arcára. A pszichés pihenés és az egészség nagyon fontos manapság.

10. Csatlakozzon az önkéntesekhez 

Senki nem tudja, mikor fog végre átmenni a koronavírus-válság. De sokkal jobban kezelheti, ha önként vállalkozik, és segíti a veszélyeztetetteket. Legyen szó az idős emberekről, akik értékelik az Ön segítségét a vásárlás során, vagy az orvosokról, ápolókról vagy értékesítőkről, akiknek hiányoznak a varrott maszkok. Bárki részt vehet, és még a kevés segítség is számít. 

Igen, az idei húsvét más lesz. De ha ki tudjuk használni a jelenlegi nehéz helyzetet, hogy fejlesszük magunkat vagy másoknak segítsünk, sokat tanulhatunk, és végül kissé jobb emberekké válhatunk.