DIY: Hogyan tisztítsuk meg az ékszereket?

  • MAGAZIN
  • DIY: Hogyan tisztítsuk meg az ékszereket?

DIY: Hogyan tisztítsuk meg az ékszereket?

Víz, por, verejték, parfümök - mindezek nyomot hagynak az ékszereinken. Ezért szükséges, hogy időről időre egy kis odafigyelést fordítsunk rájuk. Hogyan tisztítsuk meg otthon az ékszereket, és érjük el, hogy azok újra ragyogjanak? Ezt a következő tippekben fogjuk elárulni:

Ezüst ékszerek

Az ezüst ékszerek az idő múlásával megsötétednek, és elveszítik fényességüket. Elveszített csillogásuk könnyen helyreállítható néhány egyszerű eljárással a háztartási eszközök segítségével. Csak egy darab alumíniumfóliára és sóra, fogkrémre vagy szódabikarbónára lesz szüksége. De vigyázzon, mert az ezüst ékszerek és a sebészeti acél ékszerek tisztításának módszerei különböznek, a siker előfeltétele annak, hogy helyesen meghatározzuk a fém típusát, amelyből az ékszerek készülnek. Az eredeti ezüst ékszereket egy szám jelöli, leggyakrabban 925, amely jelzi a tiszta nemesfémek milligrammszámát a termék grammjában.

Alumínium fólia és só

Csomagolja be az ezüst ékszereket az alufóliába és helyezze őket egy edénybe. Öntsön kb. 1 liter forrásban lévő vizet a csomagolásra, és adjon hozzá egy vagy két teáskanál sót. Hagyja körülbelül tíz percig hatni a sós vizet, majd csomagolja ki az ékszereket, és öblítse le hideg folyóvízzel. Ez a módszer nem alkalmas a drágakövekkel ellátott ezüst ékszerek esetében, mivel a só ezeket károsíthatja.

Fogkrém

Vigyen alaposan egy puha fogkefét vagy pamutból készült rongyot és az ezüst ékszereket alaposan, de finoman csiszolja meg egy kis fogkrémmel. Ezután öblítse újra le az ékszereket hideg vízzel, és szárítsa meg tiszta, száraz ronggyal. 

Szódabikarbóna

Adjunk hozzá néhány teáskanál szódabikarbót egy tál meleg vízhez. Helyezze az ezüst ékszereket az oldatba és hagyja hatni a szódát egy éjszakán át. Másnap röviden öblítsük le az ékszereket hideg vízzel és szárítsuk meg. A sötét színnek el kellene tűnnie. Ebben az esetben is érvényes, hogy ez a módszer nem alkalmas a drágakövekkel készült ezüst ékszerekhez!

Arany ékszerek

Az ezüst ékszerektől eltérően az arany ékszerek nem feketülnek meg, hanem idővel matt felületűek és piszkosak lesznek. Ez a három egyszerű és gyors módszer az arany ékszerek otthon történő tisztításához, olcsó és meglepően hatékony megoldás.

Mosogatószer

Az arany ékszerek ismét ragyogóvá válnak a langyos vízben való fürdés után mosogatószer, esetleg szappan hozzáadásával. Óvatosan mossa le az ékszereket, majd hagyja őket egy ideig pihenni. A vízből való eltávolítás után langyos vízzel öblítse le és szárítsa meg egy puha ronggyal.

Cigarettahamu

Ezt az arany ékszerek tisztítási módszerét már a nagyanyáink is ismerték. Keverjen össze egy kevés hamut vízzel és keverjen belőle pasztát. Puha kefével vagy ronggyal vigyen fel egy kis pasztát és alaposan tisztítsa meg az ékszereket. A karcolás elkerülése érdekében azonban ne nyomja túl erősen. Ezután röviden öblítse le hideg folyó vízzel és szárítsa meg. A hamupasztát inkább ne alkalmazza a drágakövekkel díszített ékszereken. A hamu koptató tulajdonságokkal rendelkezik és károsíthatja a kövek felületét.

Tisztítás tablettával

Az arany ékszereket helyezze éjszakára egy pohár vízbe, és adjon hozzá egy tablettát, amelyet fogsorok vagy fogszabályozók tisztítására használnak. Másnap mossuk le őket hideg vízzel, és az arany ékszereink újból ragyognak majd. 

Karórák 

A karóra határozottan az egyik olyan kiegészítő, amely rendszeres tisztítást érdemel. Ugyanis idővel ezekre is rátapadnak az ellenálló szennyeződések. Ezért azt javasoljuk, hogy az órát is ékszerként tisztítsa meg, és ami a legfontosabb: ne feledje, hogy a nedves rongyot és vízzel történő öblítést csak akkor engedheti meg magának, ha az óra vízálló! Az erős szennyeződésekhez használjon nedves rongyot, és gyakoroljon enyhe nyomást az órára. A szövet kiválasztásakor részesítse előnyben a mikroszálas anyagot. Sok női órát strasszokkal díszítenek, így más szövet szálai beakadhatnának, vagy akár meglazíthatnák őket. Kerülje az összes vegyi anyagot és a súroló tisztítási módszert. Ha az jutna eszébe, hogy mosogatószivacsot alkalmazna, akkor csak a világos, általában sárga színű, oldalát használja. A szivacsok sötét részébe fém alapanyagokat építenek be, amelyek azonnal megkarcolhatják az üveget, és a legrosszabb esetben a burkolatot is rongálhatják.