Hogyan kell ápolni a hajat télen?

  • MAGAZIN
  • Hogyan kell ápolni a hajat télen?

Hogyan kell ápolni a hajat télen?

A hajat általában a szépség koronájának tekintik. A férfiak és a nők egyaránt büszkék lehetnek gyönyörű vastag és fényes fürtjeikre. Annak érdekében, hogy az Öné is teljes szépségében ragyoghasson ne mulassza el a minőségi és rendszeres ápolását. És ezt nemcsak nyáron, hanem ősszel és télen is. Hogyan lehet hajunk egészségét elősegíteni ebben az időszakban? Mit kell mindenképpen elkerülni, és mi az amit éppen ellenkezőleg nagy adagokban kell biztosítani ilyenkor? Megtudhatja a mai cikkünkben.

Miért szenved télen a haj?

Bár valószínűleg a legnagyobb terhelést a nyár jelenti a hajnak, amikor a ragyogó nap a klórozott medencékkel kombinálva nagyon gyorsan kiszárítja és minden egyes rost rendkívül hajlamossá válik a törésre, majd az ősz sem kíméli a fürtöket. A nyár után nagyon fontos, hogy fürtjeink visszanyerjék az elvesztett tápanyagokat és vitaminjaikat, és ezzel helyreállítsák őket. Az Októberrel eljön a szél is, amely nagy örömmel szívja hajunkat, majd egy sapka alá rejtjük, amivel a fejbőrünket kínozuk, és hajunkat feleslegesen tűrögetjük a kapucnink vagy sálaink alá. Télen a fagy és a meleg levegő váltakozik a fűtött irodákban, üzletekben vagy otthonokban, ami rendkívül megterheli a hajat.

A táplálkozás szintén fontos szerepet játszik. Bizonyított, hogy ősszel és télen sokkal több egészségtelen zsírokat és cukrokat fogyasztunk, ami határozottan nem tesz jót a hajnak. A hajnak rengeteg vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, amiről a változatos étrenddel, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával gondoskodhatunk.

Igaz, hogy a haj szerkezetét és egészségét jelentősen befolyásolja a genetika. Nem igazságos, hogy egyesek könnyen használhatják a legolcsóbb csalán sampont, miközben tökéletesen fényes és egészséges fürtökkel büszkélkedhetnek. A legtöbb közönséges halandónak azonban nem ezt adta a természetét, ezért nincs más választásunk, mint hogy gondosan vigyázzunk a hajunkra. Szerencsére rengeteg segítő készítmény van, amely ezt megkönnyíti számunkra.

Tehát hogyan kell ápolni a hajat ősszel és télen?

Előzze meg a további megterhelést

Hölgyeim, érhető, hogy ha megszokta a haj szárítását, göndörítését és vasalását, akkor valószínűleg ezzel csak úgy nem fognak leállni. Azonban, ha ez lehetséges, adjon legalább egy-egy pihenő napot a hajának. A fürtöket például lazább fonatba szőheti, amely nem húzza a hajat és az sehol nem törik. Egy ilyen fonat létrehozásához csak az ujjait kell használnia és stíluseszközök nélkül is megoldható. Ráadásul egy ilyen frizura is jól mutathat.

Ami a színezést illeti, minden fodrász elmondja, hogy a drogériák színei semmi jót nem tesznek a hajjal. A legrosszabb hatást pedig az otthoni színeltávolítás kelti. Bár a színek ma már nem olyan károsak, mint régebben, ugyanúgy szilárdan károsíthatják fürtjeit. Használja ki inkább tapasztalt szakemberek szolgáltatásait.

A hajkefe anyaga is fontos szerepet játszik. Próbálja elkerülni a fém fogú fésűket. Ehelyett válasszon természetes sörtét vagy szélesebb fafogat, amelyeket különösen értékelni fog majd a göndör haj.

Jó tanács: Ha a haját mindenképp szárítania és vasalnia kell , akkor mindig a megfelelő termékekkel védje meg a hőtől. Általában ilyen termékekkel spray formában találkozhat, amelyek egy speciális védőréteget hoznak létre a hajon, hogy megakadályozzák a haj kiszáradását. Ezeket a termékeket nyáron a napfény elleni védelemre is felhasználhatja.

Kényeztesse magát vitaminokban gazdag étrenddel.

Amint a bevezetőben említettük, különösen télen kell figyelni a tányérunk tartalmára. Nyáron ez könnyebb. Könnyedén hozzáférünk a friss gyümölcsökhöz és zöldségekhez, és a meleg miatt nem fogyasztunk túl sok édes és zsíros ételt.

Ügyeljen arra, hogy étrendje ne csak elegendő gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzon fontos vitaminokkal és antioxidánsokkal, hanem sok fehérjét is. Ezt különösen a minőségi húsokban, halban vagy tojásban találja meg. Ügyeljen arra, hogy ne feledkezzen meg az egészséges zsírokról, amelyeket diófélékben és különféle magokban talál. Röviden, győződjön meg arról, hogy étrendje változatos legyen.

