5 őszi tipp, hogy ne unatkozzon

  • MAGAZIN
  • 5 őszi tipp, hogy ne unatkozzon

5 őszi tipp, hogy ne unatkozzon

Az unalom leginkább ősszel jelentkezik, pedig a szórakozásra ilyenkor is rengeteg a lehetőség (főként nagyvárosokban), mégis sokan nem tudnak megfelelő programot szervezni maguknak. Mi az oka ennek? A hidegebb idő beköszöntésével csökkenő fizikai és szellemi aktivitás vagy netán a választás lehetősége teszi bonyolulttá az életet? Bármi is legyen az ok, ne engedje, hogy rossz hatással legyen Önre, és élvezze ki az ősz adta lehetőségeket.

Mindegy, hogy a testi vagy a szellemi kikapcsolódást részesíti előnybe, hogy otthon vagy a szabadban szeret lenni inkább, egyedül vagy társaságban, városban vagy vidéken. Egy a fontos, hogy ami örömet szerez, azt tegye a mindennapjai szerves részévé.

Sajnos a késő őszi és a téli hónapok nem igazán kedveznek a szabadtéri programoknak, de mégsem maradhat csak odahaza a négy fal közé zárva. Épp ezért, ha nem esik, akkor sétáljon egyet, és szippantson nagyokat a friss levegőből.

Meglátja, hogy milyen frissnek érzi majd magát, tele energiával és új ötletekkel.

Inspirációképpen mutatunk pár ötletet az unalom elűzésére. Bátran válasszon közülük…

SZÉPÍTSE OTTHONÁT

Amint megérkezik a jó idő, mindenki a szabadban tartózkodik, és ilyenkor nagyon kevés idő és energia jut a családi fészek szépítésére. Elvégezzük ugyan a szokásos teendőket (takarítás, főzés, mosás, vasalás..), de igazán ilyenkor ősszel tudjuk belevetni magunkat a díszítésbe.

Épp ezért írja be a keresőbe az „őszi dekoráció” kifejezést, és engedje, hogy elkápráztassa a rengeteg kreatív ötlet. Készítsen ajtódíszt, vidám gesztenye állatfigurákat vagy tálat levelekből. Engedje szárnyalni kreativitását, és élvezze az alkotást.  Higgye el, ezzel nem csak Ön szórakozik egy jót, de családja többi tagja is élvezni fogja minden percét.

 

RENDSZERESEN MOZOGJON, TÖRŐDJÖN MAGÁRÓL

Ősszel a szabadidős programok korlátozottak. Sok mindenre már túl hideg van (strandröplabda, tollaslabda, frizbizés), valamihez már nem megfelelő a felület (görkorcsolya és a lehullott falevelek nincsenek nagy barátságban), és sok más aktivitáshoz még nincs eléggé hideg (síelés, snowboard, korcsolyázás). Ennek ellenére semmiképp ne maradjon otthon!
Kiránduljon, kerékpározzon, fusson vagy eregessen sárkányt gyerekeivel. Meglátja, hogy a mozgás annyi boldogsághormonnal tölti fel, hogy bővel lesz miből jókedvre derítenie környezetét. Egy dologra viszont figyeljen oda, öltözzön fel rendesen, nehogy megfázzon. Kár lenne nem kihasználni a csodálatos őszi napokat. 
Ha azonban nem bír ráhangolódni a hidegebb időjárásra, és a több rétegnyi ruha sem segít ebben, akkor vegyen egy havi fitnesz bérletet és sportoljon ott. Számos mozgásforma közül választhat, mindenki megtalálhatja a kedvére valót, így kifogások gyártására már nincs lehetőség. 
Ha átvészeli a kezdetleges akadályokat, a mozgás szépen beépül a mindennapjaiba, szokásává válik. A bőre simább lesz, alakja formásabb, új barátokra lel és a cselekedetei átitatódnak pozitív világszemlélettel, mely csupa jó dolgot vonz az életébe. 


