Mire vigyázzon napozás közben?

  • MAGAZIN
  • Mire vigyázzon napozás közben?

Mire vigyázzon napozás közben?

A hibátlan lebarnulás mindenkinek jól áll. A bőrgyógyászok minden figyelmeztetése és szkepticizmusa ellenére a gyönyörű barnaság mindig a nyaralás népszerű emlékévé válik, így aligha adná ezt bárki is önként fel. Tehát mire ügyeljünk, hogy a napozás ne ütközzön egészségünkkel?

A nap ajándékai

A napfény lehetővé teszi az életet a földön. A növényekre, állatokra és szervezetünkre gyakorolt hatása sok tekintetben nélkülözhetetlen. Jótékony hatással van fizikai állapotunkra (serkenti a D-vitamin előállítását, amely jót tesz a csontoknak és erősíti az immunrendszert) és a mentális egészségre (leállítja a melatonin és az alváshormon termelődését és elősegíti a szerotonin előállítását, ami javítja a hangulatunkat), sőt kiküszöböli az egészségtelen életmód hatásait (csökkenti a vérnyomást és koleszterint).

Ezenkívül szebbé tesz minket. Ezt minden bizonnyal nemcsak a bronzbarnára sült emberek, hanem a bőrproblémákkal küzdő betegek is megerősíthetik, akik nyáron sokkal kevesebb tünettel rendelkeznek. A napnak gyulladáscsökkentő hatása is van.

Napozás mint természetes bőrvédelem 

Tehát a nap jót tesz nekünk, és nem kell búcsút mondanunk a gyönyörűen lebarnult bőrnek. Csak meg kell védenie, és be kell tartania az egészséges napozás néhány szabályát. Mindenekelőtt előzze meg a leégést. A legjobb módszer ennek megelőzésére, ha már tavasztól kezdve rendszeresen kiteszik a bőrt a napfény hatásának, és lehetőséget adnak neki egy enyhe barnulás kialakulásához, amely nyárig a bőr természetes védelmére szolgál a káros sugárzás ellen. Ezen idő alatt tanácsos támogatni a barnulás folyamatát: próbáljuk ki a csodálatos béta-karotint étrend-kiegészítőkben vagy a sárgarépa-barnítóolajat a szokásos napvédő helyett.

Ne becsülje alá az égési sérülések kockázatát

A hirtelen nagy mennyiségű napfény, például pont egy hosszú tél után, napvédő készítmények használata nélkül, nagyon stresszes lehet a bőr számára. A nyaraláson tartó erős júniusi napfény minden bizonnyal nem lehet az első napsütéssel való érintkezés az évben! Ilyen körülmények között még a nem túl érzékeny bőrtípusúak is akár 15-20 perc alatt leéghetnek a napon. A leégett bőr kockázatát gyakran alábecsülik. Az egyes napégések nemcsak felgyorsítják a bőr öregedését, hanem az ultraibolya sugárzás a DNS sejteket is károsítja, ami bőrrákhoz vezethet.

Mik is azok a napvédő szerek?

A leégés és az öregedés elkerülése érdekében mindig jó minőségű napvédő készítményeket ajánlatos használni, az úgynevezett SPF (Sun Protection Factor) jelöléssel. Ez a jelölés egy olyan mutató, amelyet a napfényen eltöltött idő és a bőr pírulásának pillanatáig számítanak. A napvédő krémek SPF-értékét mindig a bőrgyógyászati intézetek garantálják, amelyek bizonyítottan képesek UV-sugarakat elnyelni.

Az SPF az matematika

Osszuk el a tervezett napfényen tölteni való időt azzal az idővel, amelynél bőre a védőeszközök nélkül pírulni kezd és megkapja az SPF-értéket. A számítás nem bonyolult, de a gyakorlati élet szempontjából meglehetősen nehéz. A számítás mindkét adata folyamatosan változik, az egyes napok változó programjától függően. Plusz, valószínűleg nem szeretné, hogy minden nap más SPF krémet kelljen beszereznie. Eléggé logikus, hogy nem kell hosszú ideig dolgozni az SPF érték felett. Minél magasabb védelmet biztosít a bőr számara, annál jobban teszi. Mellesleg: függetlenül a napvédő SPF értékétől a bőr ugyanolyan színűre sül le, ezért ne féljen akár a legmagasabb értékű után nyúlni. 

NAPTEJ
ARCRA

RÉSZLETEK

NAPOZÓ KRÉM
ARCRA

RÉSZLETEK

BARNÍTÓ KRÉM SPRAY-BEN
ÉRZÉKENY ARCBŐRRE

RÉSZLETEK


Napozás megbánás nélkül

A napvédő krémet vagy olajat következetesen, lehetőleg 30 perccel a napozás előtt ajánlatos felvinni. A parfümökhöz hasonlóan a napvédő krémeket is használjuk naponta többször, mert hatékonyságuk idővel csökken, különösen úszás vagy testmozgás után. Ez akkor is érvényes, ha vízállóként megjelölt készítményt alkalmazott. Ez a tulajdonság nem garantálható, sőt az Európai Unió egyértelműen felszólít a védőréteg helyreállítására, függetlenül a címkén szereplő leírástól.

De vigyázat: a napvédő krémek és olajak ismételt használata vagy rétegezése nem hosszabbítja meg az ajánlott napfényen tölteni való időt, hanem csak az említett SPF fenntartását biztosítja.

A dél körüli napfény a legrosszabb

A veszélyes UV-sugárzás nagy részét a sztratoszférában lévő ózonréteg szűri ki. De ha a nap nagyon magasan van, akkor csak korlátozott mértékben működik. Ezért a reggeli és esti nap, amely hosszú árnyékokat vet fel, kevésbé veszélyes. Az egészséges napozás egyik fő szabálya, hogy kerülje a napot ebédidőben, 11:00 és 14:00 között, amikor az UV sugárzás a legerősebb.