A legvonzóbb orientális illat

  • MAGAZIN
  • A legvonzóbb orientális illat

A legvonzóbb orientális illat

A történelem hajnalától ismert orientális illatok nagyon érzékiek, intenzívek és titokzatosak. Ezek a parfümök, az egyik legelterjedtebb illattípust alkotják, amelyek már az első cseppükkel utazásra invitálnak minket a titokzatos legendákkal teli Kelet földjeire. Az orientális tónusú, fényűző, finoman fűszeres és édes illatok szinte misztikus légkört teremtenek, így tökéletesen érthető, hogy ez az egyik legnépszerűbb döntés, ha parfümválasztásról van szó. Mi az orientális illatok története? Melyek a fő összetevőik, hol lehet őket viselni és melyiket érdemes választani?

Az orientális illatok megjelenése

Az orientális tónusú titokzatos illatok már a középkor óta jelen vannak Európában. Ezt elsősorban a 12. és 13. századi keresztes hadjáratoknak köszönhetjük, amelyek felfedezték a Keletet, és vele együtt sok új ízt és aromát. A keresztes hajók különféle addig ismeretlen összetevőkkel megrakva tértek vissza útjukról Európába. Az új kereskedelmi útvonalaknak köszönhetően olyan nyersanyagok cseréltek gazdát, mint a szerecsendió, bors, mirha, kámfor vagy más balzsamok. A Nyugat új parfümösszetevőket fedezett fel, amelyek nagyszerű kontrasztjai voltak az addig használt virágoknak és gyógynövényeknek. A pézsma, a borostyán vagy a cibet illata hamar meghódította a legigényesebb szaglásokat is - a nemesek a megszerettek a fűszerek illatával gazdagított fürdőket, és büszkén viselték az úgynevezett pomandert - egy kis edényt, amelyet orientális illatok töltöttek meg. Nem sokkal később ezek az illatösszetevők népszerűvé váltak az egész társadalom körében, és az orientális illatok így teljes mértékben megmutatták erejüket és gazdagságukat.

A csábító orientális parfümök a mai napig a legnépszerűbbek közé tartoznak. A középkor óta a modern parfüméria megjelenésével az illatok egyre tovább javultak, tökéletesedtek. Ennek eredményeként már nem annyira mámorítóak és nehezek, viszont érzékiségük megmaradt. Az első parfüm, amely utat nyitott a modern orientális illatok előtt a Jicky a Guerlain-tól. 1889-ben dobták piacra és a tonkababból származó cibettel, vanillinnel és kumarinnal hódított. Ezután 1908-ban Coty előállt az Amber Antique illattal, amely borostyánt és vaníliát tartalmazott. Mivel ezek a darabok nagy sikert arattak, fokozatosan minden parfümház elkezdte létrehozni saját orientális parfümjeit.

Hogyan lehet felismerni az orientális parfümöt

Az orientális illatok a legnépszerűbb parfümkategóriák közé tartoznak, és évszázadok óta használják őket. Orientális illatú lehet parfüm és a brotválkozás utáni arcvíz is. Az orientális illatok általában valamivel gazdagabbak, mint a többi illatfajta, elsősorban a speciális, jellegzetes összetevőiknek köszönhetően.

vera-wang-orientalMelyek az orientális parfümök leggyakoribb összetevői?

Főként a következő összetevőkkel találkozhat:

Fahéj

Ezt az édes és érzéki fűszert széles körben használják az élelmiszeriparban, de nagyban megkülönbözteti az egyes illatokat is. A fahéj egyedülálló íze mellett afrodiziákum tulajdonságai miatt is népszerű. A fahéj nagyon jól keveredik citrusos tónusokkal a parfümökben.

Szegfűszeg

Bár a legtöbb ember a szegfűszeget fűszernek tekinti (erős és egyedi aromája miatt), valójában szárított rügy. A fahéjhoz hasonlóan a szegfűszeget egyaránt széles körben használják az élelmiszeriparban és az illatszeriparban. Ezenkívül az orvostudományban is használják fájdalomcsillapítóként.

