10 tipp a kellemes felfrissüléshez a forró napokon

  • MAGAZIN
  • 10 tipp a kellemes felfrissüléshez a forró napokon

10 tipp a kellemes felfrissüléshez a forró napokon

Már itt van a nyár! Ha a hőmérő higany 25 fokot eléri akkor a nap már rendesen éget! Ha nem a trópusi meleg szerelmese, és a lángoló napra nézve, inkább a vére forr, mint sem egy mosolyt csalna az arcára, de emiatt ne essen pánikba. Tippjeinkkel segítünk Önnek a meleg megbírkózásával!

Függetlenül attól, hogy el kell viselnie az irodában a hőt, vagy az otthon zavaró fülledt levegőt, egyértelmű, hogy testének kissé le kell hűlnie. Kíváncsi, hogyan lehet ezt megszervezni? Talán inspirálja majd a mai cikkünk, amely segít megbírkózni a hővel otthon és kint is egyaránt.

10 tippet készítettünk el Önnek arról, hogyan frissítse magát a forró napokon

Jeges italokkal a harcba

Ha forró levegő vesz körül, nemcsak izzadunk, hanem sokkal fáradtabbak is vagyunk. Ezért jó ötlet két legyet ütni egy csapásra, és egy nagyszerű házi készítésű jeges kávét készíteni. Nem tudunk kellemesebb módszert arra, hogy adja meg a testnek az annyira áhított felfrissülést egy jó adag energiával kombinálva.

Amikor a jeges kávéról van szó, mindannyian kissé másképp képzeljük el azt. Egyesek a felvert tejes kávét kedvelik, míg mások inkább jó adag jégkrémet adnak az italhoz, és vannak akik a népszerű cold brew-t részesítik előnyben. Mi a különbség az italok között, és hogyan lehet ilyen jóságot otthon elkészíteni?

Házi frappé

Ha házi készítésű jeges kávét készít, akkor, ha görög frappét szeretne, akkor csak hideg vízre, instant kávéra, tejre és cukorra lesz szükség. Azt mondják, hogy ezt a népszerű italt egy olyan értékesítési standos találta ki, akinek nem volt vízforraló a kéznél, így egy kézi habverő segítségével frissítő jeges jóságot teremtett.

A recept könnyű. Adjon hozzá 2 teáskanál instant kávét, egy kevés vizet, tejet és cukrot a shakerbe (vagy üvegedénybe). Mindent jól fel kell rázni, hogy nagy mennyiségű hab alakuljon ki. Ezt a kézi turmixgéppel is létrehozhatja. Öntsük a kapott folyadékot a jégkockára egy magas pohárban, és szívószállal tálaljuk.

Jeges kávé fagylaltal

Ha édességre vágyik, feldobhatja a jeges kávét egy adag finom fagylalttal. Ebben az esetben ne válasszon nagy mennyiségű jeget. Ennek a hideg finomságnak a krém, a csokoládé vagy a vanília fajták tökéletesen illeszkednek a kávéhoz. Ezt a finomságot öntettel vagy csokoládépelyhekkel díszítheti.

Cold brew

De nem mindenkit érdekel a több száz kalória, amelyet a hagyományos jeges kávé tartalmaz. Ha felismeri az egyszerűséget, és szeretné élvezni a kávé ízét a nagy adag tej és cukor nélkül, kipróbálhatja a cold brew-t. Alapvetően egy hosszú ideig főzött kávé, amely nem került érintkezésbe forró vízzel. Néhány órán át végzett hideg vízben történő extrahálás nagyon finom ízt ad ennek az italnak. 

A cold brew főzéséhez durván őrölt kávéra van szüksége, amelyet legkönnyebben a french press -ben való aztatásból nyerhet ki. 140g kávét öntsön le 1 liter hideg vízzel, fedje le fóliával és hagyja ázni a hűtőszekrényben 12–24 órán keresztül. Ezután a french press szitájával leszűrheti. A főzés időtartamától függően különféle erősségű italok készülnek, amelyek édesebbek és kevésbé savasak, mint a hagyományos kávé. Ha túl erősnek tűnik, vízzel hígíthatja. A cold brew akár két hétig is tárolható a hűtőszekrényben.

Házi limonádé

Ha nem a koffein rajongója, akkor inkább készítsen frissítő házi készítésű limonádékat, amelyeket minden bizonnyal a gyerekek is élvezhetnek. Az étteremben gyakran nagy összegeket számolnak fel ezekért, de az elkészítésük egyszerű és ha otthon készíti el, úgy sokkal olcsóbb lesz. Minden jó limonádé alapja a minőségi szirup. Készítheti sajátot is, főleg a természetben gyűjthető gyógynövényekből és virágokból (pitypang, levendula, orgona, menta), vagy a gyümölcsöket (málna, áfonya, eper, gyömbér, citrom) is felhasználhatja. Ha nem használja ilyen előállításokhoz, szerezzen be egy minőségi szirupot a piacról vagy az egészséges táplálkozási boltból. Ezután csak adjon hozzá szódát vagy buborékos ásványvizet, néhány jégkockát, és díszítheti friss gyümölcsdarabokkal.

