Hogyan kell felöltözni egy állásinterjúra?

  • MAGAZIN
  • Hogyan kell felöltözni egy állásinterjúra?

Hogyan kell felöltözni egy állásinterjúra?

Nem elégedett a munkahelyével, és szeretne végre egy olyan állást találni, amelyet szeretni fog? Az álompozíció felé vezető első lépés az állásinterjú sikeres teljesítése. Hogyan lehet felkészülni egy állásinterjúra, hogy lenyűgözze az összes HR szakembert, és az új munkáltató Ön mellett döntsön? Milyen ruházatot kell viselni egy találkozón, és mit kell elkerülni?

A jó munka minden ember prioritásainak listáján magas rangú. Mivel manapság a többségünk a legtöbb időt a munkahelyen tölti, jó választást akarunk hozni. Ha kellemetlen környezetben dolgozunk olyan emberekkel, akik stresszelnek bennünket, vagy éppen ellenkezőleg, feladataink csak olyan rutin feladatokat foglalnak magukban, amelyek hamarosan unalmassá válnak, frusztráltak leszünk, nem csak a munkahelyen, hanem a szabadidőnkben is. Ilyen munkában vagy hosszú ideig csak szenvedünk, vagy a jobbik esetben elég bátorságot gyűjtünk a munkaviszony megszüntetéséhez.

Amikor a második lehetőség mellett döntünk, és új állást keresünk, általában egy állásinterjú maraton vár ránk, ami gyakran szellemileg megterhelő lehet. De ha megtanulunk néhány alapelvet, akkor ez az eljárás jelentősen lerövidíthető. Ennek alapja a megfelelő ruházatválasztás is, mivel a HR szakember részletes véleményt alkot Önről, mielőtt még szóhoz jutna. 

Manapság már nem érvényes, hogy kosztümöt vagy öltönyt kell viselni az interjú során. Időnként az ilyen rendkívül tisztességes ruházat a vállalat filozófiája miatt nem megfelelőnek tűnik, és szükségtelenül aláássa a kiindulási helyzetét. Senki sem akar egy barátságos és nyugodt csapatban egy olyan embert, aki régi módúnak tűnik, vagy túlságosan kötődik az egyezményekhez. Ha azonban egy olyan társaságba lép, ahol szigorú öltözködési szabályok vannak egy elhasználódott cipőben és egy kinyúlt pólóban, általában elbúcsúzhat a helytől. Szóval honnan tudja, mit kellene viselnie? A cég webes felmérése jó segítség lehet. 

Sok vállalat weboldalán különféle fényképek találhatóak, amelyeken látható az alkalmazottak ruházata. Inget és lakk cipőt viselnek, vagy papucsban és pulóverben mozognak általában az irodában? Ha nem talál fényképeket a vállalat weboldalán, próbáljon rákeresni a Facebookon, és nézze át a különféle eseményekről készült fényképeket.

Túlzásnak tűnhet, de a felmérések szerint a választott ruházat valóban nagy szerepet játszik. Ebből kifolyólag, egy tisztességesen öltözött és ápolt személy akár 10% -kal magasabb kezdő fizetésről tud tárgyalni. Csak egy igazán ismert és elismert szakember, akiért a vállalatok versenyeznek, engedheti meg magának a kopott póló és a mosott nadrág viselését az interjú során. De ha Ön nem éppen egy zseni a szakmájában, mindig ügyeljen ruházatára. Kár lenne elveszíteni egy nagyszerű helyet csak a nem megfelelően választott ruházat miatt.

Hogyan öltözzön fel egy állásinterjúra?

Férfiak 

Ha úgy véli, hogy a vállalkozás és az Ön által választott pozíció hivatalos öltözködési stílust igényel, akkor minden bizonnyal nem fog semmit elrontani egy jól illeszkedő öltönnyel. Azt pedig egészítse ki egy egyszínű inggel és egy nyakkendővel, amely mindig sötétebb árnyalatú lesz, mint az ing. A hétköznapiasabb változat lehet egy sötét farmer, kombinálva egy sötétebb egyszínű pólóval vagy egy kiváló minőségű slim vágású pamutból készült pólóval, amelyet egy v-alakú nyakkivágással ellátott egyszínű pulóverrel egészíthet ki.

