A karóra helyes használata:

A karóra beszerzése nem nagy tudomány, de itt is szükséges ismerni és betartani a karóra helyes használatával kapcsolatos szabályokat/alapelveket. Ezen információknak köszönhetően megelőzhetőek a kellemetlen helyzetek nem csak a reklamációs eljárás során - épp ezért alaposan ismerkedjen meg velük. Vásárlóinknak mindig megpróbálunk a maximális módon segíteni, de ez sajnos nem minden esetben lehetséges. Itt elolvashatja, hogy melyek a legnagyobb buktatói a reklamációs eljárásnak. 

Antimagnetizmus: 

A karóra gépezete rövid időre mágnesezhető abban az esetben, ha mágneses mezőnek van kitéve. Ennek hatására a karóra felgyorsulhat vagy lelassulhat. Ez a jelenség elmúlik, amint a karóra mágneses mezőn kívül van. Ha a probléma nem szűnik meg, szükséges a karóra demagnetizálása egy karóra szervizben. 
A karóra 60 gauss–ig ellenáll a mágneses mezőnek. 

Sztatikus elektromosság:

A karóra belsejében lévő integrált áramkör nagyon érzékeny a sztatikus elektromosságra. Ha kapcsolatba kerül a sztatikus töltéssel, akkor az áramkör megsérülhet vagy tönkremehet. Épp ezért soha ne nyissa fel karóráját saját kezűleg!

Hőmérséklet:

Az ajánlott hőmérséklet -5 és +35 °C között van. 
Ne tegye ki karóráját közvetlen napfénynek, és ne hagyja hosszú ideig nagyon meleg vagy hideg környezetben. Továbbá kerülje a hirtelen hőmérséklet-változást (semmiképp se használja/hagyja  karóráját pl. szaunában, az autó műszerfalán vagy ne ugorjon a nap által felhevült karórával hideg vízbe). Így elkerüli a meghibásodott funkciókat, a karóra felgyorsulását/lelassulását, a vízállóság sérülését vagy az elem élettartamának megrövidítését. 

Elem:

Az elem élettartamára nem vonatkozik a garancia. Ne hagyja a lemerült elemet a karórában, mert savak szivárognak ki belőle, melyek károsíthatják az óra gépezetét – a garancia nem vonatkozik a helytelen használat miatt keletkezett károkra. 

Vegyszerek:

Ne érintkezzen vegyi anyagokkal, ilyenek pl. a parfümök is. Károsíthatják a karóra színét és anyagát. Ezen károkra nem vonatkozik a garancia. 
A karórát védeni kell, hogy ne érintkezzen agresszív vegyszerekkel és gázokkal. Az érintkezésnek köszönhetően megváltozhat a tok vagy a szíj színe. Ezen kívül a felület ragacsossá válhat (szétmállhat), és a karóra vízállósága is sérülhet. Különösen kerülje a hígítóval, benzinnel vagy az oldószerrel stb. való érintkezést. 

Ütközés/Ütés:

Klasszikus karórák, melyek a mindennapi használatra lettek létrehozva ellenállnak a normál gyenge ütközésnek és rázkódásnak, melyek a mindennapi használat során létrejönnek. Sajnos ezen esetekben szükséges figyelembe venni azt, hogy a karórák miből vannak kigyártva.  
Abban az esetben, ha az óra cirkónia kövekkel van díszítve, akkor ún. divat karóráról van szó, és itt különösen óvatosnak kell lenni. Ezeket a karórákat mindennapi használatra nem ajánljuk. Nem óvatos vagy túlzott használat esetén, ill. a karóra leesése vagy ütközése esetén (ugyanúgy az ismételt ütközéseknél) a karóra károsodhat, a cirkónia kövek kieshetnek, sőt tönkre is mehetnek. 

Cirkónia kövek:

Az órán lévő cirkónia kövek speciális ragasztóval vannak odaerősítve, melyek alá szennyeződés kerülhet a gyakori hordás vagy nem megfelelő használat, esetleg a meglazulás miatt, mely az ismétlődő gyenge üközéseknek köszönhető. Ez a szennyeződés nem tisztítható, ezért szükséges a cseréjük. Ezért kerülje az ilyen környezetet és óvja karóráját – erre a hibára nem vonatkozik a garancia, ugyanúgy a kövek meglazulására sem, melyek az ütközés, rázkódás vagy az óra leesése miatt keletkeznek. A cirkónia kövekkel díszített karórával nem ajánlott a fürdés, szaunázás, különböző sport aktivitás, közvetett napfénnyel való érintkezés, magas hőmérséklet, nedvesség vagy hideg, ugyanis a cirkónia kő meglazulhat. A ragasztott cirkónia köveknek nem tesz jót a hirtelen hőmérséklet-változás. 

 

A karórák ajánlott ápolása:

Elem: 

Az elem élettartama a gyárban a karórába való elhelyezéstől számítódik, és kizárólag csak ellenőrzés céljára szolgál. Az elem lemerülésének első jeleinél gondoskodjon az elemcseréről.  Vízálló karóra esetén csak olyan szervizben cseréltesse ki az elemet, ahol vízállósági nyomáspróbát is készítenek! 

Bőr és fém szíj:

A bőr vagy a fém szíjat ne húzza túl szorosra – a lényeg, hogy a csukló és a szíj közé beférjen az ujja. A fém szíjat higiéniai okokból és az elegáns kinézete miatt rendszeresen tisztítani kell. 

Felületkezelés: 

Aranyozott vagy más felületkezelésű karóra (rózsaarany, fekete, szürke, kék stb.) vásárlásánál jó ha tudja, hogy ezen karórák felületkezelése hajlamosabb a mechanikai kopásra,elhasználódásra.
Az ilyen felületkezeléssel rendelkező karóráknál nem ajánlott a gyakori mindennapi használat. A felületkezelés élettartamát meghosszabbíthatja, ha a karóráját nem teszi ki az izzadságnak, nedvességnek, vegyszereknek, különböző krémeknek és más agresszív anyagoknak. Ha a karóra felülete beszennyeződik, törölje meg nedves ronggyal majd szárítsa meg. Ha a karórát sportolásnál vagy fizikai munkánál is szeretné használni, akkor válasszon inkább egy masszív acél tokú karórát aranyozott vagy más színű felületkezelés nélkül.