Más egzotikus fűszerek

Az erős fahéj és szegfűszeg mellett kardamomot, gyömbért, borsot vagy szerecsendiót is találhat az orientális parfümökben.

Vanília

Egy másik népszerű összetevő a vanília, amely szívek millióit nyerte el édes és csábító, gyermekkorunkra emlékeztető illatával. A természetes vanília előállítása nagyon hosszú és költséges folyamat, ezért sok olyan parfüm van, amely ehelyett szintetikus változatot használ.

Tömjén

A tömjént főként vallási célokra használják, de megtalálta a helyét a parfümgyártás mai világában is. Az évek során a tömjén fontos szerepet játszott a világ szinte minden kultúrájában. Meleg és nyugtató illatának köszönhetően ma már számos orientális parfüm összetevőjeként használják.

Borostyán

A varázslatos és meleg borostyán az orientális illatok egy másik népszerű összetevője. A borostyán valójában nem összetevő, inkább egy bizonyos meleg érzetet kölcsönöz a parfümnek. Gyakran használják az igazi borostyán helyettesítésére.

Szantálfa

Nem lenne teljes lista, ha kihagynánk a klasszikus orientális tónust - a szantálfát. Finom, édes és gazdag fás illatáról ismert. Ez egy nagyon erős összetevő, amely tökéletesen kiegészíti a kifinomult orientális parfümöt.

Egzotikus virágok

Az orientális parfümökben gyakran találkozunk érdekes egzotikus virágokkal. A leggyakrabban iráni rózsákkal, jázminnal, orchideával, írisszel vagy narancsvirággal találkozhat. Ezek a parfümöknek egy leheletnyi csábítást és egzotikát adnak.

Gyümölcsök

Az orientális parfümökben is találkozhat gyümölcsösszetevőkkel. Leggyakrabban narancsot, datolyát, fügét vagy szilvát találhat. Egyes összetevők édességet adnak a parfümnek, mások pedig frissességet.

Oriental

Az orientális parfümök típusai

Egyik orientális, nem olyan mint a másik - még ennek a parfümcsoportnak is vannak alcsoportjai, amelyek különböznek egymástól. Leggyakrabban a következőkkel találkozhat:

Fűszeres orientális parfümök

Ahogy a neve is mutatja, a palackban sok édes fűszer található, mint például a vanília, fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, de különféle egzotikus virágok is mint a jázmin vagy ilang-ilang. Előfordulhat a gyanta vagy a tömjén érintése is. Ez a csoport tartalmazza a legszexisebb illatokat.

Orientális parfümök borostyánnal

Vanília és ambdy tónusokat talál bennük - manapság pedig olyan borostyánt is, amely ennek a titokzatos és ritka természetes összetevőnek a szintetikus formáját rejti. Az igazi borostyán ugyanis a parfümök legdrágább összetevői közé tartozik. Ezek az illatok érzékiséget és a melegség érzését keltik. Nagyon sokáig tartanak a bőrön.

Fás orientális parfümök

A fás elemeket szantálfa, cédrus vagy rózsafa, valamint pacsuli formájában a hagyományos orientális fűszeres tónusok másik dimenziójának létrehozására használják. Mélységet és rejtelmes érzést adnak az illatnak. Nehezebbek és különösen alkalmasak estére vagy különleges alkalmakra.

Friss orientális parfümök

Ebben a csoportban eddig csak néhány illatot találhat, de a friss illatok trendjének folyamatos növekedésével valószínűleg számuk nőni fog. Ez a csoport világosabb, tisztább és frissebb tónusokat tartalmaz. Gyakran citrusféléket is. Ennek köszönhetően alkalmasabbak az irodai és nappali viseletre.

Mikor viseljünk orientális illatokat?

