Luxusjátékok a hegyek szerelmeseinek

  • MAGAZIN
  • Luxusjátékok a hegyek szerelmeseinek

Luxusjátékok a hegyek szerelmeseinek

Az alpesi turizmus nélkülözhetetlen részét képezi milliók életének az egész világon. Néhányan közülük ebbe a környezetbe születtek bele, így a hegyek iránti szeretetet már az anyatejjel szívták magukba. De nem mindenki ilyen szerencsés. A nagy többség számára szükséges pár „vakrandi”, hogy kiderüljön lesz-e folytatása a szerelemnek. Ön hogy áll ezzel? Már a hegyek szerelmese? Vagy épp egy ilyen „ismerkedésre” készül? Esetleg már szorgalmasan törli a listájáról az egyik megmászott hegyet a másik után? Ha a válasza igen, akkor meglátja, hogy a outdoor karóra milyen sok  örömet csempész majd kedvenc időtöltésébe.

Mindenki, aki legalább egyszer megérezte a hegyek adta csendet, tiszta levegőt, érintetlen tájat, szabadban kószáló állatokat, és azt a felszabadító érzést, mikor egy hosszú gyaloglás után végre leveszi nehéz hátizsákját, (és azt érzi menten „elrepül”) - szóval, ha ez mind ismerős, akkor biztos lehet benne, hogy a hegyek szeretete örökre bevéste magát a szívébe.

Ha Ön is szereti az aktív alpesi kikapcsolódást, akkor biztosan értékeli az elektronikus kütyük nélkül töltött időt is. Lehet, hogy ezért is kerüli az outdoor óra beszerzését, hogy ne zavarja meg az „ember-hegyek” tökéletes szimbiózisát. Ezen meggyőződése azonban megfosztja egy csomó új élménytől, melyet ez az óra biztosítana Önnek.

HOGY VÁLASSZA KI AZ ÖNNEK VALÓT?

Az outdoor óraválasztás elején, szinte mindenki belefut a „minél több, annál jobb” érzés csapdájába. Ezért először is tisztázza, hogy mit is vár el az új órájától, és csak azután ugorjon fejest a webáruházak világába. Keressen rá az olyan darabokra, melyek megfelelnek a követelményeinek, és nézze meg, hogy átlagosan a kereskedők mennyit kérnek értük.

Így fel tudja mérni, hogy marad az eredeti elképzelésnél, vagy még több funkcióval rendelkező órát választ.

MI MINDENT TUD?

A digitális órák alapfunkciója közé tartozik az adatok mutatása, alarm és stopper funkció.  Lehet, hogy azt gondolja, simán meglenne nélkülük, de higgye el, a hegyekben sokkal lassabban telik az idő. Ott más rugóra jár az ember agya, teste és lelke. Könnyen el tudja veszíteni az időérzékét, és ilyenkor nagyon jól jön egy ilyen "csodamasina", ami segít visszazökkenni a valóságba.

További nagyon hasznos funkció a hőmérő.  Segít eligazodni az olyan kérdéseknél, mint pl. elég meleg van-e a folyóban való fürdéshez, kell-e készíteni forró teát a termoszba, ill. elérkezett-e az idő, hogy hálózsákba bújjon?

A hegymászók biztosan értékelik az óra magasságmérő és a barométer funkcióit. Ez a két funkció szorosan összefügg, mivel a tengerszint feletti magasságot a környező nyomásváltozás határozza meg (barométer szenzorral). A normál légköri nyomás 1013,25 hPA, mely a tengerszintnek felel meg. Minél magasabbra lép, a légnyomás egyenletlenül csökken (ugyanúgy csökken a hőmérséklet is). Az igazán magas helyeknél (3000 t.f.m. felett) magasságmérő funkció nélkül nem ajánlott útnak indulni. Ez a funkció megmentheti az életét.

Ennél a magasságnál a levegő ritkább és szárazabb, ezért nehezebb a lélegzés (a vér oxigénellátása nem megfelelő), ami akár halálhoz is vezethet. Ahhoz, hogy meg tudjon birkózni ezzel a változással, akklimatizálódnia kell – be kell tartania az ajánlott napi szintkülönbséget, és megszoknia az új tengerszint feletti magasságot és a levegő sűrűségét. És ehhez bizony már szükséges a magasságmérő óra.

Ez a funkció igen hasznos tud lenni a hazánkban található hegyeknél is, mégpedig az időjárás előrejelzésének köszönhetően. A légköri nyomás változása összefügg az időjárás alakulásával is, ezért jó, ha figyeli az óráját. Ha a nap folyamán hasonló adatokat mutat, akkor megnyugodhat, nem várható változás az időjárásban. Viszont ha hirtelen csökkenni kezd, akkor mindenképp keressen a környéken búvóhelyet, mert az időjárás rosszabbodni fog.