Tipp: Ismeri a rímet? A magas illóolajtartalomnak köszönhetően ez a menta, citrombalzsam és kámfor illatú, igénytelen házi növény nemcsak az eldugult orrnak nyújt segítséget, hanem kellemesen frissíti a levegőt is. Húsos levelei ezenfelül alkalmasak a házi készítésű limonádéhoz vagy a sziruphoz is. 

Tartsa be az ivás rendszert

Noha a hűtött jeges italok nagyon ízlenek, és kellemessé teheti a napjukat, bizonyítékok vannak arra, hogy a meleg folyadékok jobban megfelelnek a testnek. A forró italok növelik a test izzadását, ami ezt követően lehűti azt. Ennek eredményeként ezek jobban megfelelnek az emberek számára. De a kérdés az, hogy a forró napokon izzadni akarunk-e, mint az edzés után az edzőteremben. Ezért sokkal inkább, mint maga az italok hőmérséklete, fontos betartani az ivás rendszert, és főleg tiszta vizet kellene fogyasztani. Extra forró napokon legalább 3 liter folyadékot kell inni.

Tipp: Paradox módon a fűszeres ételekkel is lehűtheti magát. A chili paprika vagy más csípős fűszer is tökéletesen lehűti a testet. Ezért részesítik ezeket előnyben, például az ázsiai országokban.

Hűtse le magát a természetben

Tudta, hogy a fák jelentősen lehűthetik a levegőt? Csak nézze meg azokat a tanulmányokat, amelyek összehasonlítják a levegő hőmérsékletét a városok konkrét központjában, valamint a parkban vagy az erdőben. A hőmérsékleti különbség akár 10°C-ig is lehet a városfejlesztés kárára! Ezért ne habozzon, és menjen a természetbe, amikor csak van rá lehetősége. Nem csak sokkal kellemesebb ilyen környezetben, hanem az erdőben való tartózkodás is kedvező az észnek, amely a zöld növényzettel körülvéve kiválóan megpihen.

Hűtse le lábait

Ha olyan irodában dolgozik, ahol nincs beépített légkondicionáló, akkor megpróbálhatja legalább lehűteni az alsó végtagokat, amelyek gyakran túlmelegednek és duzzadnak. Határozottan ki kell nyújtania a lábait a hőtől, ezért ne féljen rendszeresen járni. Segítséget a toaletten is talál. Ha megengedheti magának, hogy lezárjon egy szobát mosdóval vagy bidével, ne szégyellje levenni a cipőjét, és hideg vízfolyással hűtse le lábait.

A hideg nedves törlőkendők és a zsebkendők szintén kiváló tipp. Elég ha csak beteszi őket a fagyasztóba, és fagyni hagyja. Ezután a testére teheti, és kellemes hűsítésben lehet része akár az irodában.

A legyező visszatér a divatba

Már régóta nem igaz, hogy a legyező az öreg vasba vagy a kisgyermekek kezébe tartozik. Az emberek már az ősidőkben ezekkel a gyönyörű divatos kiegészítőkkel hűtötték le magukat, és tisztában voltak annak gyakorlati funkcióival. A legyező alapelve az, hogy a testet azonnali levegő áramlással hűtse le, ugyanakkor elősegíti az izzadság gyorsabb elpárolgását is. Tehát szerezzen be egyet, és meglátja, hogy hamarosan a kültéri séta örvendetes részévé válik, és az irodában levéskor is.

Tegye kellemessé a forró éjszakákat

A nyár legnagyobb ellenségei nem is annyira a nappalok, hanem a tompító és forró éjszakák, amikor nem tudunk aludni. Ha a szellőztetés már nem segít, átitathatja a függönyöket vagy a drapériákat, amelyek lehűtik és nedvesítik a helyiséget. Próbálja ki a mélyhűtő trükköt is. Néhány órával lefekvés előtt hagyja, hogy az alvó ruhái "lefagyjanak". Ha ezután veszi fel őket, sokkal jobban fog tudni elaludni.

Vigyázat: A jegeszuhany nem teljesen megfelelő. Hő sokkot okoz és bezárja a bőr pórusait. Sokkal jobb, ha nem törölközik meg a langyos zuhany után, és hagyja, hogy a víz beszívódjon a bőrbe. 

Megfelelő szellőztetés

Biztosan nem segít abban, ha napközben a melegben szellőztet. Ez meleg levegőt enged a helyiségbe. Sokkal jobb szellőztetni kora reggel vagy csak éjszaka, amikor hidegebb a kinti levegő. A nap folyamán az a legjobb, ha bezárja az ablakokat, és ideális esetben a redőnyöket is, ezzel meghosszabbítja a hűvös levegő idejét a helyiségben.