Ne feledkezzen meg a kiegészítőkről sem! A férfiaknak megfelelő darab lesz egy férfi karóra, amely nemcsak stílusos, hanem segít az interjú során rendkívül fontos pontosságnál is. Ha tippeink túl hétköznapiak az Ön számára, válasszon egy színesebb zoknit vagy egy érdekes mintás inget. Biztosan kár lenne, ha unalmas ruhák mögé rejtené, természetes szikráját és temperamentumát.

Nők

A hölgyeknek több lehetőségük van a megfelelő öltözködésre. Hivatalos találkozó esetén egy jól illeszkedő egyszerű kosztüm a helyénvaló. A ceruzaszoknya is jól néz ki, amelyet kiegészíthet egy egyszínű hosszú ujjú inggel, vagy egy elegáns blúzzal. Természetesen választhat egy ruhát is, amelyet magassarkúval fog kiegészíteni. Ha tudja, hogy a vállalatnak nincs szigorú dress code-ja, kissé lazábbra veheti öltözékét, és választhat színesebb mintákkal rendelkező ruhákat, vagy nyugodtan viselhet egy jól illeszkedő sötét farmert. De a nőkhöz inkább a szoknyák illenek, ezért inkább ezt ajánljuk nekik egy interjúhoz. Legyen nőies és mutassa meg, hogy tudja, mi illik Önhöz. 

Ami a kiegészítőket illeti, határozottan választhat finom ékszereket vagy elegáns női karórákat. Kerülje azonban a túlzott felszerelést. Végül is nem egy divatbemutatóra készül.

Ne felejtse el, hogy a szép és illeszkedő ruházat nem csak az HR szakember szemében fog jól mutatni, hanem a legfontosabb, hogy jól fogja érezni magát benne. És ez jelentősen tükröződik megjelenésében, amely magabiztos lesz.

Mit kell elkerülni?

Akár Budapesten keres munkát, akár Pécsen vagy egy kisvárosban, határozottan azt javasoljuk, hogy kerüljön el bizonyos félrelépéseket. Először is, soha ne menjen elhanyagoltan egy interjúra. Felejtse el a zsíros és nem fésült hajat, a piszkos vagy gyűrött ruhákat, a rendetlen kezeket és a körmöket, vagy éppen a sáros cipőt. Ezek az alapvető dolgok, amelyeket valóban feltétel nélkül be kell tartania, és ezek mindkét nemre vonatkoznak.

A férfiaknak arra kellene ügyelniük, hogy öltönyük ne legyen gyűrött, és szakálluk ápolt legyen. Ne felejtse el azt sem, hogy az ember az interjú során stresszhelyzetbe kerül, és semmiképpen ne hagyja el a házat az izzadásgátló alkalmazása nélkül. Hozzáadhat egy kellemes férfi parfümöt is - ideális esetben egy citrusos vagy egy fás illatot, amely nem lesz túl jellegzetes.

A hölgyeknek kerülniük kellene a túl erős smink alkalmazását, amely helytelennek tűnhet. Helyénvaló elkerülni a provokatív ruházatot is - semmi nagy kivágás vagy túl rövid szoknya. Ezek a trükkök nem vonatkoznak a HR szakemberekre, éppen ellenkezőleg. A férfiakra és a nőkre egyaránt vonatkozik, a fésült haj és az izzadásgátló alkalmazása. Nem kell kerülnie a női parfümöket sem, csak ne vigye túlzásba alkalmazásukat.

Ha követi ezeket a tippeket, jelentősen növeli annak esélyét, hogy munkáltatója Önt választja majd. Tehát, amikor egy interjúra megy, ne becsülje alá az előkészületeket, legyen természetes és ne felejtsen el mosolyogni. Ezután már csak egy kis szerencse és a nagyszerű állás az Öné lesz!