OKTOBERFEST – ÁTÉLNI ÉS „TÚLÉLNI”

 • MAGAZIN
 • OKTOBERFEST – ÁTÉLNI ÉS „TÚLÉLNI”

OKTOBERFEST – ÁTÉLNI ÉS „TÚLÉLNI”

Akár sör imádó, akár csak alkalmanként iszik egyet, biztosan tudja, hogy a német Oktoberfest az egyik legnagyobb sör és gasztrofesztivál a világon. Ez az oka annak, hogy évente több millió látogató már izgatottan várja ezt az "autoterápiás" többnapos folyékony aranyat nyújtó festivált. Ön is készül ? Akkor olvasson el néhány tippet, hogy teljes mértékben kiélvezze ezt a nagy eseményt.

Oktoberfest nem csak a népszerűsége miatt érdekes, hanem az időtartalma miatt is. Nem éppen egy gyorsan lefolyó, egy hétvégés akcióról van szó, hanem 16-18 napig tartó buliról Bajorország szívében (Münchenben). Festivál célja nem tönkretenni az emberek máját, hanem megtiszteltetés a bajor kultúrának és történetének.

Tavalyi 184.-ik szombaton (szeptember 16.-án) nyitotta meg kapuit hagyományosan a Theresienwiese (Theresienwiese rét), ahol a söröcske október 3.-ig óriás mértékben folyott.  Felállítanak órás focipálya méretű sátorokat, melyek díszítésükkel egy falusi kis kocsmát emlékeztetnek, esetleg fényűző kastély éttermét.

MIÓTA ÉS MIÉRT RENDEZIK MEG AZ OKTOBERFESTET?

Bár a legtöbb külföldi látogató többnyire úgy érzékeli mint a sör és német finomságok ünnepét, de a bajor hazafiak nagyon jól tudják , hogy sokkal érdekesebb története van.

Legelőször München lakosai 1810 október 12.-én gyűltek össze Ludvik I. és felesége Terézia Saska -Hildburghauseni házasságkötésük tiszteletére, így Ludvik I. lett a kinevezett király a városfal mögötti Theresienwiese réten. Igazi pompás esemény volt, és azóta a helyi lakosok folyamatosan ,minden évben megemlékeznek erre az eseményre szeptember felétől októberig. Évekig lovasersenyt is rendeztek, utolsó 1960 -ban volt, attrakciók  (először csak körhinták, hinták idővel mindig több s a mai attrakciók már inkább szerényebb Disneylendre emlékeztetnek), a helyi mezőgazdasági kiállítás mai napig megmaradt.

BIZTOSAN NE HAGYJA KI!

1887 óta Októberfest ünnepélyes megnyitója mindig október első szombatjára esett, mikor a  helyi sörfőzők bemutatásával, akik feldíszített lovaskocsin tele sörös hordókkal csábították a látogatókat, hogy csakis tőlük kóstolják a „ kitermelt söröcskét”.

1950-től Oktoberfest fontos részévé vált a történelmi bajor kosztümök (népviselet )ünnepélyes bemutatása, résztvevői 7 km-es felvonuláson vesznek részt a fesztivál területén.Világ egyik legnagyobb népviselet bemutatójáról beszélhetünk.

Minden évben a fesztivál második vasarnapján rendezik meg  (tavaly szeptember 24.-e),a
helyi tradiciós bajor fúvószene bemutatását. Énekelhet, táncolhat  a helyi legjobb zenekarok kiséretében a csillagos ég alatt, meglepően sok modern zsáner is megtalálható a repertoárukban.

HASZNOS TUDNIVALÓK

 • Összes sátorban tilos a dohányzás. Ajánlatos betartani, ugyanis megtörténhet, hogy nem fogják Önt már sehol sem kiszolgálni.
 • Előre választja ki azokat a sátorokat, melyek elnyerték tetszését és foglalja le az üllésre való helyet, a nélkül nem tud helyetfoglalni.De még akkor sincs nyert ügye! Ha csak egy percet is késik , foglalása törölve lesz.
 • Ha nem kap visszajelzést foglalásáról (ami sok esetben megtörténik), korán fel kell kelnie, hogy találjon ülőhelyet . Hétvégéken legalább 2 órát kell sorban állni nyitás előtt.
 • Mobiltelefonját hagyja a táskában, biztonságos helyen, mert megtörténhet hogy leönti sörrel vagy csak a zsebtolvajokat provokálja.Feltételezzzük, hogy barátai Önnel lesznek, így nincs kit hívjon... Arról, hogy ne feledkezzen  meg az időről gondoskodhat egy jó  karóra.

KARÓRA FUNKCIÓK, MELYEKET ÉRTÉKELNI FOG AZ OKTOBERFESTEN

ALARM – vagyis ébresztés . Könnyen előfordulhat, hogy egy két korsó sör után elfáradhat az ember, elbóbiskol az asztalon . Azért, hogy még véletlenül se késse le a következő asztalfoglalását, biztosítsa be az ébresztést.

