Nincs olyan,hogy parfüm,az csak parfüm: hogyan különbözteted meg őket?

  • MAGAZIN
  • Nincs olyan,hogy parfüm,az csak parfüm: hogyan különbözteted meg őket?

Nincs olyan,hogy parfüm,az csak parfüm: hogyan különbözteted meg őket?

Ha valaha parfümöt választott, akár magának, akár a drága párjának,nem maradhatott ki az árkülönbség megfigyelése. Az egyetlen látható különbség (az áraktól eltekintve) a toaletvíz, az parfümvíz és a parfüm szó volt. Mit jelent a parfüm megkülönböztetése? Erre a cikkünkben válaszolunk.

Nincs olyan,hogy parfüm,az csak parfüm. Valójában néhány illatanyag, amelyet parfümnek nevezünk, egyáltalán nem parfüm. A parfüm szó népszerűvé vált, és az illatos vizet jelölte. Ez nem az egyetlen ok, ami miatt az illatszerekben a valósággal való ütközés rendkívül súlyos lehet - miért szinte megkétszereződik az árkülönbség a közel azonos lombikok között?

Az parfümök általában nemcsak mennyiségükben, hanem az illatkomponens arányában is különböznek egymástól. Az alkotóelem mennyiségétől függően nemcsak az ár, hanem a felhasználás módja is növekszik. Nem akar drága parfümöt vásárolni, majd rosszul használni - ez nem tesz jót sem a pénztárcájának,sem a környezetére nem tesz jó benyomást.

A kölniviznek nem feltétlenül Kölnből kell származnia

Valószínűleg mindenki hallott Kölnről. Csak egy igaz köln van, de a kölni kifejezés egy speciális parfümtípust jelent. Köln vagy az Eau de Cologne (EDC) illatanyag 2-4% illat-esszenciát tartalmaz körülbelül 70% alkoholban. Ez a matematika azt sugallja, hogy ez az illatos víz legolcsóbb változata, amelyet egy boltban beszerezhet. Használata mindennapi használatra, akár napi többször is, mivel a illata körülbelül két órán keresztül tart.

Eau de Toilette mindennapi használatra

Az egyik leggyakoribb illat az Eau de Toilette (EDT). Az EDT-k szinte mindenütt megtalálhatók, és sajátosságuk,hogy az illatszencia 5-15%  80% alkoholban. Az ilyen illatok 2-3 órán át tartanak, és mindennapi használatra alkalmasak, különösen napközben. Válasszon inkább könnyebb illatokat,amikből nem baj,ha töccször fúj naponta.

A parfümvíz egy belépő egy magasabb osztályba

Az Eau de Parfum (EDP) egy átmenet a toalet viz és a parfüm között. A parfümvíz sajátossága az illat-esszenciák aránya a 15-20 % 85-90% alkoholban.Ezekben az esetekben ez már egy viszonylag magas koncentráció, ami azt jelenti, hogy a parfümvíz 4-5 órán át tart. Az illatot okosan válassza, mivel a nap folyamán nem kell újra felhasználnia az illatot, ezért vigyázzon a parfüm összes összetevőjére (nem csak a fejjegyekre).

Parfümmel,mint sáfránnyal

A parfüm a legintenzívebb illat, amelyet a piacon találhat. Az illat-esszenciák aránya 20–40%–90–96% alkoholban. Az illata 5-8 órán keresztül tart, alapvetően egész nap. Minden illatfajtánál a kevesebb, több, de a parfümök esetében ez a szabály megkétszereződik. Az árat, a mennyiséget és az intenzitást figyelembe véve, használjon parfümöket csak valóban ünnepi alkalmakkor és inkább esti rendezvényekre.

A koncentrátumok kevesebb használatát  nem kellene figyelmen kivűl hagyni

A parfümkoncentráció klasszikus megnevezésein kívül a kevésbé gyakori termékekkel is találkozhat. Ez lehet az Eau de Solide / Sport (EDS), amelyet csak 1-3% illat-esszenciák jellemeznek, és legfeljebb két órán keresztül tartanak. Az Eau Fraîche, amelynek koncentrációja hasonló a kölni és a toaletvizekhez, az Extrême viszont a parfüm fokozott koncentrációját jelzi. A Légère néven megtalálható a parfüm könnyű verziója, gyakran eltérő koncentrációjú vagy kissé eltérő összetételű.

Niche - exkluzív parfümök

Bizonyára Ön is találkozott a niche kifejezéssel. Exkluzív illatokat jelöl, amelyeket gyakran kisebb, független parfümökben állítanak elő kis mennyiségben. Nem kivétel, hogy egy üveg niche parfüm előállítása több évig tart. Egy másik jellegzetes tulajdonság a gyakran egyedi illatok használata, amelyekkel senki sem tévesztheti össze. Az éjszakákon át gyűjtött összetevőket, például abszint, fegyverport, ezüst tömjént vagy jázminlevelet megtalálhatja a niche parfümeiben. Az exkluzivitásnak is van ára - a niche parfümök általában lényegesen drágábbak, de az egyediség kedvéért az ár indokolt.

Fej, test, alap - mit jelent ez?

A parfüm tekintetében biztosan három kifejezést talált meg - fej, test és alap. Három réteg parfüm van, amelyek különböznek abban, hogy mennyi ideig kezdenek bontakoznak ki. Az első szippantáskor meg fogja érezni a fejjegyet. Az alacsony illattartalmú illatok esetében csak néhány másodpercig tart, parfümök esetén pedig legfeljebb 15 percig tarthat. A parfüm testét illatosíthatja, miután a fej elmúlt, általában az aromája kb. 2-3 órán át tart. Az alap a parfümök teljes illatciklusának végén bontakozik ki, és nagyon lassan elhalványul. Ez általában 3-4 órán keresztül tart, de a drágább parfümök esetében több tíz óra is lehet.

Hogyan kell alkalmazni az illatokat?

Természetesen ezt a kérdést minden nő feltette, és kétségtelenül sok férfi is. Az parfümöket általában olyan területeken alkalmazzák,ahol erős a vérkeringés, például csuklón, könyökben vagy artériáknál alkalmazzák; a nők parfümöket fújhatnak a nyaki vagy térdhajlatokba is. Gyakran használják a parfümöket a fülcimpáknál vagy a hajszálakon. Fontos a mennyiség - kövesse azokat a szabályokat, amelyek azt mondják,hogy a kevesebb néha több. Óvakodjon a ruházattól, mivel egyes parfümök foltokat hagyhatnak rajta.