Legyen a Valentin-nap az év legszebb napja

  • MAGAZIN
  • Legyen a Valentin-nap az év legszebb napja

Legyen a Valentin-nap az év legszebb napja

A február lassan közeleg, és ezzel együtt egy kissé ellentmondásos ünnep is. Egyesek utálják, mások szeretik. Valahol a kettő között állni röviden nem lehetséges. Igen, Szent Valentin napjáról beszélünk, amely idén február 14-én, vasárnapra esik. Ez a szerelem és a szerelmesek egyik legnagyobb ünnepe, amely során a partnerek különféle meglepetéseket készítenek, csokrokkal, édességekkel vagy más romantikus ajándékokkal lepik meg egymást.

Egy pap, aki a császár akarata ellenére házasított

Először is meg kell cáfolnunk azt az nézőpontot, miszerint a Valentin-nap az amerikai ünnepek egyike, ezért régiónkban nincs keresnivalója. A legenda szerint ennek az ünnepnek a gyökerei az ókori Rómából erednek, és a valóságban nincs közük az Újvilághoz. Az igazság azonban az, hogy manapság főleg az angolszász és az amerikai országokban ünneplik, ahonnan a szokások fokozatosan terjednek át rétjeinkre és ligeteinkre.

Két legenda is kapcsolódik Szent Valentini ünnepnap léltrejöttéhez. Az első szerint maga az ünnep az ókori római Lupercalia ünnepléséből származik. Abban az időben az úgynevezett "szerelmi urnákat" használtak, amelyekbe az ünnep előtti este papírlapokat helyeztek el, melyekre lányok neveit írták. A fiúk másnap kihúztak egy jegyet, és a lány, akinek a nevét húzták, ezután a kedvesük lett.

Híresebb azonban a történet, amely Valentin papról mesél. Aki a római császár tiltása ellenére titokban fiatal párokat adott össze, amiért éppen február 14-én kivégezték. II. Claudius római uralkodó ugyanis katonáinak megtiltotta a házasodást és jegyességet. Attól félt, hogy ezután nem lesznek hajlandók harcba szállni, és mindinkább otthon akarnak majd maradni a családjukkal. Tehát valószínűleg éppen a Szenté avatott Valentin pap vértanúsága áll a leghíresebb szerelmes ünnep mögött.

Meg kell azonban jegyeznünk, hogy a történészek nem tudják pontosan, hogy Szent Valentin valóban létezett e. Nem tudni, mikor született és mikor halt meg. Mindkét történet puszta legenda. Csak annyit tudunk biztosan, hogy Szent Valentin-napját a 17. századi Angliában kezdték ünnepelni, innen terjedt el a világban.

Hogyan ünnepeljük a Valentin-napot?

Bármi legyen is a története, egyre inkább találkozhatunk a szerelmesek ünnepével nálunk is. Igazat adhatunk a kritikusoknak abban, hogy ez valóban a fogyasztás ünnepe is, és nem egy kereskedő összeteszi a kezeit február közepén. Nehezebb dolguk van talán a férfiaknak, akiktől, elvárják ezen a napon, hogy meglepetést készítenek kedves feleségüknek vagy barátnőjüknek, vagy legalábbis virággal vagy csokoládéval kedveskednek nekik. Természetesen a nők is szeretnek odafigyelni kedveseikre, azonban a szebbik nem képviselőjeként nem jelent túl nagy problémát számukra, hogy megmutassák érzéseiket. Ezenkívül fantáziájuk és kreativitásuk gyakran nem ismer határokat, ezért az ajándékaik gyakrabban átgondoltak és személyre szólóak.

Uraim, ha szeretnének örömet szerezni kedveseiknek ebben az évben, van néhány tippünk a Valentin nap megünneplésére! Milyen ajándékkal kedveskedhet szerelmének Valentin-napon?

Virág

Bár ez a tipp nem túl eredeti, ugyanakkor biztos lehet a hogy nem veszíti el hatását. Röviden: a virág minden nőnek örömet szerez. És ha ismeri a kedvenceit, biztos lehet a sikerben. Ha tanácstalan, ne féljen segítséget kérni a szakértőktől. A virágüzletek jól felkészültek a Valentin-napra, és örömmel segítenek kiválasztani a megfelelő virágot.

Tipp: Ha szeretne a korral haladni, és megunta már olyan virágokat vásárolni, amelyeket egy hét múlva kidobhat a vázából, vásároljon párjának cserepes virágot. Jelenleg egyre inkább növekszik a szobanövények trendje, különösen az évezred ezen generációjában. Egy gyönyörű könnyező pálmával, sárkányfávál vagy pálmával kedvese már a küszöbön a nyakába ugrik örömében.

Apró finomság

Ha nem igazán szereti a virágokat - akkor nem lenne a legjobb meglepetés virággal várni ezen a napon, ilyenkor barátnőjét némi finomsággal is meglepheti. Ez persze nem feltétlenül kell, hogy a klasszikus csokoládé vagy bonbon legyen. Nyugodtan fogadhat valamire, amit kedvese valóban szeret. Legyen szó diókeverékről, egy csomag jó sajtról vagy akár egy darab parmai sonkáról. Képzeletének semmi sem szabhat gátat, és minél személyre szólóbb finomság, annál jobb Önnek is.