És hogy ez a kiváló érzés teljes legyen, ne feledkezzen meg gondoskodni a külsejéről sem. Az őszi és a téli időszakban különösen fontos odafigyelni a hidratáltságra – belülről (sok víz fogyasztása) és kívülről (tápláló krémek és professzionális hajkozmetikumok) is.  
Tornázzon, tusoljon, kenje be magát, öltözzön fel szépen, fésülködjön, fesse ki magát, nevessen sokat és élvezze az új nap örömét. 
 

OLVASSON

Sok ember nem szeret olvasni. Ezt a kötelező olvasmányok traumája váltotta ki belőlük. Ők nem tapasztalták meg az olvasás semmihez sem fogható érzését, így nem kötődnek a könyvekhez sem. És ez bizony nagyon nagy kár. 


A tévézés megközelítőleg sem tud annyit adni, mint egy könyv. Míg az olvasásnál használja a képzeletét, fantáziáját, agyát és a helyesírása is javul, addig a tévézésnél az agy passzív állapotba kerül, és intelligenciája napról napra csökken. A tévé tálcán kínálja fel a jeleneteket anélkül, hogy Önt is bevonná a folyamatba. A történet, szereplők kinézete, helyszín, zene, mind adott dolgok. Nem létezik semmi, amit tovább kéne gondolni, be kéne fejezni. Csak ül passzív fogyasztóként a tévé előtt, és elfogadja az életet olyannak, amilyennek a televíziós csatorna megalkotta. 


Feledkezzen meg az olvasással kapcsolatos rossz élményéről, kapcsoljon ki minden elektronikus kütyüt, és egy illatos tea és meleg pokróc társaságában kezdjen el olvasni. Egy csodálatos világ jelenik meg Ön előtt, mely megnyugtatja és ellazítja. Higgye el, a hosszú téli estéken felejthetetlen élmény az olvasás. Mindenképp próbálja ki.  

AJÁNDÉKOZZA MEG ÖNMAGÁT

Mi tenné Önt boldoggá? Minek örülne? Biztosan fel tud sorolni számtalan dolgot ami után vágyakozik. Igaz?

Akkor miért nem ajándékozza meg magát? Hiszen Ön is megérdemli a kedvességet és a gondoskodást. Tegye az életét boldogabbá! Ne feledje, csak egy boldog ember tud boldoggá tenni másokat


Minden hónapban tegyen félre egy összeget (amit anyagi helyzete megenged), melyet csak magára költ. Olyan dolgot vegyen, amire vágyik, és nem olyat, amire szüksége van. Higgye el, egy szép karóra, táska vagy parfüm hosszú ideig képes örömet szerezni, és mosolyt csalni az arcára nap mint nap. 

PRÓBÁLJON SEGÍTENI MÁSOKON

Sajnos az utóbbi időben még az együttérzéssel is kereskednek. Ezért hallani különböző csalásokról, ahol pénzadományokat „csábítanak ki” jóhiszemű emberekből, akiket a segítő szándék vezérel. Az ilyen rossz élmény nyomot hagy bennük, ezért a későbbiekben már nem nyújtanak segítő kezet, még ha valós jótékonysági célról van is szó.

Amint ráeszmél, hogy milyen boldog is az élete, és szeretne ebből az érzésből másoknak is adni, akkor ne habozzon és tegye meg! Nézzen utána ellenőrzött humanitárius szervezeteknek (pl. Unicef, Orvosok Határok Nélkül, Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt…), így nem kell félnie attól, hogy segítsége illetéktelen kezekbe kerül.

Ajándékozza el a nem használt dolgait! Legyen szó bármiről (cipőről, ruháról, táskáról, játékról, függönyről..). Lehet, hogy az Ön számára ezek csupán megunt fölösleges kacatok, másoknak viszont a világot jelenthetik. Gyűjtse össze őket, és vigye el a legközelebbi gyűjtőkonténerbe. Jutalma az átláthatóbb és légiesebb szekrény lesz (mely szép új dolgokért kiált) és az a tudat, hogy a rég nem használt pulcsija, felmelegít valakit a zimankós őszi időben.

Amint látja, az unalom ellen sok mindent tehet az ember. Egy a lényeg, élvezze a mindennapokat, szerettei és jómaga társaságát, segítsen, mozogjon, találjon ki új dolgokat, és az élet megjutalmazza ezért.