Húsvéti hagyományok, melyekről még biztosan nem hallott

  • MAGAZIN
  • Húsvéti hagyományok, melyekről még biztosan nem hallott

Húsvéti hagyományok, melyekről még biztosan nem hallott

Húsvét szinte az ajtón kopogtat. Biztosan eszébe fognak jutni  a hagyományos dolgok mint a  - húsvéti tojás, sült bárány és locsolás. Tudja -e hogyan ünneplik a húsvéti ünnepeket a világ más részein?

Tojásra vadászni

Van egy különleges húsvéti szokás Ausztráliában. Nemcsak az, hogy a nagypéntek az egyetlen nap, amikor minden ausztrál üzlet zárva van, a család és a rokonok találkoznak, de nem hiányozhat a  szórakozás sem. A gyerekek szó szerint „vadásznak” a húsvéti tojásokra, és megpróbálják felfedezni titkos rejtekhelyeiket. Gyerekeknek a jutalom egy kerek meglepetés.

Karnevál

Karibik térségben Húsvétkor minden évben karnevál kerül megrendezésre. Húsvét náluk egy héttel korábban kezdődik , és felvonulásokkal van tele egzotikus maszkokban. Táncolnak, énekelnek és örvendeznek.

Boszorkány jelmez

Finn gyerekek  boszorkány jelmezekbe álcázzák magukat, és álcázva járnak házról házra. Úgy hangzik, hogy szinte ugyanaz, mint a Halloween , akkor is maszkokban járnak házról házra, és a híres "Trick or Treat" -et mondják. A húsvéti szokás során a jelmezben lévő gyerekeket édességekkel jutalmaznak, továbbá díszített fűzfa ágakkal.

Finneknél egyes helyeken húsvét vasárnap tábortűzet raktak, a boszorkányok megfélemlítésére és megijesztésére.

Húsvét a Fülöp – szigeteken

A heti  miséken kívül a Fülöp-szigetek hagyományai közé tartoznak nagy drámai előadások Jézus Krisztus szenvedéséről. Emlékeztetnek Jézus Krisztus keresztre feszítésére .Processzió,körmenet, korbácsolás és a nehéz kereszt hordása csak a kezdet… Minden évben több tucat önkéntes csatlakozik a véres rituáléhoz, akiket más Fülöp szigeti személyek keresztre feszítenek  nagypénteken, mint római katonák . Több centiméteres szöget kalapálnak a kezükbe és a lábukba.

A keresztere feszített önkéntesek szenvedése addig tart, amíg teljesen biztosak lesznek abban, hogy megbánták bűneiket. Sok résztvevő azt állította, hogy teljesen kigyógyultak a depresszióból.

Igazán brutális megtisztulás, tömeg mánia, vagy egy fontos kulturális örökség? Maga az egyház nem támogatja ezt a hagyományt, úgy véli, hogy a hit torzul. Viszont vonzza a kíváncsi turistákat  - több tízezer néző rendszeresen részt vesz az eseményen. 

A mi ajánlásunk? Ha hosszú fizikai és érzelmi megtisztulásra vágyik, a keresztre feszítést nyugodtan elfelejtheti. Elég ahhoz egy tavaszi detox és egy kis motiváció. Azt mondják, hogy a megfelelő tavaszi parfüm csodákra képes és tökéletes hangulatot ad!

Húsvéti krimi

A norvégok is üdvözlik a húsvéti drámát, bár nem olyan szélsőségesen, mint San Fernando, Fülöp-szigetek népe. A norvég húsvéti hagyományok 1923 óta egyike a húsvéti nyomozó történetek, az úgynevezett "Paaskekrimmen" olvasása. Ebben az időszakban a legújabb nyomozó történetek könyvesboltokban kerülnek értékesítésre, és  élvezhetik a gyilkosság által vezérelt drámafilmeket a televízióban is.

Bermuda – szigetek

A Bermuda-szigetek lakói húsvétkor sárkányeresztéssel szórakoznak. E hagyomány Jézus Krisztus mennybe kerülését emlékezteti . Hozzátartozik egy verseny is, a legjobb sárkány elkészítéséről.

Mit gondol erről? Hagyja magát inspirálni az egzotikus hagyományokkal? Vagy saját tavaszi hagyományokat hoz létre?

Például kirándulhat – a Casio G-Shock karóra vagy a Casio Baby-G női karóra tökéletes erre. Vagy inkább  kerékpározna egy megfelelő karórával? A Festina Chrono Bike nemcsak a tavaszi hónapokban tesz szolgálatot…

Saját hagyomány, vagy nem, ne felejtse el meglátogatni  családját, élvezze ki az együtt töltött időt  békében és nyugalomban. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánunk!