Egészséges tízórai és uzsonna tippek, melyek minden táskában elférnek

 • MAGAZIN
 • Egészséges tízórai és uzsonna tippek, melyek minden táskában elférnek

Egészséges tízórai és uzsonna tippek, melyek minden táskában elférnek

Rendszeresen hajnalban indul el otthonról és csak sötétedéskor érkezik haza? Ebben az esetben mindenképp vigyen magával némi elemózsiát, mely megmentheti Önt a hirtelen fellépő éhségérzettől. Egyben biztos lehet, a napi fizikai és pszichikai aktivitás következtében az éhségérzet bekövetkezik. És nincs rosszabb annál, mint ilyenkor beugrani a legközelebbi cukrászdába vagy gyorsétterembe. Na, akkor milyen egészséges tízórai és uzsonna lapuljon a táskánk alján?

A délelőtti és délutáni harapnivaló a megfelelő étrend elengedhetetlen részét képezi. Abban az esetben, ha betartja a napi ötszöri étkezést, testének nem lesz szüksége zsírtartalék létrehozására, mely ételmegvonás esetén biztosítaná az energiaellátást.

HOGY MIÉRT IS FONTOS A TÍZÓRAI ÉS AZ UZSONNA?

 • Beállítja a vércukorszintet, mely az energiaellátásért felelős.
 • A „rágás” folyamata felélénkít, így sokkal jobban végzi majd a munkáját.  
 • Felgyorsítja az anyagcserét, ami elősegíti a gyors és egészséges fogyást. 
 • Észreveszi, hogy a tízórainak köszönhetően kisebb adag ebéd is elegendő, csökken a „túlevés” kockázata, ami szintén kedvező hatással van a súlycsökkenésre.  

Azt állítja, hogy nincs szüksége tízóraira, hiszen ebédig kibírja evés nélkül? Ez nagy hiba. Nem jó, ha az ember „kibírja” ebédideig, aztán éhesen befalja 20 perc alatt az ebédet. Ilyenkor ugyanis a test zsírtartalékot hoz létre, hogy legyen elegendő energiája kivárni a következő "éhezés" végét. És ha mindezek mellett nem mozog eleget, a zsírpárnák nem bontódnak le, így megkezdődik a hízás folyamata.

TESTÉT „ÁT KELL NEVELNIE” – JÓ SZOKÁSOKHOZ HOZZÁSZOKTATNIA

Lehet, hogy már egy jó ideje nem reggelizik, és azt hiszi, hogy a testének erre nincs is szüksége. Ez nagy tévedés. Csupán csak arról van szó, hogy a teste ehhez szokott hozzá. Meglátja, ha következetes lesz, rövid időn belül teste újra hozzászokik a reggelihez – sőt, önmaga jelez majd, ha itt az idő.

Mit is tízóraizzon, ha állandó közvetlen kapcsolatban áll ügyfeleivel, folyton késésben van és mindössze pár perce van a töltekezésre?  Összeállítottunk pár finomságot, mely egészséges és ízletes is egyben.

 • SZELETELJEN FEL GYÜMÖLCSÖT EGY KIS DOBOZBA

Ha a tízóraizás közben valaki megzavarja, egyszerűen félreteszi a kezében lévő darabot, és folytatja a munkát (egy egész almával nehezebb lenne). Ez a módszer alkalmazható az „irodán kívüli munka” esetében is.

 • FEHÉRJE-, RAW- VAGY MÜZLI SZELET 

Győződjön meg arról, hogy a finomság ne tartalmazzon túlzott mennyiségű mesterséges vagy természetes édesítőszert, de tartalmazzon sok fehérjét és rostot.

 • FEHÉRJE ITAL

Sok fehérjét tartalmaz, és folyékony állagának köszönhetően gyorsan felszívódik. Oltja a szomjúságot és csillapítja az édes íz utáni vágyat. Manapság már kisméretű shakerek  is kaphatók (300 ml), így könnyedén beleférnek bármilyen normál méretű táskába.

 • SAVANYÍTOTT TEJTERMÉKEK

Leginkább 3% alatti zsírtartalmú és cukormentes variációk ajánlottak. Sok értékes tápanyagot tartalmaznak: probiotikumot (mely a bélflóra egyensúlyára van nagy hatással), kalciumot és fehérjét, nem beszélve arról, hogy jóllakottság érzését biztosítják pár óra erejéig.

 • DIÓFÉLÉK

Egészséges zsírokat, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. Energiával látnak el és hozzájárulnak az ember jó hangulatához. Magas a kalóriaértékük, ezért egy maréknyi mennyiség fogyasztása ajánlott belőle naponta (cca 30 g).

 • SZÁRÍTOTT ÉS ASZALT GYÜMÖLCS

Legjobb a hazai. Nincs ízesítve, kémiailag nem kezelt és sok vitamint valamint ásványi anyagot tartalmaz.

 • KNÄCKEBROT (ROPOGÓS KENYÉR) MINŐSÉGI SONKÁVAL/SAJTTAL ÉS ZÖLDSÉGGEL

Knäckebrot nagyon tartós (ami jól jön a napi rohanásnál), sok rostot tartalmaz, és alacsony a glikémiás indexe. Sonkával, sajttal és néhány zöldséggel kombinálva biztosítja a jóllakottság érzését pár óra erejéig.

 • SZÁRÍTOTT HÚS (JERKY)

Sok jó minőségű állati eredetű fehérjét tartalmaz, de kevés cukrot és zsiradékot. Ma már számos élelmiszerboltban megvásárolható különböző variációkban (marha, vad, pulyka és hal).

ERRŐL SEMMIKÉPP NE FELEDKEZZEN MEG

A táskájában mindig legyen legalább egy kis üveg tiszta víz. A rendszeres étkezés igen fontos a test megfelelő működéséhez, de a folyadékbevitel még fontosabb.