NAPTÁR – Milen nap van ma? Hány nap van hátra? Ezek a kérdések már nem fognak felmerülni. Nap vagy éjszaka? Naptár segítségével bármikor gyorsan reagálhat.

HÁTTÉRVILÁGÍTÁS – Oktoberfesten biztosan nem megy aludni a naplementével, ez világos. Annak ellenére, hogy a sátrak belseje természetesen a sötétben ki van világítva, kint a sötét éjszaka elnyeli Önt, és világítás nélküli karóra nem lesz segítségére. Nem szabad alábecsülni ezt a tényt sem, készüljön fel rá egy karórával. Mobiltelefonnal világítani a karórára felesleges dolog.  Továbbá, amint azt a bevezetőben elmondtuk, miért kellene ide mobiltelefon?

STOPPER – Minden olyan társadalmi esemény, amelyen valamit fogyasztanak, egyszerűen csábítja Önt a "teljesítmény" mérésére. Tudja, hogy a haverjai fogadni fognak, mennyi időbe tellik meginni Önnek egy korsó sört ? Lepje meg őket stopperes karórával, és akkor nem lesz vita az eredmény pontosságáról.

VÍZÁLLÓSÁG – Nagyon praktikus funkció egy olyan rendezvényen, ahol a pincérnők literes söröcskékkel száguldoznak.. Nem azért, hogy alábecsüljük a ügyességüket, de ez megtörténhet ... Ezen túlmenően, a vérbe keringő  alkohol koncentráció növekedésével (előbb vagy utóbb) gyengülnek  a manuális készségek. Legyen felkészülve arra a tényre is, hogy véletlenül valaki leönti Önt.

IRÁNYTŰ – Hogy ha még nem felejtett el mindent, amit gyermekkorban próbált a kalandtáborokban megtanulni, nyert ügye van. Ebben az esetben ne habozzon befektetni egy karórába iránytűvel, ami segítségével mindig biztonságosan hazatér.

ZAFÍR ÜVEG – Lehetetlen megkarcolni, kibír egy verekedést is.Ezt csak zafír vagy gyémánt segítségéve lehet. Tehát kérje meg  feleségét, hogy hagyja otthon a  tökéletes eljegyzési gyűrűt ...

NAPOK KIJELZÉSE – Több mint 1 napot tölt az Oktoberfesten? Akkor nézzen utána egy  karórának, mely dátumot és a hét napjait is kijelzi.

SZILIKON – Kényelmes és vonzó tartozék nemcsak a bajor pincérnők buja mellkasában, hanem szép és ellenálló anyag a karóra szíj esetében is. A szilikon szíjjak már nem csak a sportórákat díszítik, csodálkoznának, hogy milyen nagyszerűen kiegészítik  a divatos vagy a luxus karórákat is!

NÉHÁNY ÉRDEKESSÉG A VÉGÉRE

 • 1997 – ben az Oktoberfesten elfogyasztottak  450 000 csirkét.
 • Alkoholfogyasztás már 16 éves kortól engedett.
 • 2013 -ban már a fesztivál 16. napján 7,7 millió liter sört adtak el.
 • 1 literes sör átlagosan 10 Euró.
 • Tipikus női bajor ruházat az ún. Dirndl (népviselet), amelyet a térd alatt vagy a bokánál vágnak. A férfiaknak figyelniük kell a kiválasztott lány derekát körülvevő szalagra … Ha a szalag jobbra van, a hölgy már nem szabad és nem érdekeli más férfi. A bal oldali kötés főként olyan fiatal lányokról szól, akik csak most keresik a leendőbeli partnert. Ebben az esetben egy szép mosoly, természetesen jómodor, és kipróbálhatja szerencséjét. Szintén találkozhat lányokkal (nőkkel),akiknek  középen lévő szalag díszíti derekát. Ez nem jelenti azt, hogy a hölgy nem is tudja mit akar! Inkább azt, hogy nem olyan biztos az érzéseiről. A Facebook szavai szerint: "bonyolult kapcsolatban van".
 • A férfiak tipikus ruházata az úgynevezett lederhosny (melles bőrnadrág).
 • 70% a látogatóknak Bajorországból származik.
 • Újabban, 2005-ben az idősebb emberek és a kisgyermekes családok tekintetében  mérsékelve lett a mindenütt jelenlévő vidám zenebona ("Csendes Oktoberfest"). Minden nap 18: 00-kor a sátorokban le kell halkítani a zenét egy bizonyos határra. A szórakozás azonban nem végződik. Meglepődne, hogy a hagyományos bajor zenére néhány söröcske után milyen jót lehet táncolni…