A fűszerekben gazdag meleg tónusaiknak és a tartós illatnak köszönhetően az orientális parfümök népszerű választás az esti viselethez, valamint az őszi és téli hidegebb hónapokhoz, amikor egy kicsit fel kell melegednie, és élvezni szeretné a meleg évszakot legalább gondolatban.

Az orientális illatok általában nehezebbek, ezért nem teljesen alkalmasak mindennapi használatra irodákba és nagyobb számú emberek körében. Sűrű illatukat kicsit meg kell szokni, és a mi európai szaglásunk még mindig nem olyan edzett, mint például a Közel-Kelet népeinél, ahol általában az orientális parfümöket viselik.

Estére vagy télre azonban kiváló választás, mivel meleg érzést váltanak ki, ráadásul nagyon érzékien és éretten hatnak. Az orientális parfümöket nők és férfiak egyaránt viselhetik. Gyakran találkozhat mindkét nem számára tervezett illattal - unisex orientális parfümökkel, amelyeket otthon gond nélkül kölcsönözhet a párjától.

oriental-black-opiumA legvonzóbb orientális illatok

Csábítottuk már eleget, és már az Ön képzeletébe is befészkelték magukat az orientális arab éjszakák, a titokzatos sivatagi homok, a forró nap, a virágzó kertek, az érzékiség és a kísértés? Akkor ki kell próbálnia valamelyik orientális parfümöt! Ezek a legcsábítóbbak.

Guerlain - Shalimar

A történelem első orientális parfümjét a császár és Salimar indiai hercegnő szenvedélyes szerelmi története ihlette - szanszkritul a szerelem templomát jelenti. Az örök szeretet és vágy ígéretét szimbolizálja. A mitikus illat bergamottot, íriszt, rózsát és vaníliát tartalmaz. A merészség és a tiltott érintését adja, ugyanakkor érzékien simogatja és felmelegíti a bőrt. Az üveget a híres Šalimar-kertek vize ihlette.

Thierry Mugler - Angel

Az 1992-es híres parfüm a boldog emlékek érzelmeit idézi meg és nagyszerű álmokat kínál a jövő számára. Az addiktív és jellegzetes illat ellenállhatatlan, és nagyon sokáig kitart. Bergamottot, vattacukrot, piros bogyós gyümölcsöket, mézet, abrát, csokoládét, vaníliát és pézsmát tartalmaz.

Yves Saint Laurent - Black Opium

Káprázatos és magával ragadó illat, amely ötvözi viselőjének energiáját, érzékiségét és egyediségét. Az illat szó szerint vibrál, és valóban nagyon szexi. Az üvegben rózsabors, narancsvirág, jázmin, kávé, pacsuli, cédrus és vanília keverékét találja.

Tom Ford - Black Orchid

Az orientális virágos parfüm, amely ideális választás a tavaszi hónapokra. A legfontosabb összetevői közé tartozik a fekete orchidea, a szilva, a bergamott és a szarvasgomba. Az illata nagyon gazdag, kissé sötét és tele van káprázatos virágos tónusokkal.

Calvin Klein - Euphoria Amber Gold

Fedezze fel a meleg arab éjszakák hangulatát és a végtelen sivatagok rejtélyét. A mandarin, szilva, rózsa, borostyánméz és szantál keverékéből létrejött illat azonnal elrepíti Önt a Kelet misztikus világába.

Versace - Pour Homme Oud Noir

Az orientális esszenciák, a fűszerek érintése és a fás tónusok keveréke minden férfit a csábító titkok fátylába borít. A karizmatikus illat, borssal, nerolival, naranccsal, sáfránnyal, ouddal és bőrfával Önt is lenyűgözi.

Burberry - Brit Rhythm

A férfiak gyakran a fás orientális parfümöket részesítik előnyben a virágos illatok helyett. Imádni fogja ezt a darabot friss, de fás aromájáért. A cédrusfa, a szürke pézsma, a szerecsendió és a különféle citrusfélék keveréke pihentető illatot teremt minden férfi számára.