Ha nem tudja lefedni a helyes étrend összes fontos elemét, akkor nem követ el hibát az étrend-kiegészítőkkel sem. A legegyszerűbb változatot előre elkészített keverékek kínálják az egészséges hajért. De ha külön-külön akarja bevenni az egyes vitaminokat, akkor fókuszáljon a vasra, a jódra, a cinkre, a kalciumra, a szilíciumra és az A, C és E vitaminokra. Javasoljuk, hogy természetes alapanyagokból készült termékeket válasszon.

Erősítse meg a fürtjeit minőségi hajkozmetikumokkal

A kiegyensúlyozott étrenddel megelőzheti a hajproblémákat. Ha azonban már haja megrongálódott, akkor minőségi hajápolásra lesz szüksége, amely sokkal gyorsabban helyrehozhatja a károsodást.

De vigyázzat! Kerülje az oldhatatlan szilikonokat. Ezeket olcsóbb készítményekben találja meg a drogériákban, és már az első mosás után a fürtjei simák és szépek lesznek használatuktól. A szilikonok azonban áthatolhatatlan réteggel borítják a hajat, amelyen keresztül később semmilyen maszk vagy olaj nem jut be, a haj pedig megfullad és elsorvad. A legjobb választás mindig a természetes kozmetikum.

Az év bármely szakában minden hajmosás után a balzsam használatának alapvetőnek kell lennie. A hideg hónapokban ez kétszeresen igaz. Ezen kívül mély hajmaszkok, olajok, krémek vagy tejek használatával is segíthet a fürtök megújulásában. Miben is különböznek ezek a termékek valójában?

Hajmaszk

A kondicionálóval ellentétben, amely csak a samponnal történő mosás után borítja és simítja a hajat, a maszknak sikerül mélyen behatolnia a haj rostjaiba, és lehetővé teszi annak valódi regenerálódását. Fontos a helyes alkalmazása is. A sampon használata után a hajra kenjük, és legalább a csomagoláson feltüntetett ideig hagyjuk hatni. Ezután lemossuk, majd kondicionálót használunk, amely bezárja a hajat.

Mindig a haja típusának megfelelően válasszon maszkot. Csak így érhetjük el a legjobb eredményeket. Használja hetente 1-2 alkalommal. Ha nem tudja, melyiket válassza, keressen olyan bevált márkákat, mint a Kérastase, a L´Oréal Professionnel vagy a Wella. Mindegyik közülük olyan tápláló maszkokat kínál, amelyek alkalmasak ősszel és télen is.

Tipp: Ha nagyon mély gondozást szeretne nyújtani a hajának, samponnal történő mosás után törölje le a haját egy törülközővel, vigyen fel egy maszkot és csomagolja be a fürtöket egy mikrotén csomagolásba. 30 perc múlva öblítse le, majd alkalmazzon kondicionálót amit egy kis idő után alaposan öblítsen le.

Hajolaj

Ez az egyik legkedveltebb termék főként a hosszú fürtök tulajdonosai körében. Az olaj képes tökéletesen behatolni a haj szerkezetébe, ezáltal kisimítja, táplálja és ragyogóvá varázsolja azt. Használata után a haj sokkal könyebben fésülhető.

Ha attól tart, hogy a hajolajok megterhelik és zsírozzák a hajat, akkor nem kell aggódni, ha helyesen alkalmazza az olajat. A maszktól vagy a balzsamtól eltérően elegendő csak kis mennyiséget használni, és soha nem kenni azt teljesen a fejbőrig. Elegendő kb. a haj hosszának felére gazdagon felvinni. Az olajat mosás után használjuk, amíg a haj nedves és könnyen felszívódik. Száraz hajra is felvihető, ha úgy érzi, hogy a hajnak mindenképp táplálásra van szüksége. Nagyszerű segítő, különösen a töredezett hajvég esetén.

Hajápoló tejek

Az úgynevezett hajápoló tejek kiváló készítmények a sérült hajra. Összetételükben tejfehérjét talál, amely támogatja a haj növekedését és a hajszálak megújulását. Ezenkívül megtarthatják a nedvességet a hajban, ami jelentősen csökkenti a végek törésének és kopásának lehetőségét. Például tehén- vagy kecsketejből származó fehérjéket használnak készítésüknél. Mosott és törölközővel szárított hajra alkalmazhatóak, öblítésmentesek. Gyönyörűen kisimítják a fürtöket.

Készítmények statikus haj ellen

Ezzel a bosszantó jelenséggel leginkább ősszel és télen találkozhatunk. A sapkák és a vastag pulóverek ugyanis elősegítik a statikusságot, ami a jól igazított frizura helyett kócos verébfészket képez a fejünkön. Ezt a nem szép és idegesítő jelenséget megelőzheti speciálisan a haj statikussága elleni sprayekkel.

Korpa

A sapka gyakori viselése megvédi a hajat a külső fagyoktól és a széltől, ugyanakkor a fejbőr párásodását és későbbi korpásodását is okozhatja. Ezért csak a szükséges ideig viselje a sapkát, és ha mégis korpásodás jelenik meg, húzza elő a speciális samponok egyikét a korpásodás elleni küzdelemhez.

Bármilyen terméket is választ, ne feledje, hogy a rendszeres ápolás különösen fontos. Csak így lehet gyönyörű a haja.