Romantikus vacsora/piknik

Természetesen a romantikus vacsora is a klasszikusok közé tartozik. Ennek azonban nagy valószínűséggel idén haza kell költöznie az éttermekből. Ha nem akar főzni - amit ugyan a nők nagyra értékelnek, meg is rendelheti az ételeket egy népszerű étteremből. Különleges tálalással, vagy gyertyákkal pedig otthon is készülhet. Vagy akár mindkettőt bevetheti.

Ha a romantikus vacsorákat nem Önnek találták ki, elviheti kedvesét piknikezni is. Még ha hideg is lesz, csak néhány takaró meleg öltözet, és mehet is. Ideális, ha tud egy szép fedett helyet a környéken. De ha nem esik az eső, nyugodtan válasszon egy padot vagy egy kedves helyet a parkban, a tónál vagy az erdőben. Ne felejtsen el hozni valamit melegítéshez - kávét, teát, a bátrabbak választhatnak alkoholt (de csak a kormány intézkedéseinek betartásával, nem szeretnénk járványellenes szabályozások megsértésére ösztönözni).

Ékszer vagy parfüm

Egy másik módszer, arra hogy mosolyt csaljon a nő arcára, az, ha valami tartósabbat ajándékoz. A parfümök és ékszerek a Valentin nap népszerű ajándékai. Válasszon azonban körültekintően. Parfüm választásakor ideális, ha először végez egy kis kutatást, és megtudja, kedvese milyen illatot kedvel. Az ékszerekkel való túlzott kísérletezést sem javasoljuk. Biztosan jól ismeri választottját, tehát tudja, hogy szereti-e a csillogó és díszes darabokat, vagy inkább az egyszerűbb és minimalista ékszereket kedveli. Általában nem fog mellé Pandorával. Ha azonban a barátnője vagy a felesége egy sportosabb vagy természetesebb típus, akkor jobb lesz valami másat keresni.

Legyen eredeti

Ha az előző tippek túl kiszámíthatók és unalmasak, akkor tartogatunk Önnek még három eredetibbet.

Kirándulás az elvárásai szerint

A felesége egy kalandor lélek tele érdeklődéssel? Talán ezek közül néhányat Ön sem nagyon ért? Akkor könnyű dolga lesz. Győzze le magát, és vigye el egy kirándulásra, amely az ő érdeklődésének felel meg. Akár a hegyek megmászása, a vízimadarak megfigyelése vagy a kincsvadászat fémdetektorral érdekli leginkább, vigye el egy kirándulásra és szentelje neki a figyelmét. Ez ugyanis a szeretet legnagyobb bizonyítéka, amit csak adni tud neki.

Fotóalbum vagy edény üzenetekkel

A romantikusabb férfiak kedveskedhetnek párjuknak egy eredetibb közös fotókból összeállított fényképalbummal, amely mindig a szép pillanatokra fog emlékeztetni. Ha merészebb, akkor létrehozhat egy úgynevezett szerelmi poharat. Egy megmosott üvegbe vagy dobozba tegyen leveleket, és írjon rájuk szép üzeneteket. Ezek lehetnek szeretetnyilatkozat, emlékeztető a párkapcsolat vicces pillanataira vagy a párjában szeretett dolgokra. Ezután kibonthatja és elolvashatja az egyes üzeneteket a következő évben. A Valentin-napi üdvözlőlap eredetibb és átgondoltabb formája, amely minden bizonnyal tetszeni fog a szebbik nem képviselőinek.

Nyomtatott póló, bögre vagy párnahuzat

Korunk megkívánja az eredeti ötleteket, és manapság már nem is jelent akkora kihívást saját tervezéseink kinyomtatása. Próbáljon egy találó ötlettel készülni, ami a párjára is jellemző. Minden alkalommal ugyanis, amikor felveszi a pólót vagy kávét iszik az Öntől kapott bögréből Ön jut majd eszébe.

Amikor nem akarnak ünnepelni

A nők között is vannak olyanok, akiknek a Valentin-nap nincs ínyjére. A legtöbb érvelésük ebben a témában arra a következtetésre jut, hogy minden nap ki kell fejeznünk szeretetünket, akkor miért kellene a Valentin-napnak különlegesnek lennie? És legyünk őszinték, ebben van valami. Ezért, ha az Ön partnere is így gondolkodik inkább ne próbálja nagy szerelmi gesztusokkal meglepni. Arra azonban ügyeljen, hogy a mindennapi nyüzsgésben valóban találjon időt magára és kapcsolatára. Uraim, néha csak úgy ok nélkül vigyenek egy virágot párjaiknak, akkor is ha az feleslegesnek tűnik Önöknek. Hölgyeim, néha hagyják, hogy csendben nézze a focit, vagy csak főzzék meg neki azokat az ételeket, amelyeket szeret még ha az nem is ízlik Önöknek. És minden úgy lesz, ahogy lennie kell :-)