Hogyan válasszon napszemüveget?

  • MAGAZIN
  • Hogyan válasszon napszemüveget?

Hogyan válasszon napszemüveget?

Hogyan válasszon férfi napszemüveget? És milyen női napszemüveg a divat az idei évben? Érdemes polarizált napszemüveget vásárolni? Hogyan védheti meg szemét a naptól?

A napszemüveg fontos divatos kiegészítőt, amelyet nemcsak a forró nyáron, hanem más évszakokban is értékelni fog. Megakadályozza a ráncok megjelenését és megvédi a szemét a káros UV sugárzástól. Kiválasztásakor figyelembe kell vennie néhány tényt, hogy a szemüveg tökéletesen megfeleljen Önnek és jól végezhesse a munkáját.

Válassza ki az arcának megfelelő formát

Valószínűleg mindannyian egy olyan szemüvegre vágyunk, amely illeni fog hozzánk. A választáskor mindenekelőtt érdemes követni az arc formáját. Egyes szemüvegekhez kerek arc, másokhoz téglalap alakú arc szükséges.


Az alapvető szabály az, hogy a szemüvegnek pontosan az ellenkező formájúnak kell lennie mint az arc.


Milyen szemüveg alkalmas a szögletes archoz?

A szögletes arcot éles vonások, széles homlok és ugyanolyan széles arccsontok jellemzik. Lekerekített élekkel ellátott ovális keretek megfelelhetnek Önnek.

Milyen szemüveg alkalmas a kerek archoz?

Ha kerek arcal rendelkezik, akkor inkább szögletes keretű szemüveget válasszon, amelynek köszönhetően az arca is kissé karcsúbb lesz.

Milyen szemüveg alkalmas egy háromszög alakú archoz?

Ezt az arcot szélesebb arccsontok és keskenyebb állkapocs jellemzi. Tehát a célja valószínűleg az, hogy legalább egy kicsit szűkítse az arca szélességét. Ebben az esetben válasszon világosabb színű keretet és szélesebb formát. Az egyik lehetőséget a keret nélküli szemüveg is szimbolizálja.

Milyen szemüveg alkalmas az ovális archoz?

Az ovális arcot általában ideálisnak tekintik, és a szemüveg általában jól mutat rajta. Egy ilyen arc tökéletesen kiegyensúlyozott arányú, mivel magas arccsonttal és kissé kúpos állal büszkélkedhet. Az arccsontját hangsúlyozó szemüveg lessz az Önnek megfelelő.

Milyen szemüveg alkalmas a szív alakú archoz?

Ahogy a neve is sugallja, egy ilyen arc forma a szívre hasonlít. Jellemzője egy hosszú hegyes áll, amely az arc legszűkebb részét is szimbolizálja, a homlok pedig szélesebb. Ha Ön ennek az arcformának a tulajdonosa, akkor a vastag kerettel ellátott napszemüveg az ideális az Ön számára.

Polarizált vs. tükröző

Napszemüveg választásakor egyebek mellett ezzel a két fogalommal is találkozhat: 

  • polarizált
  • tükröző napszemüveg

Mi a különbség közöttük és mit jelentenek ezek a megnevezések

Polarizált szemüveg

Első pillantásra a polarizált napszemüveg gyakorlatilag azonos a többi napszemüveggel. Amikor azonban felteszi őket, azonnal észrevehető a különbség. A polarizált szemüvegnek van egy speciális szűrője, amely blokkolja a visszaverődő fényt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem vakítják el a nap sugarai, és a szemüveg nagyon hatékonyan blokkolja az összes erős visszatükröződést és a felületi visszatükröződést egyaránt. Például a vízfelületre vagy egy nedves útra nézve.

Tükröző szemüveg

A tükröző szemüvegek már első látásra különböznek a klasszikus vagy akár polarizált szemüvegektől. Csakúgy, mint a polarizált szemüveg, a tükörlencsék is bizonyos védelmet nyújtanak a szemnek a napfény által okozott fáradsággal szemben. Különleges fényvisszaverő felületük van, amely csökkenti a továbbított fény mennyiségét. Elsősorban olyan helyekre alkalmasak, ahol a környezet nagyon fényes vagy vakító. Ha nem megfelelően kezeli az ilyen szemüveget, akkor nagyon gyorsan megkarcolódhat, ami sajnos jól látható a tükör felületén.

Van szerepe a  lencsék színének?  

Amellett, hogy a lencsék színének köszönhetően minden szemüveg másképp néz ki, egyedi árnyalatokat és egyéb funkciókat is ellát. Kiválasztásakor fontos figyelembe venni azokat a feltételeket és alkalmakat, amelyeken felhasználja őket. Mások alkalmasak a tengerre, mások az alpesi viszonyokra.

A piacokon általánosan megtalálhatóak:  

Szürke lencsék - csökkentik a fény intenzitását, és nem befolyásolják az egyes tárgyak kontrasztját vagy torzítják a színeket.

Piros vagy narancssárga lencse - alkalmas hegymászázhoz, mert blokkolják a kék fényt, amely télen nagyon intenzív.

Barna lencsék - hasonló előnyeik vannak, mint a vörös vagy narancssárga lencséknek, előnyösebb a rövidlátástól szenvedő emberek esetében.

Sötétzöld lencsék - nem befolyásolják a színérzékelést, és ideálisak a vezetéshez.

Sárga lencsék - vadászok számára a leginkább alkalmasak, mivel segítenek a kék ég ellenére a cél jobb felismerésében.

Kék és zöld lencsék - hangsúlyozzák a fehér és fekete közötti kontrasztot, általában a rövidlátástól szenvedő embereknek ajánlják viselésüket.  

Megfelelő méret

A túl kicsi vagy túl nagy szemüveg soha nem hoz semmi jót. Tehát ha vásárlást tervez, akkor nem árt egy olyan termékért fizetnie, ami tökéletesen illeszkedik.

A legjobb és legegyszerűbb megoldás az, ha igénybe veszi az önnek megfelelő méretű korábbi szemüvegét. A szemüveg belső oldalán kulcsfontosságú információkat talál, amelyek segítenek majd az új szemüveg vásárlásában a jövőben is. Ha ez mégsincs így, akkor egyszerűen mérje meg őket egy vonalzóval.

Ne felejtse el a napszemüveget gyermekei számára sem

Ha napszemüveget választana magának, ne felejtse el kicsinyeit sem, akiknek ugyanúgy szükségük van az UV sugárzás elleni védelemre. Az UV sugárzás elleni védelem mellett védelmet nyújtanak a por és szennyeződés ellen is, amelyek irritálhatják a gyermekek érzékeny szemeit. A napszemüveg védelmet nyújt gyermekeinek már a korai életkortól.

Miután megszokják, nem lesz probléma a viselésével sem. A választásnál az egyik legfontosabb tényező a megfelelő méret, hogy a szemüveg valóban a helyén maradjon. A gyermekek számára készült napszemüvegek fel vannak szerelve egy további gumiszalaggal is, hogy a fiókáink ne veszítsék el őket olyan egyszerűen.