Karórák vizállósága

A karórák vízzállóságát megjelölő kifejezést az emberek gyakran félreértik,így sokszor szükségtelen károkat okoznak. A karóra vízzállósága méterben, atmoszférában (ATM) vagy bárokban (BAR) van megjelölve. Ezek az egységek a karóra vízoszlopának nyomását jelzik.

Teháta a karóra vizállóságát, ahogyan a  táblázatunkban is jelezzük, így értelmezzük – 30M megfelel 3 atmoszféra nyomásnak. Ilyen megjelöléssel elláttot karórák ellenállók a magasabb páratartalomnak, és vízzel való apró érintkezésnek (pl. nyári eső), de nem alkalmasak fürdésre. Ha a karórát fürdére vagy a medencébe kívánja használni, keressen olyat, melynek vízállósága legalább 10 ATM / 10 BAR-os. 
Búvárkodás esetén 20 ATM / 20 BAR vagy 30 ATM / 30 BAR vízállósággal rendelkező karórára lesz szüksége.

Attól is függ, hogy a karórát édes vagy sós vízben szeretné használni  – mindenképpen óvatosan öblítsük le a karórát minden búvárkodás után (klorozott vizzel való érintkezés után is). Azt is szem előtt kell tartani, hogy a karórának vízállóságát laboratóriumi (már mint ideális) körülmények között vizsgálják.


Figyelmeztetés: 

  • A koronának mindig zárva kell lennie (ebben a pozícióban kell lennie – ez a normál pozíció). Ha az óra csavarható koronával rendelkezik, teljesen húzza be azt. 
  • A vízállóság biztosítása érdekében ne tegye ki óráját forró víz hatásának. 
  • Ha a karóra víz alatt van vagy nedves, ne használja a koronát sem a gombokat!
  • A víz negatívan befolyásolja a bőrszíj élettartamát.