Megfelelő méregtelenítő? Tudjuk meg, hogyan!

  • MAGAZIN
  • Megfelelő méregtelenítő? Tudjuk meg, hogyan!

Megfelelő méregtelenítő? Tudjuk meg, hogyan!

A mai cikkben arról fogunk beszélni, hogy a méregtelenítés milyen előnyökkel járhat számunkra. Beszélünk arról is, hogy milyen a formái lehetnek, és milyen kockázatokkal járhat. Az internetes tanácsadók többségében nem fogja megtudni, hogy rossz eljárás követésével kárt is okozhat, nem pedig segíthet.

Bármennyire is csak most van divatban a tavaszi méregtelenítés, ez természetesen nem jelenti azt, hogy csak a közelmúltban jött létre. Az emberek ősidők óta gyakorolják a méregtelenítést. Különösen a keresztény húsvéthoz kapcsolódik, ahol 40 napos böjt formájában jelenik meg. De még az ókori Görögországban is a filozófusok arra buzdították a lakosokat, hogy különféle gyógyszerek helyett néhány napig próbálkozzanak éhséggel problémák esetén. Szinte minden nemzetben vagy kultúrában megtaláljuk a böjt egy bizonyos formáját, és ezt tovább adják, így egyértelmű, hogy ennek a megtisztulásnak oka lesz. De tudnia kell a méregtelenítés megfelelő módját is.

Miért érdemes kipróbálni a méregtelenítést?

Különböző okai lehetnek, amelyek miatt az emberek a tisztító kezelésekhez fordulnak. Néhányan meg akarják szabadítani testüket a káros anyagtól, mások a fogyás részeként alkalmazzák, megint mások pedig a hagyományokat követik. Bármi legyen is a motiváció, a hatása elsősorban az emésztőrendszerben jelenik meg. A méregtelenítő diéta tökéletesen megtisztítja a beleket. Ezek legfeljebb 8 kg székletet képesek megtartani, amely belül mérgező anyagokat termel. Ez nem egy kis mennyiség. Ezért nagyon fontos figyelni a rendszeres ürítésre és a belek tisztán tartására. Testünk csak így képes több tápanyagot és hasznos anyagokat felszívni az ételből. Felgyorsítjuk az anyagcserét, nem lesz szükségünk nagy mennyiségű ételre, ugyanakkor könnyednek érezzük magunkat, energiával telve.

A természetes tisztítás valóban mindenki számára előnyös lehet. Ha túlsúlyos, akkor a méregtelenítés segít a fogyásban, mivel kisebb mennyiségű ételre lesz szüksége. Ha viszont problémája a nehéz súlygyarapítás, akkor a méregtelenítés miatt nem kell aggódnia. Ennek köszönhetően kiegyensúlyozhatja az emésztőrendszert. Bár az elején valószínűleg egy kicsit fogyni fog, a test fokozatosan könnyebben eljut az optimális testsúlyig (feltéve, hogy megfelelő étrenddel). A méregtelenítés a sportolóknak is segít. A felgyorsult anyagcsere miatt a méreganyagok nem halmozódnak fel a szervezetben, ami sokkal több energiát és kevesebb fáradtságot eredményez. A sportban nyújtott teljesítményéért így nem kell majd magyarázkodnia.

Természetesen a test méregtelenítése nemcsak a beleket tisztítja. Az emberi test összetett rendszer, ezért az emésztőrendszer mellett más szerveket is megtisztít. Ezek sorába tartozik a máj vagy a vesék is. Az ünnepek után vagy a rosszabb időjárással teli téli hónapok alatt gyakran űzzük el a rossz hangulatot egy üveg jó alkohollal. Ez pdig határozottan nem tetszik a májunknak vagy a vesénknek. Éppen ezért is a méregtelenítés nagyban megkönnyíti ezeket a megterhelt szerveket. És meghosszabbítja az életét.

Honnan tudja, hogy ideje méregteleníteni?

Kipróbálhat egy tisztító kezelést, akkor is ha kevés időt tölt a friss levegőn, ha a nap nagy részét bezárva tölti és ülő munkája van, stressztől és álmatlanságtól szenved, az eddiginél sokkal többször nyúl alkoholhoz vagy a cigarettához, és sokkal nagyobb mennyiségű ételt fogyaszt gyorsételek és nehéz ételek formájában.

Magára ismert a fent említett vétkek bármelyikénél? Akkor biztos lehet, hogy a méregtelenítő étrend csak a hasznára válik.

Méregtelenítse testét megfelelően

A méregtelenítés formái különbözőek lehetnek. Ha a méregtelenítés alatt különféle tablettákra, csodateákra vagy koktélokra gondol, amelyeket gyakran különféle kétes diéták kísérnek, hagyja magát félrevezetni. Fogyasztásuk nem büntetendő, és étrend-kiegészítőként is használhatja őket, de mi inkább a tisztítás természetesebb formáját részesítjük előnyben.

Minden méregtelenítés alapja a megfelelő étrend. Összpontosíthat különféle gyümölcs- és zöldséglevekre vagy gyógyteákra (alkalmasak olyan gyógynövények, mint a csalán, a cickafark, a körömvirág). Ehet még feldolgozatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, magokat és dióféléket. Helyénvaló olyan úgynevezett szuperélelmiszereket is felvenni, mint például a chlorella, a chia mag vagy a goji. A fő cél az, hogy sok vitamin és rost kerüljön a szervezetbe, amely hat a belekre. Kerülje a finomított cukrot, a fehér kenyeret, a tejtermékeket, a húst és a kolbászt, valamint a fűszeres vagy sós ételeket.

Adjon hozzá mozgást és pihenést is a méregtelenítéshez

Ahhoz, hogy a hatás olyan legyen, amilyet szeretne, élete más aspektusaira is figyelmet kell fordítania. Ehhez tartozik elsősorban az elegendő mozgás és sport. Nem kell megdöntenie a sprintrekordokat, de a parkban való futást, az otthoni edzést vagy akár a jógát is belefoglalhatja méregtelenítésbe. Az sportolás útján endorfinok kerülnek a szervezetbe, és fordítva, a verejték révén káros anyagok szabadulnak fel. Segít megerősíteni az állóképességet, megszabadulni a zsírtól és építeni az izomtömeget.

De ne felejtsen el pihenni sem. A sportban nyújtott teljesítményért jutalmazza meg magát masszázzsal, kellemes fürdővel vagy szaunával. A méregtelenítés nemcsak a test, hanem a lélek és a gondolatok tisztításáról is szól. Felejtsen el egy kis ideig minden gondot, és egy kis pillanatra törődjön csak magával. Koncentráljon a jelenre, és hagyja, hogy gondolatai szabadon áramolhassanak. Ne álljon ellen egy rövid meditációnak sem. Ez nem azt jelenti, hogy teljesen kikapcsolja a gondolkodását és az agyát. Bár a legkülönfélébbgondolatok továbbra is a ott lesznek a fejében, de megtanulhatja azokat irányítani, és ezzel az erejüket is irányítása alá vonni.

Meddig kell tartania egy méregtelenítésnek?

Lehet, hogy felkeltette az érdeklődését ez a tisztító kezelés, de úgy gondolja, hogy egy ilyen étrend és életmód nem tartható hosszú ideig. Ezzel egyet kell értenünk. A jó hír azonban az, hogy a testnek csak néhány napra van szüksége a pihenéshez. Ideális az év néhány hetét elkülöníteni, amely után méregtelenítést fog gyakorolni. Ez lehetővé teszi a belek, a máj és a vesék regenerálódását és javítja a teljesítményüket.

Ha elég bátor, akkor kipróbálhat egy hosszú távú méregtelenítést, amely valójában az életmód teljes megváltoztatásával jár. Ha erre a lépésre szánja el magát, javasoljuk a fokozatos változtatást.

Vigyázat - helytelen méregtelenítéssel árthat magának

Végül elérkeztünk a legfontosabbhoz. Tényleg egészséges a méregtelenítés? Valójában szükséges? A szakértők véleménye eltér, de szeretnénk felhívni a figyelmet bizonyos hibákra, amelyeket öntudatlanul is elkövethet a tisztító kezelés során.

Ne essen túlzásba

Ha el akarja kezdeni testének bombázását klorella zöldalgával, nagy mennyiségű rostokkal teli gyümölcs- vagy zöldséglével, megdöntheti a bél mikroflóráinak egyensúlyát, hasmenést vagy akár fájdalmas repedéseket okozhat a belekben.

Túl sok gyümölcs

Noha ma nagyon népszerűek a gyümölcslevek és turmixok, így nagy mennyiségű gyümölcsöt keverünk össze egy kis mennyiségbe. Ezzel egy halom cukrot juttatva a szervezetbe, ami biztosan nem kedvez neki. Gyümölcs koktélok készítésekor kövessen egy egyszerű szabályt: csak annyi gyümölcsöt keverjen össze, amennyit egyébként is megehetne.

Fehérje veszteség

Ha a méregtelenítés radikálisabb formáját választja, csak gyümölcs- és zöldséglevekkel, akkor kiküszöböli az étrendből a fehérjét és a zsírt, amely elengedhetetlen a szervezet számára. Hosszú távú, több hónapos méregtelenítés esetén feltétlenül pótolja ezeket az anyagokat a szervezetben.

Jojo-effektus

Ha étrendként nyúl a szervezet méregtelenítéséhez, és reméli, hogy képes lesz lefogyni, akkor sikeres lesz. De csak egy rövid időre. Miután visszatér a szokásos étrendjéhez, a kilók is visszatérnek, és gyakran még nagyobb számban is. Minden rövid távú étrendnek rövid távú hatása van. Sokkal helyénvalóbb ha az egészséges táplálkozást az egész életen át tartó életmódnak tekinteni.