Festett haj: hogy tudjuk hosszú ideig fenntartani a szépségét?

  • MAGAZIN
  • Festett haj: hogy tudjuk hosszú ideig fenntartani a szépségét?

Festett haj: hogy tudjuk hosszú ideig fenntartani a szépségét?

Lehet, hogy csodálkozni fog, de a hajfestés folyamata nem azzal kezdődik, hogy kényelmesen elhelyezkedik a fodrász székben, majd körülbelül 2 óra múlva feláll és távozik (vagy a megvásárolt hajfestéket odahaza felviszi a hajára). A hajszín tartósságára, hosszúságára és a szín intenzitására nagy hatással van, hogy mit tesz a festés előtti napokban ill. az,  hogy gondoskodik hajkoronájáról a festés után. Fedezze fel, hogy lehet szép, egészséges és fénylő haja a lehető leghosszabb ideig!

KERÜLJE EL A HIBÁKAT MÁR A HAJFESTÉS ELŐTT

Legalább egy héttel a festés előtt ne használjon kondicionálót, hajmaszkot és egyéb hajkúrát. Mint tudjuk, ezek bezárják a hajszálak szerkezetét, hogy védjék a hajat a környezet negatív hatásaitól (forróság, szárazság, UV sugárzás). A mi célunk viszont az, hogy a hajszál belsejét is befessük, ne csak a felszínét. Épp ezért ne használjon „hajegyenesítő” és „hajtápláló” terméket pár nappal a hajfestés előtt. Jutalma a sokkal intenzívebb hajszín lesz.

Továbbá hagyja haját jól bezsírosodni. A festék szárítja a hajat, ezért jobb, ha legalább két napos zsíros hajra viszi fel a hajfestéket, hogy az fölöslegesen ne károsodjon. Minél zsírosabb a haj, annál jobban befogja a hajszálakat a festék. Sőt, a vékony zsírréteg megvédi a fejbőrt az irritációtól is. Ezért kivételesen engedje meg magának a kissé elhanyagolt megjelenést, hiszen alapos indokkal teszi mindezt.

MIT ÉRDEMES A FESTÉS UTÁN BETARTANI?

  • Semmiképp se mosson hajat másnap. Akkor sem, ha hozzá van szokva a mindennapos hajmosáshoz. Ez nem tesz jót a hajfestésnek. Fontos, hogy az új pigmenteknek legyen idejük „beszívódni” a haj belsejébe, és ehhez időre van szükségük.  Itt érvényes a „minél később, annál jobb” szabály (természetesen nem a festék lemosásáról van szó, ott pontosan kövesse az útmutatót).
  • Csak festett hajra való kozmetikumokat használjon. Festés után a hajszálaknak különleges gondoskodásra van szüksége. Hiszen akárhogy is nézzük, a hajfestés nem egy természetes folyamat. Épp ezért ha egészséges hajat szeretne, mely hosszú ideig intenzív színű és fényes marad, akkor csak minőségi festett hajra való hajkozmetikumokat használjon. Ezek a termékek belülről táplálják és erősítik a hajszálakat, majd bezárják a haj felszínén lévő pórusokat, mellyel megakadályozzák a szín gyors „kimosását” a hajból. Leginkább az intenzív színárnyalatoknál (piros, aranyszőke, gesztenyebarna) ajánlottak ezek a termékek.  

Más a célja a platinaszőkéknek és más a divatos ősz hajszínt viselő nőknek. Ugyanis a „nagymami” hajszínnél érdemes kerülni a színeket (főként a rettegett sárgát). Ha ehhez a csoporthoz tartozik, akkor mindenképp összpontosítson a speciális ősz hajra létrehozott hajkozmetikumokra, melyeket leggyakrabban a Silver megnevezés alatt talál. Tipikus képviselője az ún. lila sampon.

  • Használjon szulfát- és szilikonmentes termékeket. A szulfátnak (rövidítése SLS) köszönhetően a sampon jól habzik, de a festett hajra nincs jó hatással, mivel a színt „kiszívja” a hajszálakból. A szilikon további kellemetlen tulajdonsága, hogy „befülleszti” a hajat. A szilikon elhatalmasodik a hajon (mivel nem mossuk ki rendesen), ezáltal egy nagyon erős és nem áteresztő burkot hoz létre minden hajszálon, melyen nem hatol át a legminőségibb hajkozmetikum sem.
  • Ne mossa a haját minden nap. A gyakori hajmosás több okból nem ajánlott. Első: A haj ugyanúgy, mint a test többi része nagyon intuitív módon működik. Ha gyakrabban (kis adagokban és egészségesen) táplálkozik, a szervezete nem fog félni az éhezéstől, így nem lesz szüksége „tartalék felhalmozásra” – azaz szervezete nem fog elhízni. Ez hasonlóképpen működik a hajnál is. Ha leszokik a mindennapi mosásról, a gyors zsírosodás is megszűnik. A faggyúmirigyek működése csökken, a hajszálak egyszerűen tudni fogják, hogy több napig szépnek kell maradniuk. Második: A csapvízben található klór nincs jó hatással sem a hajszálakra, sem a hajszínre. Ha úgy érzi másnap már hajat kell mosnia, tegyen egy próbát száraz samponnal. A száraz sampon használata mára már mindennapos dolognak számít, és sok termékcsalád közül választhat. Ha fél attól, hogy ez a „csodatévő fehér por” látszódni fog a haján, válassza a (fekete, barna vagy szőke) hajszínének megfelelő változatot.
  • Óvja haját a magas hőfoktól. A magas hőfok semmilyen hajnak nem tesz jót, főként nem a festett hajnak. Erre a tanácsra figyeljen oda tusolásnál (langyos vízben mosson hajat), hajszárításnál, hajvasalásnál és hajsütésnél. Itt mindenképp jól jön egy védő termék a magas hőfok ellen.

SZUPER TIPP

Ha már az utolsó festés óta eltelt egy kis idő, megjelent az első hajlenövés, de még korai az újabb hajfestés, ilyenkor nagyon tud segíteni egy korrektor ősz hajszálakra. Beszerezhető szőke, barna és fekete árnyalatokban. Segítségével 1-2 hétig könnyedén el tudja tüntetni a hajlenövést.