Tippünk: A magasságmérőt kalibrálni kell ahhoz, hogy helyes adatokat mutasson. Kalibrálás nélkül ez a funkció semmit sem ér.

A kalandorok számára jól jön a digitális iránytű. A technikát jobban kedvelők egyenesen a GPS-szel rendelkező órát választják. Mindegy melyikre esik választása, mert mindkettő megbízhatóan elvezeti Önt a célhoz. Ha netán eltévedne, akkor sincs baj, mert a GPS koordinátái alapján képesek Önre lelni a mentősök.

ÉS HOGY MILYEN FUNKCIÓKAT TUDHAT MÉG AZ OUTDOORJA?

Nagyon hasznos tud lenni a napelemes funkció. A számlap alatt a napelemek elnyelik a fényt, és elektronikus energiává alakítják. Az elektromos energiát ezután újratölthető akkumulátorokban tárolják. A napelemes óra teljes feltöltöttségnél 4-5 hónapos tartalékkal rendelkezik. Ezek az órák nem szeretik az energiaellátás ingadozását (világosság/sötétség), és logikusan a közvetlen nappali fényt kedvelik inkább. Akár 12 évig is működőképesek, ezután elég kicserélni a szoláris akkumulátort és működnek tovább..

A pedánsok és igazi „elektronikus kütyümániások” is biztosan megörülnek a rádióvezérelt karórának (rövidítése PRW). Így biztosak lehetnek abban, hogy órájuk valóban hajszálpontosan működik.

MI FONTOS MÉG?

Nem elegendő, ha az órája „hiper-szuper” funkciókkal rendelkezik. Nagyon fontos az is, hogy az óra kinézete is elnyerje tetszését. Ez az élet minden területére igaz, nincs kivétel.

Az óravásárlás előtt döntse el, hogy sport karórát szeretne (a külföldi és haza hegyek megismeréséhez) vagy inkább egy univerzális darabot, melyet munkahelyén és kevésbé formális eseményen is viselhet. Keressen rá a Garmin, Suunto és a Timex márkákra, és nézzen körül alaposan.

Ha a ruhatára java részét leginkább a sportos öltözet teszi ki, akkor a Casio karórák közül válasszon, pontosabban a Protrek kollekcióból, ahol a karórák már messziről a férfiasságot sugározzák magukból. Ezek közül a legismertebbek a Casio Protrek PRG-240-1 karórák, melyek nagyon ellenálló és tartós műanyagból készülnek. Szinte mindennel rendelkeznek, amire csak szüksége lehet: megvilágítással, stopperrel, hőmérővel, magasságmérővel, napelemmel, iránytűvel, világidővel, alarmmal, naptárral, időzítővel, barométerrel és még sok mással. A vízállóképességüknek (100 M – 10 ATM) és az edzett ásványi üvegüknek köszönhetően mindenben számíthat rájuk.

Az előbb említett funkciókon kívül az órák ára attól is függ, hogy miből vannak kigyártva. Legdrágábbak az acélból és a titánból készült darabok. A titán karórák hihetetlenül ellenállók, mégis nagyon könnyűek és hipoallergének (így a titánszíj alatt a bőre nem viszket még izzadásnál sem). A sport órák további nagy favoritja a Tissot T-Touch Expert Solar Tony Parker, mely elpusztíthatatlan titán tokkal, átlag feletti zafír üveggel (mely nem karcolható meg semmivel sem) és 100M vízállósággal rendelkeznek.  Ezek mind biztosítják a 100%-os működést bárhol és bármikor. Ugyanakkor barométer, magasságmérő, kronográf, naptár és sok más funkciót is tartalmaznak.  Ráadásul nagyon jól néznek ki, és jól mutatnak minden csuklón.

Lehet, hogy elődeink simán boldogultak az outdoor óra segítsége nélkül is, egy azonban biztos, ha lett volna lehetőségük beszerezni egy ilyen segítséget, biztosan megtették volna. Ezzel az órával ugyanis a kirándulást könnyedén az ellenőrzése alatt tudja tartani, nem beszélve arról, hogy általa az egész kiruccanás megélénkül és színesebb lesz.

Higgye el, amint beszerez egy ilyen karórát, nem megy többé a természetbe nélküle. Ehhez az új „luxusjátékokhoz” igen gyorsan hozzászokik az ember, ezért használja bátran és örömmel.